Π.Ο.Ε.Σ. προς Υπουργείο Εργασίας - Διαφαίνεται ότι δεν θα ρυθμίσετε την πενταετία στο επικείμενο νομοσχέδιο

 

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
TYPOGRAPHY


ΘΕΜΑ : Ασφαλιστικά Δικαιώματα Στρατιωτικών

α. Ν.4609/2019 (ΦΕΚ Α΄ 67, «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις»)

β. Ερώτηση 4508/24.2.2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)

γ. Απάντηση 362/12.3.2021 ΥΠΕΚΥ

δ. Ερώτηση 6360/29-4-2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΣΥΡΙΖΑ)

ε. Απάντηση 38043/09.6.2021 ΥΠΕΚΥ

στ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 816/10.6.2021 έγγραφό μας

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί.

Με την (ε) σχετική απάντησή σας, επί της (δ) όμοιας ερώτησης κ.κ. βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πασιφανές ότι, αντί να θεραπεύσετε το τεχνικό ζήτημα που κατά την άποψή σας δημιουργήθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων Υπουργείων, για την Ομοσπονδία μας δεν τίθεται καν ζήτημα, αναφορικά με την αναγνώριση μέχρι και πέντε (5) ετών από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν σε οποιαδήποτε Μονάδα ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού αρκεί να ασκούν τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, προσπαθείτε να το οδηγήσετε σε λανθασμένη κατεύθυνση και να το απαξιώσετε. Ο νόμος όμως υπάρχει και οφείλετε, ως εκτελεστική εξουσία να τον σεβαστείτε και να τον εφαρμόσετε.

Με την ως άνω απάντησή σας όμως, είναι προφανώς ότι συγχέετε τα δεδομένα και τη βούληση του νομοθέτη. Με την απάντησή σας αναφέρεστε σε: «…. Το ζήτημα της αναγνώρισης «διπλών» συντάξιμων ετών λόγω υπηρεσίας σε ειδικές μονάδες και υπηρεσίες ανήκει στα ζητήματα που μελετά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών σε συνεργασία πάντοτε με το αρμόδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις Υπουργείο…. Η τυχόν εκ νέου θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που επηρεάζουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Ενόπλων Δυνάμεων θα λαμβάνει υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, τις στελεχιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και τη διατήρηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος…», ενώ ο νομοθέτης (ν.4609/2019) ομιλούσε για όλες τις Μονάδες/Υπηρεσίες, αρκεί τα στελέχη να ασκούν τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους. Δηλαδή οι νοσηλεύτριες/ευτές, ειδικώς του Πολεμικού Ναυτικού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν το δικαίωμα αναγνώρισης κάποιου χρόνου υπηρεσίας και εκ των πραγμάτων, με τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο, θα πρέπει να εργαστούν για σαράντα (40) συνεχόμενα έτη, χωρίς αποζημίωση υπερωριών και χωρίς να είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά τι έχουν να προσδοκούν;

Επιπλέον, διαφαίνεται ότι ενώ μέχρι τώρα οι απαντήσεις σας στρέφονταν στο γεγονός ότι οι διατάξεις του (α) σχετικού, σχετικώς με το ως άνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έτυχαν της επεξεργασίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου [ιδέτε ενδεικτικά (γ) σχετική απάντησή σας, επί (β) όμοιας ερώτησης κ.κ. βουλευτών του ΚΚΕ] με τη νεότερη (ε) σχετική απάντησή σας πλέον ομιλείτε για τυχόν ρύθμιση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν έχετε καμία πρόθεση να ρυθμίσετε το ζήτημα με το εν εξελίξει σχέδιο νόμου του Υπουργείου σας.  

Κατόπιν των ανωτέρω, επανερχόμενοι στο πρόσφατο (στ) σχετικό έγγραφό μας, εφόσον εμμένετε να μην εφαρμόζετε ως έχει την ισχύουσα (α) σχετική νομοθεσία, θεωρούμε ότι η μοναδική ευκαιρία να διορθώσετε τα όποια τεχνικά ζητήματα προέκυψαν κατά την εφαρμογή της είναι σήμερα κιόλας, μέσω του σχεδίου νόμου του Υπουργείου σας.    

Αναμένοντας, με την ελπίδα ότι θα προχωρήσετε σε πράξεις και δεν θα μείνετε στα λόγια, δίπλα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα στελέχη τους, παραμένουμε στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά