Μια νέα ανεξάρτητη διοίκηση πέραν του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού γεννιέται στις Eνοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για τον Ενιαίο Κλάδο των Ειδικών Δυνάμεων, με τη νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που θα υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μετεξέλιξης των Ειδικών Δυνάμεων και της μετατροπής τους σε πιο αποτελεσματικό, σε πιο αθόρυβο και σε πιο σύγχρονο στρατιωτικό «εργαλείο» κατά τα σύγχρονα, όπως τα αμερικανικά, τα γαλλικά και τα ευρύτερα νατοϊκά πρότυπα.
Στη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, με νέο στρατηγείο στην περιοχή του Παπάγου (στην πρώην 13η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων) θα υπαχθούν οι καταδρομείς, οι πεζοναύτες, οι αλεξιπτωτιστές, οι υποβρύχιοι καταδρομείς και όλη η ομάδα της Ζ-ΜΑΚ της αφρόκρεμας των Ειδικών Δυνάμεων. Η νέα αυτή ανεξάρτητη διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε ήδη να ενισχύεται:
- Με δύο ελικόπτερα ΝΗ-90 και με ένα ελικόπτερο Σινούκ, ειδικά διαμορφωμένα, που θα δύνανται ακόμη και να φέρουν οπλισμό καθώς και με πιλότους που για πρώτη φορά είναι εκπαιδευμένοι σε εναέριο ανορθόδοξο πόλεμο. Διαθέτουν ειδική εκπαίδευση να πετούν χαμηλά και αθόρυβα και με κράνη σκοπεύσεως και νυχτερινής όρασης. Ηδη αποφοίτησαν από τη Σχολή οι πρώτοι τέσσερις και αναλαμβάνουν υπηρεσία στα ελικόπτερα NH-90. Σκοπός θα είναι η μετεξέλιξή τους σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, περίπου όπως συμβαίνει στις αμερικανικές δυνάμεις (Special Operations Air Task Group).
- Με ταχύπλοα σκάφη MARK V, τα ίδια που χρησιμοποιεί η αμερικανική επίλεκτη ομάδα κρούσης Navy Seals τα τελευταία 20 χρόνια, τα οποία πέραν της ταχύτητας 50 κόμβων που αναπτύσσουν, μπορούν χωρίς δυσκολία να πλεύσουν από την Κρήτη στην Κύπρο με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Φέρουν δύο πενηντάρια πολυβόλα και δύο πολυβόλα τύπου 762, ενώ μπορούν να ενσωματωθούν στα σκάφη αυτά και άλλα οπλικά συστήματα, όπως οβίδες, ρουκέτες κ.τ.λ. Ηδη έχουν παραληφθεί τα τέσσερα σκάφη (από τα αποθέματα του αμερικανικού Ναυτικού) και έχουν αποδοθεί με ταχύτατους ρυθμούς τα δύο. Θεωρούνται ιδανικά για ανορθόδοξο πόλεμο. Ανάλογα ταχύπλοα σκάφη διαθέτουν και οι Αμερικανοί (των Navy Seals) που σταθμεύουν στη Σούδα.
- Στο μέλλον, ο κλάδος θα εφοδιαστεί με ένα μεταγωγικό C-130, διαμορφωμένο για αεροπορικές επιχειρήσεις ειδικού πολέμου.
Σήμα με αναφορές στην Αρχαία Σπάρτη
Το σήμα του νέου κλάδου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου είναι το «Και βήμα πρόσθες». Το έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τη διάρκεια μιας άσκησης των Ειδικών Δυνάμεων και δεν είναι άλλο από τον διάλογο της σπαρτιάτισσας μάνας που έδωσε το ξίφος για τον πόλεμο στον γιο της και εκείνος της είπε «είναι κοντό μάνα, το ξίφος που μου χάρισες και δεν φτάνει να χτυπήσω τον εχθρό». «Και βήμα πρόσθες» του απάντησε λακωνικά η γενναία μάνα. Δηλαδή, την ώρα του πολέμου, «κάνε άλλο ένα βήμα μπροστά. Πήγαινε πιο κοντά στο εχθρό σου με φρόνημα ηρωικό και θα νικήσεις».
Και αφού έγινε αναφορά για μάνες και Σπαρτιάτισσες, σημειώνεται ότι στις μονάδες ειδικού πολέμου που συγκροτούνται θα μετέχουν (εάν απαιτηθεί) και γυναίκες αλεξιπτωτίστριες των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή μετά από σκληρή εκπαίδευση. Επίσης εντάσσονται εκεί και μονάδες της Ερευνας και Διάσωσης με τα ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα».
Ο παράγοντας της Τουρκίας
Η πρόσφατη κρίση με το «Oruc Reis», οι συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, κάποιες ακραίες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι οι… «Τούρκοι είναι τρελοί», οι φραστικές επιθέσεις που κάνουν από κοινού με τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ εναντίον της χώρας μας και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, η κρίση στα Ιμια, ανάγκασαν τις Ενοπλες Δυνάμεις να προσαρμόσουν τη δομή τους και τη στρατηγική τους σε νέο δόγμα προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας και των νησιών μας. Πρόκειται για μια δομή και μια τομή που άργησε πολύ να γίνει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες ήδη έχουν μετεξελίξει τις Ειδικές Δυνάμεις τους. Σε ορισμένες χώρες (όπως οι ΗΠΑ) έχουν τοποθετήσει ακόμη και αρμόδιο υφυπουργό για τις Ειδικές Δυνάμεις.
Ενα και μόνο κέντρο διοίκησης
Στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα λειτουργεί επιχειρησιακά ένα και μόνο κέντρο διοίκησης, ένας αρχηγός, που θα είναι αντιστράτηγος, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και με ενιαία διαταγή θα εκτελούνται οι αποστολές. Θα αποτελείται, σύμφωνα με τα επιτελικά σχέδια, από μια μεραρχία από αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες, καταδρομείς και από τη διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), όπου υπάγονται η Z-MAK, οι μοίρες αμφίβιων καταδρομών και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ), της μονάδας, δηλαδή, που διαθέτει χειρουργική ακρίβεια στις αποστολές της. Με δυο λόγια, με τη νέα διαμόρφωση αναμένεται, κατά τις εκτιμήσεις των επιτελών, να ενισχυθεί πλήρως η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, να εξασφαλισθεί η αυτοδυναμία σε προσωπικό και σε εναέρια και πλωτά μέσα, με αποστολή τη διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων είτε σε φίλια είτε σε εχθρικά εδάφη.
Οι προτάσεις Φλώρου και ο φόβος των επιτελών
Εδώ και καιρό ο στρατηγός Φλώρος, όταν ήταν ακόμη διοικητής της 13ης Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, προσπαθούσε με συνεχείς παρεμβάσεις και έγγραφες προτάσεις να δημιουργηθεί μια ενιαία διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων. Το πρότεινε εν συνεχεία σε όλες τις επιτελικές θέσεις που κατείχε στην πορεία της στρατιωτικής του καριέρας.
Το πρότεινε επίσης και όταν ήταν υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, πλην όμως η τότε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων το απέρριψε. Υπήρχαν τότε επιτελείς, όπως για παράδειγμα του Ναυτικού, που νόμιζαν ότι με τη δημιουργία ειδικού κέντρου Ειδικών Δυνάμεων θα έχαναν τα «βατράχια» (τους υποβρύχιους καταδρομείς της ΟΥΚ) από το Πολεμικό Ναυτικό.
Κλάδος απαλλαγμένος από τη στρατιωτική γραφειοκρατία
Αυτό που κάνει τον νέο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους είναι ότι έχει συγκροτηθεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους ανορθόδοξου πολέμου, απαλλαγμένος από κάθε στρατιωτική γραφειοκρατία πολλαπλών κέντρων αποφάσεων και, εάν απαιτηθεί, όπως λένε οι επιτελείς, θα μπορεί να διεξάγει επιθετικές ενέργειες, ειδικές αναγνωρίσεις, ανορθόδοξο πόλεμο καθώς και στρατιωτική σύμπραξη (και συνεκπαίδευση) με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διαθέτει αμυντική συνεργασία και στρατιωτική συνδρομή.
in.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου