“Η κατασκευή του αυθαίρετου δρόμου στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας, πάνω από την Ι.Μ. Λυκούρεση, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους κατοίκους”, τονίζει σε δήλωση της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Γιώτα Πούλου.

Η κ. Πούλου και 20 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υπογράφουν σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Επίσης η κ. Πούλου στη δήλωση της αναφέρει:

Πολλά τα ερωτήματα που συνοδεύουν την διάνοιξη δρόμου από μηχανήματα έργων και προσωπικό του ειδικού τάγματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς στην αναδασωτέα και αρχαιολογική περιοχή της Χαιρώνειας, πέριξ της Ι.Μ. Λυκούρεσης!

Τη στιγμή που η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Δασαρχείο δηλώνουν άγνοια για το έργο, οι κάτοικοι ανησυχούν ότι οι μηχανές του Στρατού πήραν… «μπρος» για να ανοίξουν το δρόμο στην ιδιωτική επένδυση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, η οποία όμως έχει απορριφθεί ομόφωνα από την Τοπική Κοινότητα Χαιρωνείας, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων, αλλά και από το Δασαρχείο.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήσαμε μαζί με τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Χαιρώνειας κ. Καρανάσο, διαπιστώσαμε ότι τα μηχανήματα αποσύρθηκαν άρον άρον, χωρίς οι επικεφαλής της μονάδας του Στρατού να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματά μας περί νομιμότητας και σκοπιμότητας των εργασιών…

Με Ερώτηση που κατέθεσα στις 14-7-2022 στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και την οποία συνυπογράφουν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ρωτώ εάν το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται σε κάποιο πρόγραμμα, εάν έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, αλλά και πώς δικαιολογείται η εμπλοκή του Στρατού!

Οι κάτοικοι της Βοιωτίας και της Χαιρώνειας ειδικότερα, στερούνται πολύ πιο σημαντικών έργων που θα διευκόλυναν την καθημερινότητά τους και θα ενίσχυαν την ανάπτυξη της περιοχής!

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Θέμα: «“Αδιευκρίνιστης” σκοπιμότητας η κατασκευή αυθαίρετου έργου οδοποιίας στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας από μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων»   

Κατόπιν πληροφοριών και καταγγελιών που περιήλθαν σε γνώση μας και εν συνεχεία αυτοψίας στο σημείο, στις 11 Ιουλίου 2022, διαπιστώσαμε αφενός την παρουσία μηχανημάτων έργων και προσωπικού του ειδικού τάγματος Μηχανικού του Στρατού Ξηράς στην αναδασωτέα και αρχαιολογική περιοχή της Χαιρώνειας, πέριξ της Ι.Μ. Λυκούρεσης, και αφετέρου την κατασκευή έργου αγροτικής οδοποιίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προαναγγελθεί η επίσκεψή μας στην περιοχή και δημιουργούνται εύλογα περαιτέρω ερωτήματα από την εσπευσμένη απόσυρση μηχανημάτων και προσωπικού του ειδικού τάγματος του Στρατού κατά την επίσκεψή μας. Τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις επιχειρούμενες αυτές εργασίες είναι πολλά και αγγίζουν διαφορετικά πεδία.  

Πρόκειται για μία περιοχή εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λεβαδέων, η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο πλησίον του Κάστρου της Χαιρώνειας και του Κάστρου του Πανοπέα, και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του 2013. 

Ωστόσο την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου και την παρουσία των εν λόγω μηχανημάτων έργων του Στρατού στη συγκεκριμένη περιοχή, αγνοούσαν και η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και το Δασαρχείο Λιβαδειάς, ενώ φαίνεται ότι είχε σχετική προφορική ενημέρωση –σύμφωνα με δήλωσή του– ο Δήμαρχος Λεβαδέων.  

Επίσης, οι συνθήκες «μυστικότητας» στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου από το Ειδικό Τάγμα Στρατού, κορύφωσαν τις ανησυχίες των κατοίκων των γύρω χωριών, αφού συνδέθηκαν αρχικά με παλαιότερες φήμες για δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή. 

Κατά την αυτοψία μας, μαζί με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, θέσαμε κάποια ερωτήματα περί νομιμότητας του έργου και σχετικών εγκρίσεων προς τον επικεφαλής του ειδικού τάγματος Μηχανικού του Στρατού από τον οποίο, ωστόσο, δεν λάβαμε καμία σαφή απάντηση.  

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν και διατείνονται ότι η διάνοιξη–βελτίωση του συγκεκριμένου δρόμου εξυπηρετεί τα συμφέροντα ιδιωτικής επένδυσης για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου, σε έκταση 3.000 στρεμμάτων, εντός της αναδασωτέας–αρχαιολογικής περιοχής, η οποία όμως επένδυση έχει ήδη απορριφθεί με ομόφωνες αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Χαιρώνειας, του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λεβαδέων, καθώς και του Δασαρχείου Λιβαδειάς. 

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή που συμπεριλαμβάνει δύο φυσικούς αποδέκτες–ρέματα ομβρίων, αποτελεί άμεσο κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα στον οικισμό της Χαιρώνειας. Σε σχετικά ερωτήματα που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας προς την Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, έχει λάβει ως απάντηση ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η εν λόγω επένδυση υπάγεται στη δικαιοδοσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, από την οποία, όμως, δεν έχει λάβει καμία απάντηση στα σχετικά έγγραφα που έχει αποστείλει. 

Ως εκ τούτων: 

Επειδή το ειδικό τάγμα Μηχανικού του Στρατού μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα ή να συνδράμει επικουρικά το έργο άλλων στρατιωτικών ή πολιτικών υπηρεσιών, έχοντας τη δυνατότητα να υλοποιεί σχέδια έκτακτων αναγκών αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, διάσωσης και έργων αποκατάστασης ζημιών. 

Επειδή οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικότερο προγραμματικό σχέδιο, με σαφή στόχευση που θα καλύπτει προτεραιότητες προς το συμφέρον του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Επειδή για το συγκεκριμένο έργο που εμπίπτει και εντός των ορίων αρχαιολογικών χώρων, αλλά και κηρυγμένης αναδασωτέας περιοχής, πρέπει να έχουν προηγηθεί σχετικές εγκρίσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου, αλλά και του αντίστοιχου Δήμου. 

Επειδή σε περίπτωση που προχωρήσει η επένδυση εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού πάρκου και κατόπιν της διάβρωσης που ήδη έχει προκληθεί από την πυρκαγιά, υπάρχει φόβος να δημιουργήσουν ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στα γύρω χωριά. 

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:   

1) Στο πλαίσιο ποιου προγράμματος υπάγονται τα συγκεκριμένα έργα οδοποιίας, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας και πλησίον της Ιεράς Μονής Λυκούρεση; Ποιο το κόστος του έργου και σε ποιου φορέα τον προϋπολογισμό εντάσσεται; 

2) Πώς προκρίθηκε η επιλογή του συγκεκριμένου έργου, έναντι άλλων έργων καθοριστικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής; Έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο; 

3) Έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις εκ μέρους των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, όπως της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Δασαρχείου Λιβαδειάς, του Δήμου Λεβαδέων, καθώς και η περιβαλλοντική αδειοδότηση; 

4) Βάσει ποιας σκοπιμότητας επιλέχθηκε το ειδικό τάγμα Μηχανικού του Στρατού για την πραγματοποίηση του εν λόγω έργου;