Η τριπλή πρόταση της ΠΟΕΣ για το συνταξιοδοτικό ζήτημα των στρατιωτικών - επέκταση μέχρι και αυτούς που κατετάγησαν το έτος 1999

PROTASH-POES-90-99
ΠΡΟΣ : Αν. Υπουργό Εθνικής Άμυνας                         Αρ. Πρωτ. 44/2015
κ. Κώστα Ήσυχο                                                      Αθήνα, 28 Απρ 2015
Αξιότιμε κε Υπουργέ.
Σε συνέχεια του υπ΄ αριθμ. πρωτ. 39/26-4-2015 εγγράφου μας, ανταποκρινόμενοι στην από 23-4-2015 πρόσκλησή σας, μέσω της ανακοίνωσης του γραφείου τύπου σας, με αφορμή την έναρξη ειλικρινούς διαλόγου και με εφαλτήριο τη βούληση της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής που επιβλήθηκε στη Χώρα οδηγώντας μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας (συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων στρατιωτικών) στην απόγνωση, θεωρούμε ότι το συνταξιοδοτικό ζήτημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορεί να εξεταστεί κατ΄ αποκοπή από το συνολικότερο ζήτημα του ασφαλιστικού, του μισθολογίου, της αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας (ωραρίου εργασίας) και του βαθμολογίου αυτών.
Κατά συνέπεια η οποιαδήποτε επιδερμική προσέγγισή του και μέχρι να τελεσφορήσει και να αποδώσει χρονικά τούτο, θα οδηγηθεί, κατά πάγια Ελληνική πρακτική, στις καλένδες, με αποτέλεσμα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να συνεχίζουν να βιώνουν τις καταστροφικές αυτές συνέπειες, όπως πολύ σωστά επισημάνατε και εσείς.
Προκειμένου, λοιπόν, να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος και το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν το επιθυμητό για όλες τις πλευρές, κρίνεται επιβεβλημένη η συγκρότηση διακλαδικής επιτροπής, με τη συμμετοχή υποχρεωτικά και αντιπροσώπου της Ομοσπονδίας μας, αντικείμενο της οποίας θα είναι η υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης συνολικά για όλα τα παραπάνω θέματα.
Μέχρι δε την υποβολή της ανωτέρω πρότασης παραμένουμε αταλάντευτοι στη θέση μας για ανάληψη πρωτοβουλίας σας για άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης προς το Υπουργείο Οικονομικών, ως αρμόδιο για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα, η οποία θα αναστέλλει τις συνέπειες που δημιούργησε ο ν.3865/2010 στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και θα επαναφέρει το συνταξιοδοτικό καθεστώς που προϋπήρχε πριν το νόμο αυτόν.
Εάν παρ΄ ελπίδα, η παραπάνω πρότασή μας δεν μπορεί να ευοδώσει, λόγω ανυπέρβλητων παρεμβάσεων των θεσμών και αδυναμίας απεμπλοκής, επαναφέρουμε την πρόταση που εκφράσαμε από το 2010 με τη θέση σε εφαρμογή του ανωτέρω μνημονιακού νόμου 3865/2010 και σας ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για άμεση προώθηση μόνης νομοθετικής ρύθμισης προς το Υπουργείο Οικονομικών, με αποκατάσταση των συναδέλφων που κατετάγησαν τα έτη 1990 – 1992, ως εξής: «Η παράγραφος 4 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 (Α΄ 120) καταργείται» και «Η παράγραφος 2 του άρθρου 20 του Ν.3865/2010 (Α΄ 120) αντικαθίσταται ως εξής: «Αυξάνονται, σταδιακά, από 01-1-2011 τα έτη συνολικής συντάξιμης υπηρεσίας που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των στρατιωτικών, γενικά (νέοι και παλαιοί ασφαλισμένοι), οι οποίοι συμπληρώνουν, από 01-1-2011 και μετά, 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, ως εξής: Για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης των στρατιωτικών, που συμπληρώνουν 24 1/2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας - το έτος 2011, απαιτούνται πλέον 26 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας - το έτος 2012, απαιτούνται 27 έτη - το έτος 2013, απαιτούνται 28 έτη - το έτος 2014, απαιτούνται 29 έτη - το έτος 2015, απαιτούνται 30 έτη - το έτος 2016, απαιτούνται 31 έτη - το έτος 2017, απαιτούνται 32 έτη. Για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το έτος 2017 (συμπλήρωση 24 1/2 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας), ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξής τους δεν επηρεάζεται από τις μεταβολές που επέρχονται με τις λοιπές διατάξεις του νόμου αυτού. Όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 01-1-2018 και μετά, θα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση είτε του 60ού έτους της ηλικίας τους είτε 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, εξαιρουμένων όσων έχουν καταταγεί από 01-1-1993 μέχρι 31-12-1995, των οποίων ο πραγματικός συντάξιμος χρόνος προσαυξάνεται κατά 3 έτη, με την καταβολή της προβλεπόμενης από τις διατάξεις του άρθρου 59 του π.δ 169/2007 εισφοράς για τη συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας».
Εάν τέλος η εκπεφρασμένη βούλησή σας για αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εξακολουθήσει να υφίσταται στο άμεσο προσεχές μέλλον και σκοπεύετε άμεσα χωρίς χρονοτριβή να άρετε τις όποιες συνέπειες, σας αποστέλλουμε πρόταση που αφορά στην άρση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών αδικιών που δημιούργησε ο προμνησθείς μνημονιακός νόμος 3865/2010 στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και παρακαλούμε για τη μελέτη του και τη δια ζώσης συζήτηση μαζί μας, εμμένοντας, ωστόσο, ότι πρώτα πρέπει να γίνει αντιληπτή η διαφορά των «παλαιών» ασφαλισμένων έναντι των «νέων», συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων που κατετάγησαν τα έτη 1990 – 1992 που βιαίως αποκόπηκαν από το ενιαίο αυτό σώμα.
Με το παρόν έγγραφο, λοιπόν, επιχειρείται η επιλογή και παρουσίαση θεμάτων, που αφορούν μόνο το συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία χρήζουν επείγουσας και άμεσης αντιμετώπισης από τους αρμόδιους φορείς και για τα οποία απαιτείται μηδενικό έως ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ.169/2007) αλλά και των συνοδών αυτού σχετικών ασφαλιστικών νόμων... Διαβάστε όλη την πρόταση

poes.gr
 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά