Παρουσία του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2015»‏

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα όπου ενημερώθηκε για την διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2015» η οποία διεξάγεται με τη συμμετοχή Αεροπορικών και Ναυτικών δυνάμεων και μονάδων Στρατού Ξηράς. Στην άσκηση συμμετέχουν για πρώτη φορά δυνάμεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:


«Κυρία Πρέσβη του Ισραήλ,

 Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,

 Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας,

 Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, πολιτικό προσωπικό,

Είναι ξεχωριστή για μένα στιγμή και μεγάλη χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην Ανδραβίδα, στην 117 Πτέρυγα Μάχης Αέρος, μία σημαντική επιχειρησιακή Μονάδα, και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) την καρδιά της προκεχωρημένης εκπαίδευσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι σήμερα βλέπουμε και ενημερωνόμαστε για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεστε, εκπαιδεύεστε, και εκτελείτε μία σημαντική άσκηση, την ετήσια αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», που δοκιμάζει σε υψηλό βαθμό ικανότητες και δεξιότητες της αεροπορικής τέχνης, τις διακλαδικές επιχειρήσεις και την αεράμυνα.

Επιπλέον, φέτος, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς, διότι με τη μεγάλη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ και προσωπικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, μας δίνεται μία σπουδαία ευκαιρία να δοκιμάσουμε και τη συνεργασία με τις πολεμικές αεροπορίες των συμμάχων μας. Τρεις από τις καλύτερες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου συναντώνται και εκπαιδεύονται εδώ στην Ανδραβίδα.

Και πέρα από αυτό το σπουδαίο γεγονός, χαιρόμαστε και είναι τιμή να έχουμε μαζί μας την Πρέσβη του Ισραήλ, την κ. Irit Ben Abba και τις στρατιωτικές αποστολές από τις δύο αυτές σύμμαχες χώρες. Από αυτό το βήμα τους ευχαριστώ για τη σταθερή διάθεσή τους για συνεργασία, για την συνεισφορά τους στη βελτίωση των αμυντικών μας σχέσεων.

Κυρία Πρέσβη, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις των χωρών μας έχουν προσλάβει μία αξιοσημείωτη δυναμική, η οποία είναι φυσική απόρροια των σχέσεων των δύο λαών, της απουσίας διμερών προβλημάτων, καθώς και των σημαντικών δυνατοτήτων και ισχυρών προοπτικών της μεταξύ μας συνεργασίας.

Επίσης, υπάρχει και μια ιστορική παράλληλη διαδρομή που σφυρηλατεί αυτή τη σχέση. Είμαι πεπεισμένος ότι η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδος - Ισραήλ είναι αμοιβαία επωφελής και συντελεί στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα αποτελεί για το Ισραήλ ασφαλή και σταθερή γεωπολιτική οδό προς την Ευρώπη, γεγονός που βασίζεται όχι σε συγκυριακές και ευμετάβλητες παραμέτρους, αλλά σε ενσυνείδητες στρατηγικές επιλογές.

Αυτό που χρειάζονται οι λαοί της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου είναι ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ τους, με υπέρβαση αδιεξόδων από το παρελθόν.

Και από αυτή τη γωνιά της Ελλάδος, αλλά και από κάθε γωνιά της, στέλνουμε μήνυμα ειρήνης και φιλίας προς όλους του γείτονές μας. Μήνυμα σταθερότητας και αδιάκοπης προσπάθειας για την ασφάλεια των πολιτών μας.

Η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, που είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά λειτουργεί και ως Ευρωπαϊκό προγεφύρωμα και ανάχωμα σε κάθε σύγχρονη απειλή.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, διότι γνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και διατηρεί φιλικές σχέσεις με όλες τις πλευρές. Η αμυντική μας και η εξωτερική μας πολιτική αποτελούν μία αταλάντευτη πολιτική αρχών και θέσεων, που βασίζεται στην περιφερειακή συνεργασία, μέσα από το πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, αλλά και των ισότιμων διμερών σχέσεων.

Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αλλάζει τα τελευταία χρόνια και έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε έναν νέο εχθρό που είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, το ισλαμικό χαλιφάτο που αναπτύσσεται ραγδαία στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη, με κέντρο τη Σούδα, να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή στα πεδία της Συμμαχίας, αλλά και παράλληλα προχωρά σε στενή συνεργασία με το Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, με την οποία από τη στιγμή που θα καθοριστεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα εφάπτεται στα νότια σύνορα.

Προχωράμε σε αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες. Στις αρχές Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βρίσκεται στην Αίγυπτο. Συμφώνησα πριν από δέκα μέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Σίσι και τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό των Γενικών Επιτελείων ότι με ένα κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με Μιράζ 2000, με τα οποία ουσιαστικά πετάει και η αεροπορία της Αιγύπτου, θα κάνουμε και μία άσκηση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί τέτοιου είδους συνεργασίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής που ξεκινά από την Αίγυπτο, μία χώρα που αντιστέκεται στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και από το Ισραήλ.

Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν ένα χώρο που - γιατί όχι - μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - κάτι το οποίο θα επιδιώξει η Ελλάδα - και σε συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής. Ήδη ξεκινήσαμε μία συνεργασία με τον Εμίρη του Άμπου Ντάμπι και την Πολεμική Αεροπορία του Άμπου Ντάμπι. Η Πολεμική Αεροπορία των Εμιράτων ήδη εκπαιδεύεται μαζί με Έλληνες πιλότους.

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική και δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι είμαστε οι μόνοι που - από την πρώτη στιγμή - ισχυριζόμαστε ότι χρειάζονται αυτές οι συνεργασίες. Βεβαίως και είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είμαστε στενοί σύμμαχοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, είμαστε σύμμαχοι με το Ισραήλ, είμαστε σύμμαχοι με την Αίγυπτο, είμαστε σύμμαχοι και συνομιλούμε με αραβικές χώρες, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ίδιοι τρομοκράτες που χτύπησαν στη Βοστόνη, κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου, πριν από λίγα χρόνια, είναι οι ίδιοι τρομοκράτες που χτύπησαν και το κέντρο της Μόσχας. Και εδώ η Ελλάδα θα πάρει πρωτοβουλίες για διεθνείς συνεργασίες απέναντι σε αυτή την κοινή απειλή.

Κύριε Αρχηγέ,

Σήμερα, πέρα από τις ενημερώσεις που λαμβάνω, παρακολουθώντας από κοντά την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2015», καλύπτοντας σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια, νοιώθω ικανοποίηση και μια βεβαιότητα ότι η φύλαξη των συνόρων μας, η φύλαξη της αξιοπρέπειας της πατρίδος είναι σε ικανότατα χέρια.

Η άρτια εκπαίδευσή σας και η ικανότητα συντονισμένης δράσης των Αεροπορικών Μονάδων, τόσο με τους άλλους Κλάδους των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όσο και με τις σύμμαχες αεροπορίες, δείχνει ξεκάθαρα το υψηλό επίπεδο του εθνικού μας αμυντικού συστήματος, δείχνει το αξιόμαχο των Ελληνικών Όπλων, την υψηλή μαχητική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων και το ακμαίο φρόνημα των στελεχών μας.

Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί δείξατε και δείχνετε την προσοχή, την ετοιμότητα και την υπευθυνότητα που απαιτεί μια άσκηση τέτοιου μεγέθους.

Είμαι σίγουρος ότι τα αποτελέσματα θα δικαιώσουν πλήρως τους κόπους που καταβάλατε, το δεκαήμερο αυτό της ασκήσεως, και τα συμπεράσματα και διδάγματα θα αποβούν πολύτιμα για τη συνέχεια.

Η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, αποτελεί μήνυμα προς όλους. Μήνυμα τόσο προς συμμάχους και εταίρους μας, όσο και σε δυνητικούς αντιπάλους. Μήνυμα αξιοπιστίας, συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας, αλλά και μήνυμα αποτροπής. 

Είναι αλήθεια, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για την πατρίδα μας. Και είναι αλήθεια ότι η συνάντησή μας γίνεται μέσα στο κλίμα της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε, με όλες τις δυσκολίες για κάθε έναν από εμάς.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργείτε, ο τρόπος που εκτελείτε και αυτήν  την άσκηση, μου υπαγορεύουν να διαβεβαιώσω όλους του άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι και εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση της δικής μας αποστολής.

Τον ίδιο αγώνα που κάνετε εσείς στο δικό σας επίπεδο, το τακτικό, τον επιχειρησιακό, τον καθημερινό, με τη μοναξιά που έχετε εσείς οι χειριστές στους αιθέρες, τον ίδιο αγώνα πρέπει να κάνει κάθε αρμόδιο όργανο της Πολιτείας στο δικό του επίπεδο όταν χειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμυντικής πολιτικής, αλλά και άλλα θέματα.

Ωφελούμαστε και αντλούμε, όλοι, δύναμη από το παράδειγμά σας, από τον τρόπο που εκτελείτε το καθήκον σας. Μαθαίνουμε πώς είναι να προσφέρεις στην πατρίδα και στο συνάνθρωπο. Μαθαίνουμε και από τους απλούς μας πολίτες που τρέχουν να συνδράμουν και να σώσουν ταλαιπωρημένες ψυχές μεταναστών που πνίγονται στα νερά της Μεσογείου. Αυτή είναι η Ελλάδα της προσφοράς, η Ελλάδα της αλληλεγγύης, η Ελλάδα της αξιοπιστίας.

Εσείς, όπως και σήμερα, μου δίνετε τη δύναμη, τη σιγουριά να λέω ότι έχουμε την ικανότητα, την ετοιμότητα και τη θέληση να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση.

Εσείς, όπως και σήμερα με το σπουδαίο και πετυχημένο έργο σας, εξηγείτε γιατί η πατρίδα σας εμπιστεύεται τη μοίρα της, γιατί ο ελληνικός λαός θρέφει ανώτερα αισθήματα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς όλους σας και γιατί η διεθνής κοινότητα, σε κάθε σας πολυεθνική συμμετοχή, σπεύδει να καταθέσει ευμενή σχόλια και σπουδαίες κριτικές.

Θέλω να σας συγχαρώ και να ευχηθώ σε όλους σας και στις οικογένειες σας υγεία και προκοπή.

Θέλω εκ μέρους της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, να ευχαριστήσω όλους εσάς που βρεθήκατε σήμερα κοντά μας και να ευχηθώ να έχουμε συνεχώς τέτοιες στενές επαφές συνεργασίας που προάγουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη διεθνή ασφάλεια.

Εύχομαι ιδιαίτερα στους Ιπταμένους μας, οι Προστάτες Αρχάγγελοι να βρίσκονται πάντα στα φτερά σας και να έχετε καλές προσγειώσεις.

Σας ευχαριστώ».
 
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και η πρέσβης του Ισραήλ Irit Ben Abba.












Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά