Oμιλία ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο “70 Χρόνια από τη Μεγάλη Νίκη: Εξαιρετική Επικαιρότητα του Θριάμβου του 1945”

«Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής
Κύριοι Σύνεδροι
Κυρίες και Κύριοι
 
Ξεκινώντας τον χαιρετισμό μου θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την οργανωτική επιτροπή για την τιμή που μου επεφύλασσε να προλογίσω το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο : «70 χρόνια από την μεγάλη Νίκη: Εξαιρετική Επικαιρότητα του Θριάμβου του 1945».
 
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος όπως είναι γνωστό αποτέλεσε την πιο δαπανηρή σε ανθρώπινες απώλειες στρατιωτική επιχείρηση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διεξήχθη σε τρείς ηπείρους, ενέπλεξε την πλειονότητα των κρατών της εποχής και κόστισε ανυπολόγιστες ζημιές στις υποδομές και στους φυσικούς πόρους.
Το Ανατολικό Μέτωπο αποτέλεσε το κύριο πεδίο επιχειρήσεων, αφού άνω του 70% των συνολικών εχθροπραξιών έλαβε χώρα εκεί. Το κόστος σε ανθρώπινες απώλειες ήταν ανυπολόγιστο ενώ το σύνολο σχεδόν των κοινωνικοοικονομικών υποδομών της Σοβιετικής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο καταστράφηκε. ΄΄Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος΄΄, ο ένοπλος δηλαδή αγώνας του Σοβιετικού πληθυσμού απέναντι στις ναζιστικές δυνάμεις έχει καταγραφεί ως το κορυφαίο πολεμικό γεγονός της Ρωσικής ιστορίας και ένα από τα σπουδαιότερα της παγκόσμιας.
Ο τιτάνιος αγώνας των Ρωσικών δυνάμεων και του άμαχου πληθυσμού έγραψε σελίδες λαμπρής ιστορίας στις μάχες στο Λένινγκραντ, στο Στάλιγκραντ, στην Μόσχα και σε πολλά άλλα γνωστά και άγνωστα μέρη. Παρόλες τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, τις κακουχίες και την ποιοτική υπεροπλία του αντιπάλου, Στρατός και λαός κατάφεραν όχι μόνο να διασώσουν την Σοβιετική Ένωση, αλλά και να αντιστρέψουν την ροή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου οδηγώντας στην κατάρρευση των δυνάμεων του Άξονα. Τιμώντας την προσφορά όσων πολέμησαν και θυσιάστηκαν στο Ανατολικό Μέτωπο εορτάζουμε σήμερα την 70η επέτειο από την «Ημέρα της Νίκης».
Τα μηνύματα που μπορούμε να αντλήσουμε από τον αγώνα του 1945 είναι στις μέρες μας πιο επίκαιρα από ποτέ. Οι δυσμενείς οικονομικοί όροι που επεβλήθησαν με την συνθήκη των Βερσαλλιών στην Γερμανία οδήγησαν στην οικονομική εξαθλίωση και εθνική ταπείνωση τον Γερμανικό λαό. Τα στοιχεία αυτά προκάλεσαν έξαρση των εθνικιστικών τάσεων και διευκόλυναν την άνοδο στην εξουσία του Εθνοσοσιαλιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ, που αιματοκύλησε τον κόσμο. Σήμερα, 70 χρονιά μετά, η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη καθώς και η άνιση κατανομή του πλούτου μεταξύ Βορρά και Νότου έχει προκαλέσει άνοδο των ακροδεξιών εθνικιστικών κινημάτων με απρόβλεπτες προεκτάσεις στο θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και συνοχής. Προκειμένου η ανθρωπότητα να μην ζήσει αντίστοιχα γεγονότα όπως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναλάβουν δράσεις για τον περιορισμό των φαινομένων αυτών.
Ο υγιής δεσμός ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις τοπικές κοινωνίες είναι άλλο ένα πεδίο που μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τον θρίαμβο του 1945. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι ο ρόλος του άμαχου πληθυσμού και γενικότερα αυτό που ονομάζουμε παλλαϊκή άμυνα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις επιχειρήσεις στο Ανατολικό μέτωπο. Αντίστοιχο παράδειγμα ηρωικής αντίστασης του τοπικού πληθυσμού, ο οποίος καθυστέρησε αποφασιστικά την Γερμανική επίθεση κατά της Σοβιετικής Ένωσης, αποτέλεσε η μάχη της Ελλάδας τον Οκτ 40 έως τον Μάιο του 1941. Οφείλουμε να ενδυναμώσουμε την συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των τοπικών κοινωνιών σφυρηλατώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης και να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων όχι μόνο σε περίοδο πολέμου αλλά και στην ειρήνη. Οφείλουμε να τονώσουμε το πατριωτικό αίσθημα του πληθυσμού και να ενισχύσουμε παράλληλα τις πατριωτικές αντιλήψεις.
Η νίκη κατά της ξενοφοβίας και ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι άλλα δύο διδάγματα που μπορούμε να διδαχτούμε από την νίκη του 1945. Οι διώξεις που υπέστησαν κυρίως οι Εβραίοι, οι Ρομά και οι αντιφασίστες της Ευρώπης, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι θάλαμοι αερίων, αποτελούν πράξεις που αμαυρώνουν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Στις μέρες μας που η Ευρώπη κατακλύζεται από μεταναστευτικά ρεύματα και δεκάδες συνάνθρωποι μας πεθαίνουν στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο, η ανάγκη χάραξης Ευρωπαϊκής κοινής μεταναστευτικής πολιτικής είναι επιτακτικότερη από πότε.
Στο σημείο αυτό, τελειώνοντας τον χαιρετισμό μου, θα ήθελα να ευχηθώ η ανθρωπότητα να μην χρειαστεί ποτέ να ζήσει πολεμικά γεγονότα παρόμοια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ποτέ δεν πρέπει να ξαναζήσουμε φασισμό και ναζισμό».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά