Έγγραφο του κ. ΥΠΕΘΑ με τον τύπο για τη Ρήτρα Αξιόμαχου στον Υπολογισμό του ΕΦΑΠΑΞ. Θα αποτραπεί η μείωση;


Άρθρο του προέδρου της ΕΣΠΕΘ Λγου (Ο) Ηλία Νατσιούλα.
 
Πολλοί συνάδελφοι μου μεταφέρουν τους προβληματισμούς για την καθυστέρηση λήψης του ΕΦΑΠΑΞ, αλλά και πόσο θα ειναι το ύψος των μειώσεων με τη ρήτρα αξιόμαχου που υπάρχει για τον υπολογισμό του ΕΦΑΠΑΞ και ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Οι προβληματισμοί γίνονται μεγαλύτεροι μετά και τη Φ.950/26/128319/Σ.501 που υπέγραψε την 12 Μαρ 2015 ο Υπουργός Εθνκής Αμυνας κ. Πανος Καμμένος και απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού Κου Δημητρίου Στρατούλη).
 
Σύγκεκριμένα διαβιβάστηκε με την παραπάνω δγη σε Φ/Α η Φ.950/212/140015/Σ.3320/30-12-2014/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, που αφορά στον προσδιορισμό της Ρήτρας Αξιόμαχου των Ε.ΛΟ.Α. Στρατού-Ναυτικού-Αεροπορίας και επιπλέον στη δγη αναφέρεται για τις άμεσες ενέργειές το συντομότερο δυνατό, λόγω χρονικού περιορισμού.
 
Ουσιαστικά δηλαδή διαβιβάστηκε το έγγραφο που υπέγραψε ο  προηγούμενος Υπουργός του ΥΠΕΘΑ κ. Νίκος Δένδιας και είχε διαβιβαστεί, το Δεκ 2014, στο Υπουργείο Εργασίας στον τότε Υπουργό κ. Βρουτση. Στο έγγραφο ζητήθηκε όπως κάνει δεκτά τα προτεινόμενα σε αυτό και προβεί στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζεται η Ρήτρα του Αξιόμαχου των Ε.ΛΟ.Α. (Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014.
 
Ποια είναι τελικά αυτή η ρήτρα αξιόμαχου;
Συγκεκριμένα η ρήτρα αξιόμαχου των Ε.ΛΟ.Α., κατόπιν των Διοικουσών Επιτροπών των Ε.ΛΟ.Α. Στρατού-Ναυτικού και Αεροπορίας, οπου αποφασίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη που συμμετείχαν στην εν λόγω σύσκεψη (εκπρόσωποι και των τριών Κλάδων του ΥΠΕΘΑ), προσδιορίζεται σύμφωνα με τον παρακάτω τύπο:  
Τι σημαίνει η φράση "ΑΠΟΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΩΝ; ΠΟΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΜΕΙΩΣΕΩΝ;
 
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση τύπου την 7 Ιαν 2015 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρονταν ότι «Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απέστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας πρόταση για τον καθορισμό της ρήτρας αξιόμαχου, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ παροχών των ενστόλων. Με την πρόταση αυτή αποτρέπεται η απότομη μείωση των εφάπαξ παροχών, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Ταμείων και εξασφαλίζεται η σταδιακή σύγκλιση του ύψους των χορηγούμενων παροχών με εκείνες που προβλέπει η ως άνω Υπουργική Απόφαση». 
 
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) θα προβεί σε σχολιασμό τώρα που διαβάζει την πρόταση που στάλθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τον  νέο ΥΕΘΑ;
 
Για όσους δεν θυμούνται η ΠΟΕΣ με το Υπ αριθμ 3 έγγραφο της, την 11 Ιαν 2015, προς το τότε ΥΕΘΑ κ. Νίκο Δένδια έλεγε «Αν και αναζητήσαμε να βρούμε την εν λόγω πρόταση, τόσο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο Υπουργείο Εργασίας, τούτο δεν κατέστη δυνατό. Θεωρώντας ότι οποιαδήποτε δυσμενή αλλαγή θα πρέπει να έχει περιέλθει σε γνώση για σχολιασμό και προτάσεις από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου της ανωτέρω πρότασής σας, προς το Υπουργείο Εργασίας και το ακριβές περιεχόμενό της.»
 
Επιπλέον η ΠΟΕΣ έχει ύψιστο καθήκον προάσπισης των συμφερόντων μας καθώς για όσους δεν θυμούνται με ανακοίνωση πριν τις εκλογές της 25 Ιαν 2015 μας ενημέρωνε ότι «Συναδέλφισσες και συνάδελφοι την 4η Ιανουαρίου 2015 η Ομοσπονδία μας απέστειλε επιστολή προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου και ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, να τύχουμε ενημερώσεως σχετικά με το πρόγραμμά τους αναφορικά με τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων...Την 25η Ιανουαρίου 2015 όλοι μας θα πράξουμε το ύψιστο συνταγματικό και δημοκρατικό μας δικαίωμα για την ανάδειξη των ηγετών που επιθυμούμε να οδηγήσουν τη Χώρα μας σε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τις επόμενες γενιές, από τις λίστες των εκατοντάδων υποψηφίων. Ωστόσο, οφείλουμε να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας ότι τα παρελθόντα έτη οι Έλληνες στρατιωτικοί στοχοποιηθήκαμε βάναυσα, απαξιωθήκαμε, υβριστήκαμε και απωλέσαμε σημαντικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας από συγκεκριμένους πολιτικούς….Τα λάθη δεν συγχωρούνται πλέον.»
 
Έυλογα τίθονται τα κατωθι ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεως από τον Κ. ΥΕΘΑ:
 
  1. Γιατί δεν διατηρείται ο προηγούμενος τύπος υπολογισμού ΕΦΑΠΑΞ ((ΒΜ+ΕΧΥ +ΕΞΟΜΑΛ.+ΕΙΔ.ΑΠΑΣΧ+176€) *ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ)) και μπαίνει Ρήτρα Αξιόμαχου;
  2. Με τη ρήτρα αξιόμαχου θα υπάρξει μείωση στο δικαιούμενο ΕΦΑΠΑΞ των στελεχών των ΕΔ και αν ναι σε τι ύψος για τα επόμενα έτη;
  3. Θα καταργηθεί ο μνημονιακός Νόμος 4281/2014 που επηρεάζει τα ΕΦΑΠΑΞ και επιπλέον αναφέρει ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής των οριζομένων σε αυτόν το αρμόδιο όργανο διοίκησης παύεται εντός προθεσμίας επτά (7) ημερών από την έναρξη εκάστου έτους εφαρμογής.
 
Δείτε στη συνέχεια όλα τα παραπάνω αποκαλυπτικά έγγραφα






























 .espeth.g
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά