Του Χρήστου Μαζανίτη
Ένα πάγιο αίτημα των Μηχανικών της Σχολής Ικάρων (γνωστής και ως ΣΜΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας φαίνεται να βρίσκει λύση με νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Ο λόγος για το μείζον θέμα απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Μηχανικούς οι οποίοι δεν αναγνωρίζονταν ως Μηχανικοί στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία πρωτοφανή αντίφαση, που έπρεπε εδώ και δεκαετίες να είχε επιλυθεί, όμως κανείς δεν ενέσκηπτε πάνω από το πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γνωστικό επίπεδο και η επαγγελματική εμπειρία των αποφοίτων της ΣΜΑ (Σχολής Μηχανικών Αεροπορίας) δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζονται ως μηχανικοί σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να εγγράφονται στα αντίστοιχα «τεχνικά επιμελητήρια», με απλές και διαφανείς διαδικασίες. Επισημαίνεται επίσης ότι οι πρόσφατες αξιολογήσεις της Σχολής Ικάρων το 2015 και το 2020, αλλά κυρίως η καθολική αναγνώριση των γνωστικών ικανοτήτων των αποφοίτων της σχολής, που αποδεικνύεται από το ευρύ φάσμα οργανισμών στους οποίους απασχολούνται ως μηχανικοί παγκοσμίως μετά την αποστρατεία τους, σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετούν ακαδημαϊκή ανεπάρκεια.
Το ζήτημα είναι κυρίως ηθικό αλλά παράλληλα τυπικό και ουσιαστικό. Τυπικό και ουσιαστικό καθώς αν και καταναλώνονται πολύτιμοι πόροι για την εκπαίδευση ενός εξαιρετικού από άποψη ποιότητας δυναμικού εν τούτοις η ΠΑ στερείται των υπηρεσιών πιστοποιημένων μηχανικών όταν τους χρειάζεται. Ηθικό, καθώς μετά από δεκάδες χρόνια υπηρεσίας και αδιαμφισβήτητης προσφοράς στην ΠΑ και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο τίτλος και η πιστοποίηση που θα φέρουν για να αποδείξουν το ποιοι είναι προέρχεται από κάποιον ξένο φορέα καθώς η χώρα μας αρνείται να τους αναγνωρίσει ως Μηχανικούς.
Σε επικοινωνία που είχε ο enikos.gr με τον Επιστημονικό Σύλλογο Μηχανικών Αεροπορίας (ΕΣΜΑ), μας εξέφρασαν την πεποίθησή τους «ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και καλούμε την Ελληνική Πολιτεία να ενσκήψει στο μείζον αυτό θέμα και να το επιλύσει έστω και με 70 χρόνια καθυστέρηση. Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα!».
enikos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου