Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Πάνου Ρήγα στον REAL FM




Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, σήμερα Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμόREAL FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Για την τουρκική προκλητικότητα:
Η Τουρκία έχει αυξήσει την επιθετική ρητορική, αλλά έχει κάνει και πράξεις, τόσο στην ευρύτερη περιοχή αλλά κυρίως στην περιοχή της Κύπρου, όπου παραβιάζει ευθέως το Δίκαιο της Θαλάσσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός ανεξάρτητου κράτους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Από τη μεριά μας έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και γίνονται όλες οι απαιτούμενες διπλωματικές ενέργειες. Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Βουκουρέστι, από κοινού με τον πρόεδρο της Κύπρου τον κ. Αναστασιάδη, έθεσαν τα ζητήματα. Η Τουρκία δεν διευκολύνει την καλή συνεργασία και κυρίως δεν διευκολύνει τη δική της πορεία. Έχει απεμπολήσει το δικαίωμά της να λέγεται χώρα της Ευρώπης, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις. Εμείς από την πλευρά μας θα υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα επιτρέψουμε με κανένα τρόπο να αμφισβητηθεί ο,τιδήποτε.
Για το αν υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να στήσει η Τουρκία ένα επεισόδιο:
Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, έχουν αποδυναμωθεί. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει, λόγω ενδεχομένως της ανεπαρκούς εκπαίδευσής τους, να γίνει κάποιο λάθος από τη μεριά τους. Ένα λάθος από απειρία ή από ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να εντείνει μια κατάσταση. Οι δικές μας ενέργειες, από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων, οι δικές μας εντολές είναι πάγιες, συγκεκριμένες και αυστηρότατες, με την έννοια ότι τηρούν αυτά που πρέπει να τηρήσουν, υπερασπιζόμενοι την εθνική ανεξαρτησία.
Για τον αν υπάρχει ανησυχία για αλλαγή ισορροπιών στην περιοχή λόγω και της απόκτησης από των Τουρκία των S-400:
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι στη διάρκεια της κρίσης, παρά τη μείωση των κονδυλίων δεν έχει υπάρξει -όσον αφορά την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων- καμία απομείωση της ισχύος τους. Η αξιοποίηση των χρημάτων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να πιάσουν τόπο και να μη συμβαίνουν όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά την κούρσα των εξοπλισμών, δεν έχουμε καμία διάθεση ούτε είναι λογικό και σωστό να την ακολουθήσουμε. Το ζητούμενο είναι να έχεις τέτοιους εξοπλισμούς, ώστε να είναι επαρκής η άμυνα της χώρας σου. Εμείς με τις δυνατότητες και τη λογική που έχουμε, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τέτοια δεδομένα. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία ανησυχία από τον ελληνικό λαό για τις δυνατότητες των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Για την έντονη αντιπαράθεση Α. Τσίπρα – Κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή:
Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε προχθές στη Βουλή το σύνολο της αρχικής του ομιλίας στα σοβαρά θέματα της οικονομίας, στα όσα έχει κάνει και σκοπεύει να κάνει αυτή η κυβέρνηση, στα όσα πραγματικά απασχολούν τους πολίτες. Ανέπτυξε με άλλα λόγια το πολιτικό μας σχέδιο, εξηγώντας την επιλογή μας να στηρίξουμε μετά το τέλος των μνημονίων τους πολλούς, όλους εκείνους που τη δύσκολη περίοδο έκαναν θυσίες και έβαλαν πλάτες. Από εκεί και πέρα ένας πολιτικός αρχηγός, ένας εν αναμονή, θεωρητικά, πρωθυπουργός – που ωστόσο θα αρκεστεί στην αναμονή - επέλεξε να αντιπαρατεθεί με εκφράσεις και όρους καφενείου και να αντλήσει αποδεδειγμένα ψευδή επιχειρήματα από περιθωριακές ακροδεξιές φυλλάδες. Στόχος του κ. Μητσοτάκη, που έχει χάσει κάθε προγραμματικό αφήγημα, είναι να φύγει η πολιτική από τον δημόσιο διάλογο. Το αποτέλεσμα είναι πως η ποιότητα της συζήτησης διολισθαίνει διαρκώς, δυστυχώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρώνει το έδαφος για την ακροδεξιά και γίνεται ο ίδιος ακροδεξιός με τέτοιες επιλογές. Η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να είναι σφοδρή, θα πρέπει όμως να γίνεται επί πολιτικών προγραμμάτων, όχι με τέτοιους όρους.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά