Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στο Συνέδριο “EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019”

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τρίτη 7 Μαΐου 2019, συμμετείχε, πραγματοποιώντας την κεντρική ομιλία, στο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019.

Το συνέδριο, με θέμα ‘’DEFINING A  MODERN  DEFENCE  AND  SECURITY  STRATEGY’’, πραγματοποιήθηκε, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Κυρίες και Κύριοι,            
    Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να συμμετέχω στο 7o ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια, εδώ στον ιστορικό χώρο του Σαρόγλειου Μεγάρου. Το συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD, αποτελώντας σημείο αναφοράς μέσω της κατάθεσης εποικοδομητικών προτάσεων και προβληματισμών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικό φόρουμ διαλόγου και διερεύνησης προσεγγίσεων επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας.
Αυτό βέβαια είναι επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας και συνεργασίας των διοργανωτών, και θέλω να συγχαρώ τον κ. Τσομώκο και τον κ. Αναστασόπουλο, καθώς και όλους τους συντελεστές για τη συνολική συμβολή τους.
Η φετινή λοιπόν διοργάνωση με θέμα «Καθορίζοντας μια σύγχρονη Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας», αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απευθυνθώ σε ένα εκλεκτό ακροατήριο, ώστε συνοπτικά να αναπτύξω τις σκέψεις μου και να σας παρουσιάσω το γενικότερο πλαίσιο προσέγγισης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Θα ξεκινήσω επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης που κατέχει στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε ένα ταχέως εξελισσόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, με εύθραυστες ισορροπίες και πολλές προκλήσεις, παγκόσμιας γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής σημασίας.
Την παρούσα χρονική περίοδο, οι μεταβολές στην διεθνή κατανομή ισχύος, οι χρόνιες κρίσεις στη Συρία και στη Λιβύη, οι στρατηγικοί ανταγωνισμοί και οι ραγδαίες εξελίξεις στο εγγύς γεωπολιτικό και ενεργειακό περιβάλλον, συντελούν στην αύξηση των απειλών αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή του εθνικού μας ενδιαφέροντος.
Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, έχουμε υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν ως εθνική προτεραιότητα τη συνεργασία, την ειρήνη και την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως παρόχου ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Η Ελλάδα είναι θεμέλιο ειρήνης και πόλος σταθερότητας. Οικοδομεί γέφυρες συνεργασίας και διαλόγου με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής διάδρασης.
Η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μέσω της άσκησης ενεργούς, πολυδιάστατης αμυντικής διπλωματίας, η οποία εξυπηρετεί και έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος.
Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε μια προσπάθεια εξομάλυνσης. Στη λογική αυτή, προγραμματίζεται το προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες.
Συνεχίζοντας, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι ο στρατηγικός μας σχεδιασμός εστιάζεται σε μια σειρά παραμέτρων, όπως:
·     Τις κινήσεις των διεθνών δρώντων στη Συρία, τη Λιβύη και τις γενικότερες εξελίξεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
·     Τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουμε κοινή στρατηγική με την Κύπρο, όπως και σε όλα τα άλλα βασικά θέματα.
·     Τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες στα Βαλκάνια.
·     Τις εξελίξεις στα ζητήματα και τις μορφές της παράτυπης μετανάστευσης.
·     Τη Συμμαχική και Ευρωπαϊκή πολιτική στα εν λόγω ζητήματα και γενικότερα την δραστηριοποίηση της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και λοιπών διεθνών οργανισμών και κυρίως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.
Συμμετέχουμε βέβαια ενεργά στις δομές ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και στην ανάπτυξη των πρωτοβουλιών εντός αυτών, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλεια και αυξάνουμε συνεχώς την εξωστρέφειά μας, καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματός μας στο εξωτερικό.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι έχουμε πλοία και αεροσκάφη σε αποστολές επιτήρησης από τη Λιβύη έως την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Συγκεκριμένα, ελληνική Φρεγάτα περιπολεί στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, ενώ ελληνικά μαχητικά σε Νατοϊκό πλαίσιο συνδράμουν στην εναέρια αστυνόμευση της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και σε λίγο καιρό και της Βόρειας Μακεδονίας. Επίσης, έχουμε στελέχη μας σε αποστολές επί του πεδίου από το Κόσσοβο έως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μάλι της Αφρικής.
Αναπτύσσουμε πληθώρα δραστηριοτήτων και συνεκπαιδεύσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις από σχεδόν όλα τα κράτη της περιοχής, αλλά και με άλλα παγκοσμίως. Με την Κύπρο βέβαια με την οποία ενισχύουμε την αδελφική μας σχέση, την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Μαρόκο, τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τις ΗΠΑ αλλά και με όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Μιλώντας για τον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων, η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει την ενίσχυση της σταθερότητας και τον Ευρω-Αντλαντικό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής, με την υλοποίηση αμυντικών δράσεων οικοδόμησης δυνατοτήτων. Η τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας, αποτελεί σημαντικό σχήμα ανάπτυξης και συνεργασίας που προωθεί η χώρας μας, ενώ παράλληλα διαμορφώνει δυναμική και επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Συναφώς, θα επισημάνω ότι με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας, και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. Επιδίωξη μας δε είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της εν λόγω χώρας.
Και ήδη το κάνουμε πράξη, με την Αμυντική Συμφωνία Συνεργασίας που πρόσφατα υπέγραψα με την ομόλογό μου, η οποία περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων και ενεργειών, με σκοπό τη διεύρυνση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας μας στον αμυντικό τομέα και κυρίως την υποστήριξη της γείτονος χώρας κατά τη διάρκεια ενσωμάτωσης στις νατοϊκές δομές.
Επίσης, η αμυντική διπλωματία μας κεφαλαιοποιεί την παρακαταθήκη, των παραδοσιακά καλών σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έτσι φέρνουμε κοντά χώρες με ιδιαίτερες, διαφορετικές ή και ιστορικά αντιδιαμετρικές πολιτικές, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ τους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πολύ στενή στρατιωτική συνεργασία που έχουμε με την Αίγυπτο και η αντίστοιχη με το Ισραήλ.
Άλλωστε, η Ελλάδα επιδεικνύει εξαιρετική δραστηριότητα στη διαμόρφωση νέων συσχετισμών δυνάμεων και συμμαχιών. Οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ το αποδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο. Ιδιαίτερα η συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κυρίου Πομπέο, στην πρόσφατη τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί απτή απόδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ και ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Θα τονίσω επίσης, ότι με τις ΗΠΑ μας συνδέει μια στρατηγική στρατιωτική σχέση και οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών έχουν άριστη συνεργασία, με πληθώρα δραστηριοτήτων στην επιχειρησιακή, ατομική και ακαδημαϊκή εκπαίδευση.
Επιτρέψτε μου να επισημάνω την πρόσφατη διεξαγωγή του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδος-ΗΠΑ, στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο στον οποίο και συμμετείχα. Αποτέλεσε μια επιβεβαίωση της άριστης και πολυεπίπεδης συνεργασίας μας στον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας, αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση της ισότιμης στρατηγικής αυτής σχέσης μας και στην κατεύθυνση αυτή, προχωρούμε στην υλοποίηση όσων έχουμε συμφωνήσει.
Έμπρακτη επιβεβαίωση, αποτελεί η πρωτοβουλία των γερουσιαστών Ρούμπιο και Μενέντεζ, και αφορά στην κατάθεση στη Γερουσία των ΗΠΑ, του νομοσχέδιου για την «Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019». Είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό συζητήσαμε με το γερουσιαστή Μενέντεζ, όταν συναντήθηκα μαζί του πριν από λίγες ημέρες.

Κυρίες και κύριοι,

Κοιτώντας στο μέλλον, οραματιζόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις του αύριο. Ο μετασχηματισμός και η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελεί μονόδρομο.
Ταυτόχρονα καθίσταται απαραίτητη η επένδυση στην ανάπτυξη δυνατοτήτων, σε προμήθειες και εξοπλιστικά προγράμματα.
Ως εκ τούτου, αναγνωρίζοντας την άμεση συσχέτιση της αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα του υλικού, καθίσταται αντιληπτό ότι το άριστο σε ποιότητα και πλούσιο σε ικανότητες προσωπικό, απαιτείται να χειρίζεται σύγχρονα συστήματα και μονάδες.
Συναφώς, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος και στο κοινωνικό σύνολο, δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, προωθώντας την υλοποίηση των απαραίτητων μόνο εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η εν λόγω μεθόδευση, πέραν του άμεσου και προφανούς οφέλους για την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργεί ενισχυτικά και για την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι, η ικανοποίηση των αναγκών μας μέσω της εγχώριας αμυντικής παραγωγής έχει προστιθέμενη αξία που αποκτά στρατηγική σημασία. Έχει στρατηγική σημασία γιατί προωθεί την έρευνα, ενισχύει την οικονομία και τη δυνατότητα ανάπτυξης εγχώριας τεχνολογίας, και δημιουργεί συνθήκες για τη συγκράτηση στη χώρα του υψηλής εξειδίκευσης τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά παραθέτω, ότι ολοκληρώσαμε στην Ελλάδα το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υποβρυχίων τύπου 214 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που μας έχει δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός στόλου με τα πλέον σύγχρονα συμβατικά Υποβρύχια παγκοσμίως. Επίσης, ολοκληρώνουμε ένα άλλο πρόγραμμα ναυπήγησης, αυτό των νέων Πυραυλακάτων, από ελληνικά χέρια στην Ελευσίνα.
Παράλληλα, έχει αρχίσει η παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, δρομολογείται η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με νέες Φρεγάτες, την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης.
Όλες αυτές οι ενέργειες, εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε στην πρόοδο των εταιρειών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά , της Ελευσίνας, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι η διοργάνωση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της 1ης Έκθεσης Defence Exhibition Athens, τον Ιούνιο του 2020, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα στο προσκήνιο της τεχνολογίας και της συνεργασίας.
Βέβαια, η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη στους τομείς της κυβερνοάμυνας και του διαστήματος, δεν μας επιτρέπει να παραμείνουμε απλοί παρατηρητές. Θέλω να τονίσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η χρήση και εκμετάλλευση των πεδίων του διαστήματος και  της κυβερνοάμυνας, αποφέρει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα και είναι ζωτικής σημασίας για την Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια της Χώρας.
Είμαστε λοιπόν αρωγοί και στηρίζουμε με σθένος κάθε εθνική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από την πρόσφατη επικύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα του Διαστήματος μεταξύ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κυρίες και Κύριοι,
Ακολουθούμε μια συνεπή, συγκροτημένη και μακροπρόθεσμη υψηλή στρατηγική, διαδραματίζοντας έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην ασφάλεια της περιοχής ενδιαφέροντός μας.
Βασιζόμενοι στο προσωπικό μας και στις αμυντικές μας δυνατότητες, προβάλλουμε την αξιόπιστη αποτρεπτική μας ικανότητα και προάγουμε τη διεθνή εμπέδωση του ρόλου σταθερότητας της Ελλάδας.
Σε όλη μας την προσπάθεια, το προσωπικό αποτελεί τον κυριότερο πολλαπλασιαστή ισχύος μας, βαδίζοντας στο δρόμο της ευθύνης, με σθένος και με το κεφάλι ψηλά. Είναι τέτοιο το ηθικό, η ποιότητα, η επαγγελματική κατάρτιση και η αξιοσύνη τους που δεν σου αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας.
Και βέβαια, απολαμβάνουμε μία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με την κοινωνία. Αυτή η σχέση είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς και την προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού.
Είμαστε υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και της διευθέτησης των όποιων διαφορών μεταξύ τους, σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.
Παρά ταύτα, θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός. Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την επάρκεια εκπαίδευσης και επαγγελματισμού που διαθέτουν. Αναγνωρίζονται διεθνώς για το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητά τους.
Θα τονίσω λοιπόν ακόμη μία φορά, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν και την ετοιμότητα και την επάρκεια, για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα, όταν και εφόσον απαιτηθεί και να μην έχετε καμία αμφιβολία.
Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου κάνατε, να μιλήσω σήμερα ενώπιών σας και τέλος να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ πολύ».




Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά