Παρουσία ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στην Τελετή Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, παρέστη στην τελετή της Επετείου του Κινήματος του Ναυτικού, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του  Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι,
            Είναι ξεχωριστή τιμή για εμένα να βρίσκομαι μαζί σας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, σε αυτή την εκδήλωση μνήμης και τιμής, εδώ στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, η παρουσία σας σήμερα εδώ αποτελεί μεγάλη τιμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις και προσδίδει ιδιαίτερο κύρος και λαμπρότητα σε αυτή την εκδήλωση που τιμά το Κίνημα του Ναυτικού.
Ένα Κίνημα που ξεπήδησε μέσα από τις τάξεις των Αξιωματικών του Ναυτικού, ως απότοκο της δημοκρατικής τους συνείδησης και των πατριωτικών καταβολών τους.
Το Κίνημα του Ναυτικού απετέλεσε μια εξαιρετικά σημαντική κίνηση κατά της δικτατορίας. Ήταν η απάντηση έντιμων και δημοκρατικών στελεχών του Ναυτικού, στο αυταρχικό καθεστώς που κατέλυσε τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις συνταγματικές ελευθερίες των Ελλήνων.
Οι άνθρωποι του κινήματος στο οποίο βέβαια στη συνέχεια συμμετείχαν Αξιωματικοί του Στρατού, της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και απλοί πολίτες τους οποίους τιμούμε επίσης, αμφισβήτησε το δικτατορικό καθεστώς και ανέδειξε την παράφορη κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την απόφαση που πήραν όσοι συμμετείχαν στο Κίνημα. Βίωσαν τους μηχανισμούς καταστολής της Χούντας, στερήθηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν. Αποτέλεσαν, όμως, παράδειγμα και πηγή έμπνευσης. Η λεβεντιά, η αυταπάρνηση και η προσήλωσή τους στις αρχές και στις αξίες του Ναυτικού μας, ακόμα και σήμερα αποτελούν φάρο καθοδήγησης για εμάς και έτσι θα συνεχίσουν και στο μέλλον.
Ανεξάρτητα από την κατάληξή του, το Κίνημα ήταν η έμπρακτη απόδειξη ότι η δικτατορία δεν έκοψε τον οργανικό δεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ελληνικό λαό. Συντήρησε το αντιδικτατορικό κλίμα, αναθέρμανε τις ελπίδες των Ελλήνων και κατέδειξε τα δημοκρατικά ιδεώδη του προσωπικού μας.
Επίσης, έδρασε ως καταλύτης για τις επόμενες ενέργειες που επανέφεραν τη δημοκρατία στην πατρίδα μας, ενώ συνετέλεσε αποφασιστικά στη θετική αποδοχή που απολαμβάνουν έως σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις από την ελληνική κοινή γνώμη.
Και βέβαια, η κίνηση του αείμνηστου Ναυάρχου Νίκου Παππά, με το Αντιτορπιλικό «Βέλος», επιβεβαίωσε τη βούληση του Ναυτικού να αποτινάξει τη Χούντα και συνέβαλε τα μέγιστα στη διεθνοποίηση του αγώνα των ανθρώπων του κινήματος.
Κυρίες και Κύριοι, 46 χρόνια μετά, η σημερινή εκδήλωση σμιλεύει στη μνήμη μας μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη για το Πολεμικό μας Ναυτικό, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία. Διότι αυτά τα ιστορικά διδάγματα έγιναν με κόπο και θυσίες.
Παράλληλα, μας κάνει να νιώθουμε ευγνώμονες για τα παραδείγματα που μας προσφέρουν απλόχερα οι προηγούμενοί μας, από τους οποίους αντλούμε δύναμη και έμπνευση. Να είστε σίγουροι ότι, οι αρχές και αξίες που υπηρέτησαν οι άνθρωποι του Κινήματος, διατηρούνται άσβεστες και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.
Εμείς, προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοί τους, σε μία περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς χώρο της Ελλάδας. Μέσα από τις συνεχείς προκλήσεις όμως, η χώρα μας αναδεικνύεται ένας πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Ένας σταθερός πυλώνας ειρήνης.
Ιδιαίτερα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την πρόσφατη απόφασή της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μια απόφαση την οποία βέβαια έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από το ρόλο και την αποστολή τους, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.
Έχουν προσωπικό με άριστη εκπαίδευση και υψηλό επαγγελματισμό, που είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας και ένας ανεκτίμητος πολλαπλασιαστής ισχύος. Οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων βαδίζουν στο δρόμο της ευθύνης, με σθένος, παίρνοντας δύναμη και όραμα από τα αναρίθμητα ιστορικά μας παραδείγματα αφοσίωσης σε υψηλές ιδέες και ιδανικά. Όπως και από τους ανθρώπους του Κινήματος του Ναυτικού.
Παράλληλα, συνεκτιμώντας τις απρόβλεπτες προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη εποχή, οι Ένοπλες Δυνάμεις μετασχηματίζονται και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.
Προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η διαμόρφωση της δυναμικής που θα επιτρέψει τη μετεξέλιξή τους, σε διακλαδικό πλαίσιο, ώστε να ανταποκριθούν στις μελλοντικές απαιτήσεις. Και βέβαια πάντα με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Χαρακτηριστικά να αναφέρω, στο σημείο αυτό, ότι νωρίτερα σήμερα είχαμε την παράδοση του πρώτου αναβαθμισμένου Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι ο καρπός μιας προσπάθειας που είχαμε ξεκινήσει με γνώμονα την επαύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα. Ένα εγχείρημα που θα συνεισφέρει στην αναζωογόνηση και στην ανάπτυξη του τομέα της εγχώριας βιομηχανίας.
Θέλω στο σημείο αυτό, να συγχαρώ το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και όλους όσους συνέδραμαν στην σημερινή εκδήλωση, που φωτίζει μια πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη για το Πολεμικό Ναυτικό, τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κοινωνία.
Κλείνοντας, αποτίνω ευλαβικά φόρο τιμής σε όσους συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού. Σε όσους είναι κοντά μας αλλά και σε εκείνους που δεν είναι εν ζωή, των οποίων η μνήμη πλημμυρίζει τις καρδιές μας.
Σας ευχαριστώ όλους».









Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά