Ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων


Η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πραγματοποίησε επίσημη ενημέρωση στο ΥΠΕΘΑ, στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

 

Σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος είπε τα εξής:

 

«Kατ΄αρχάς, θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, τον κ. Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για ενημέρωση.

 

Προσωπικά, θέλω να συμπληρώσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει μια παράδοση καλής συνεργασίας της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, της Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και της Βουλής. Αυτό θα το συνεχίσουμε και όσο περνάει από το χέρι μας, θα το αναβαθμίσουμε. Θα αναβαθμίσουμε δηλαδή, αυτήν τη συνεργασία και είναι προφανές, ότι η καλύτερη δυνατή συνεργασία των εκπροσώπων του ελληνικού λαού με την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ένα στοιχείο που προσθέτει, πολλαπλασιάζει την ικανότητα των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων, διότι, η ποιότητα της Δημοκρατίας αποτελεί στοιχείο της Εθνικής Άμυνας.

 

Όσο πιο κοντά είναι ο ελληνικός λαός, είτε άμεσα, είτε δια των εκπροσώπων του, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό συντελεί στην ενίσχυση της ικανότητάς τους. Καθετί που αφορά τη Δημοκρατία μας, είτε η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων, είτε ο πολιτισμός μας, είτε η ίδια μας η ταυτότητα, είναι συνυφασμένα με την άμυνα.

 

Τώρα, για το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, είναι η ενημέρωση, θα πει δυο λόγια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κ. Πάνος Καμμένος, μετά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ,ο κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, θα κάνει μια ενημέρωση, η οποία αναμένεται να μην ξεπεράσει τα τριάντα λεπτά και όπως ξέρετε, οι στρατιωτικοί σε αυτά είναι συνεπείς και έχουν και κάτι να διδάξουν εμάς του πολιτικούς, εννοώ την τήρηση του προγράμματος.

 

Μετά θα ακολουθήσουν ερωτήσεις ή και τοποθετήσεις ενσωματωμένες, στις οποίες θα απαντήσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, είτε από την Πολιτική Ηγεσία, είτε από την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφού μεσολαβήσει και ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά θα αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες, διότι το περιεχόμενο της ενημέρωσης είναι απόρρητο.

 

Ευχαριστώ πολύ. Τον λόγο έχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας».

 

Σε ομιλία του ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος είπε τα εξής:

 

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω, με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Ήσυχο, τον Υφυπουργό κ. Τόσκα και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Ταφύλλη, στην αίθουσα Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κ. Κωσταράκου, των Αρχηγών των Επιτελείων Ναυτικού και Αεροπορίας και του Υπαρχηγού του Στρατού, προκειμένου να κάνουμε την καθιερωμένη, εδώ και αρκετά χρόνια, απόρρητη ενημέρωση, την οποία, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε στη Βουλή των Ελλήνων.

 

Είμαστε στη διάθεσή σας κ. Πρόεδρε, όποτε το κρίνετε εσείς αναγκαίο, πέραν της ετήσιας ενημέρωσης, να γίνονται απόρρητες ενημερώσεις από τα Γενικά Επιτελεία, από τη Στρατιωτική Ηγεσία, αλλά και από την Πολιτική Ηγεσία. Και βεβαίως, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται.

 

Η απόφαση της Πολιτικής Ηγεσίας - και των τεσσάρων μας- είναι η αναβάθμιση των σχέσεων με την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Ενεργοποίησα μία παλιά απόφαση που είχε πάρει ο τότε Υπουργός, ο κ. Μεϊμαράκης, όπου σε όλες τις επίσημες επισκέψεις μου, θα συνοδεύομαι από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ή όποιον εκείνος υποδείξει, Αντιπρόεδρο ή Γραμματέα. Και βεβαίως, θα υπάρχει μια στενή συνεργασία για τα θέματα που αφορούν την Εθνική μας Άμυνα.

 

Δεν θέλω να κουράσω παραπάνω, αλλά θα ήθελα να ζητήσω κ. Πρόεδρε, πέραν του νομοθετικού έργου και του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε, όπως κάνουν, εξάλλου, όλες οι χώρες του κόσμου, την κοινοβουλευτική διπλωματία.

 

Θεωρώ πολύ σημαντική, τη συμμετοχή των συναδέλφων της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Άμυνας, σε όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, όπως στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΑΣΕ, στο ΝΑΤΟ, όπου υπάρχει εμπλοκή με τα θέματα της Εθνικής Άμυνας, αλλά και της αμυντικής βιομηχανίας.

 

Όπως γνωρίζετε, ένας από στους στόχους της Κυβέρνησης είναι η ενδυνάμωση και η προώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας - κρατικής αλλά και ιδιωτικής - κάτι το οποίο το συναντούμε οι περισσότεροι που συμμετέχουμε σε Διεθνείς Επιτροπές.

 

Για αυτό τον λόγο, είμαστε στη διάθεσή σας, πέραν των ενημερώσεων που έχουμε σε επίπεδο του συνόλου της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύω αρκετά χρόνια, να σας προτείνω κ. Πρόεδρε, όποτε το ζητούν οι συνάδελφοι βουλευτές που συμμετέχουν, ιδίως στις Επιτροπές του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, να υπάρχει όπως γίνεται με το Υπουργείο Εξωτερικών και μία συνάντηση με τους επικεφαλής επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, για να μπορούν να γίνονται γνωστές οι ελληνικές θέσεις, να επικαιροποιούνται και να υπάρχει και μία στενότερη ενημέρωση.

 

Όπως είπατε και εσείς, μετά το τέλος της επίσημης ενημέρωσης και της απόρρητης ενημέρωσης, είμαστε στη διάθεσή σας, και εμείς και η Στρατιωτική Ηγεσία για να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα των συναδέλφων βουλευτών.

 

Σας καλωσορίζω ακόμα μία φορά. Χριστός Ανέστη».

 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά