Ο στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιώργος Καμπάς, αναλύει για λογαριασμό των αναγνωστών του NEWS24/7 τις πιθανές συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από καθυστέρηση ή ακόμη και μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στον στρατιωτικό/αμυντικό τομέα.
Ποια είναι τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει σε στρατιωτικό επίπεδο στη χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών;
Τα 30 τελευταία χρόνια η χώρα αντιμετώπισε ένα διπλωματικό θρίλερ το οποίο την επηρέασε ποικιλοτρόπως στη διεθνή σκηνή αλλα και στην παρουσία της στα διάφορα διεθνή και συμμαχικά συμβούλια. Ασφαλώς δεν μιλάω για κάτι άλλο αλλά για την ονομασία του Κράτους που δημιουργήθηκε βορείως της χώρας μας με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Επί σειρά ετών και ιδιαίτερα μετά το 1995 καταναλώθηκε τεράστια διπλωματική δυναμική αλλά και διπλωματικά ατού έτσι ώστε να επιτευχθεί κάτι που προδιαγεγραμμένα φαίνονταν μη εφικτό στη Διεθνή σκηνή. Να μην ξεχνάμε ότι το θέμα είχε φτάσει μετά το 2000 να έχει αναγνωριστεί η χώρα με την ονομασία που επιθυμούσε από τουλάχιστον 140 κράτη μεταξύ των οποίων κάποια πολύ ισχυρά και με σοβαρή παγκόσμια επιρροή στο στρατιωτικό τομέα.
Δεν θα ξεχάσω την περίοδο εκείνη την προσπάθειά, το άγχος και την εγρήγορση μας να μην ακούγεται εκείνο το συγκεκριμένο όνομα μέσα στα διάφορα διεθνή συμβούλια ή συσκέψεις των διαφόρων οργανισμών στους οποίους ήμασταν μέλη και την τάση αποξένωσης η οποία δημιουργούνταν από την πλευρά μας λόγω αυτού του γεγονότος. Η ουσιαστική στρατηγική και πολιτική για προβολή σημαίας και των εθνικών θέσεων στο εξωτερικό υποβαθμιζόταν και έχανε την υψηλή προτεραιοποίηση του μπροστά στην προσπάθεια να περιφρουρήσουμε ώστε να μην ακουστεί το συγκεκριμένο όνομα.
Στην ουσία εφαρμοζόταν η πολιτική της μη λύσης κάτι το οποίο μας προβλημάτιζε όποτε εμπλεκόμασταν με θέματα στο διεθνή περίγυρο καθόσον εκτός των άλλων βλέπαμε την Τουρκία να έχει πλησιάσει ποικιλοτρόπως τη χώρα αυτή. Συγχρόνως έκανε τους υπόλοιπους να μας βλέπουν λόγω της στάσης μας τουλάχιστον υπερβολικούς. Με τη συμφωνία των Πρεσπών και τη διευθέτηση του θέματος με το όνομα, ουσιαστικά η χώρα μας σε στρατιωτικό επίπεδο, απελευθερωμένη από τις οπισθέλκουσες του παρελθόντος, μερικά από αυτά που κέρδισε είναι τα παρακάτω:
1. Αρχισε και συνεχίζει να προσφέρει πρόγραμμα, προοπτική, δυνατότητα και υποστήριξη στρατιωτικής εκπαίδευσης στις ένοπλες δυνάμεις της Βορείου Μακεδονίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα στελέχη και γενικότερα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βορείου Μακεδονίας, πλέον εκπαιδεύονται στη χώρα μας που και λόγω εγγύτητας είναι η συμφερότερη λύση και για αυτούς αλλά και για εμάς που έχουμε την ευθύνη της εκπαίδευσης τους.
Συγχρόνως δεν απαιτείται η διερεύνηση απο μέρους τους για να βρεθεί άλλη χώρα όπως η Τουρκία η οποία θα μπορούσε αντίστοιχα να προσφέρει εκπαίδευση με ότι αυτό θα σήμαινε για το μέλλον αλλά και την δημιουργία πιθανώς τουρκικών βάσεων στη Χώρα αυτή για την εκπαίδευση με ότι αυτό θα συνεπαγόταν. Επιπρόσθετα αυτού θα ήθελα να τονίσω και την θετική ατμόσφαιρα που δημιουργείται αφενός από την εκπαίδευση αυτών των στελεχών στην χώρα μας και αφετέρου γενικότερα απο την επαφή τους με τις δομές της κάτι που σίγουρα δημιουργεί για το μέλλον πιο στέρεες βάσεις συνεργασίας, κατανόησης και σταθερότητας.
2. Η αεροπορία μας προσφέρει σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ αεροπορική επιτήρηση και έλεγχο του εναέριου χώρου της χώρας που πρακτικά σημαίνει ότι τα ελληνικά f-16 πετάνε πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία για να της προσφέρουν ασφάλεια. Φανταστείτε αντί για αυτά εάν δεν είχε επιλυθεί το θέμα με το όνομα πιθανώς να πετάγανε τουρκικά f-16, τα οποία πλέον νομίμως θα βρίσκονταν υπερβολικά κοντά στη Θεσσαλονίκη (5 λεπτά) και στη Λάρισα με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει, σε περίπτωση κρίσης ή επιχειρήσεων, όλο το στρατηγικό βάθος για την άμυνα της χώρας.
3. Σε όλες πλέον τις συσκέψεις και συμβούλια στο εξωτερικό μπορούμε πλέον να ασχοληθούμε με τα συμφέροντά μας και τις θέσεις μας και όχι να λειτουργούμε αμυντικά όπως προανέφερα στην αρχή.
Ποια προβλήματα μπορούν να προκύψουν σε περίπτωση μη εφαρμογής της Συμφωνίας;
Στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών ή κατά ένα περίεργο τρόπο ακυρωθεί, καταρχάς θα υπάρχουν διεθνείς αντιδράσεις για τη χώρα μας και καταδίκες. Εχουμε δει πλέον την υποστήριξη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από συγκεκριμένες χώρες εντός αυτής, αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής και χρήζει ιδιαίτερης ξεχωριστής ανάλυσης. Στο στρατιωτικό τομέα όμως στην ουσία θα έχουμε όλες αυτές τις αρνητικές συνέπειες που προανέφερα παραπάνω και τονίζω επαναλαμβάνοντας ιδιαίτερα ότι πιθανώς την Τουρκία, με την αναθεωρητική στάση που επιδεικνύει τελευταία, θα την έχουμε πλέον απέναντί μας όχι μόνο εξ ανατολών αλλά και από βορράν.... οπότε το πρόβλημα θα είναι πιο πολυσύνθετο αμυντικά.
Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κύρωση των μνημονίων συνεργασίας τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν στις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών;
Ήδη από το καλοκαίρι του 2019 στο στρατιωτικό επίπεδο οργανώθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν αυτά που προανέφερα και συνεχίζουμε και μέχρι σήμερα, από ότι γνωρίζω επιτυχώς, και κρίνω σκόπιμο ότι θα πρέπει να επεκταθούν. Ελπίζω λοιπόν να υπάρχει η λογική και η σύνεση από την κυβέρνηση αφενός να επιδιώξει και επιτύχει με διπλωματικό τρόπο την ορθή και πίστη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αφετέρου να εξομαλύνει τους υφιστάμενους τριγμούς εσωτερικά. Από την άλλη πλευρά, η Βόρεια Μακεδονία απαιτείται και καλείται να λειτουργήσει με γνώμονα το συμφέρον της ως χωρα, το καλό του λαού της αλλά και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να τηρήσει απαρέγκλιτα τα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι η καθυστέρηση δεν ευνοεί καμία από τις δύο πλευρές στο στρατιωτικό επίπεδο πάντα όμως με γνώμονα την πίστη τήρηση των υπογραφέντων.
Και από την εμπειρία σας τι πιστεύουν οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος για τη Συμφωνία και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια;
Μεταφέροντας την ατμόσφαιρα των συζητήσεων αλλά και των επαφών που έγιναν το καλοκαίρι του 2019, με την απαρχή της υλοποίησης της συμφωνίας στο στρατιωτικό τομέα για την εκπαίδευση αλλά και για την αεροπορική επιτήρηση, μπορώ να μεταφέρω μία πολύ θετική στάση από την πλευρά τους σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό σε σχέση με τα στρατιωτικά βεβαίως θέματα. Πραγματικά μας βλέπανε σαν την ισχυρή, σταθερή και αξιόπιστη δύναμη στην περιοχή, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει και να τους βγάλει από επικίνδυνα μονοπάτια (που τα διαβλεπανε) σε συνεργασία με τις μεγάλες δυνάμεις.
msn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου