Ο Αποστολάκης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθεσεων της Ευρώπης. Τι είπε για την Τουρκία

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης την Τρίτη 14 Μαΐου 2019, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες, παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Federica Mogherini.

Οι θεματικές ενότητες της Συνόδου περιελάμβαναν:

-Την αποτίμηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες G5 Sahel (Burkina Faso, Chad, Mali, Mauritania, Niger), σε επίπεδο κοινής συνόδου Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

-Την εξέταση της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ με έμφαση στις υβριδικές απειλές, παρουσία της Αν. Γενικής Γραμματέα ΝΑΤΟ, κα Gottemoeller.

-Την πρόοδο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO) με ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων Υλοποίησης (National Implementation Plans) 2019 και αξιολόγησή αυτών.

-Την παρουσίαση της έκθεσης εφαρμογής της μακροπρόθεσμης αναθεώρησης του European Defence Agency (EDA).

Στο πλαίσιο των εργασιών του ΣΕΥ ο ΥΕΘΑ υπέγραψε την προγραμματική διευθέτηση (Project Arrangement) βελτίωσης αδειών διασυνοριακών διελεύσεων-κινήσεων στην Ευρώπη,  η οποία εντάσσεται σε πρόγραμμα του EDA για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε ότι:

-Η εμφάνιση των υβριδικών απειλών υπογραμμίζει τη διαρκή εξέλιξη του χαρακτήρα και της μορφής των συγκρούσεων, οι οποίες στο μέλλον θα είναι πιο σύνθετες και δυναμικές. Η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους, όπως προκύπτει από τις συντονισμένες ασκήσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας (Hybrid CoE), αποσκοπεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων και στην ενίσχυση της συμπληρωματικότητας, ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με αξιοποίηση του συνόλου των διαθεσίμων δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών.


-Η Ελλάδα υποστηρίζει έμπρακτα τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) ως εργαλείο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των κρατών μελών, για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.  Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε 5 προγράμματα και συμμετέχει σε άλλα 17.  Η κατ’ εξαίρεση συμμετοχή τρίτων οντοτήτων σε προγράμματα PESCO δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στα συμφέροντα ασφαλείας της Ένωσης και των κρατών-μελών της. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, σύμφωνα με το πρωτογενές δίκαιο αυτής και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.


-Ο ρόλος του EDA είναι καθοριστικός για την ιεράρχηση προτεραιοτήτων αμυντικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών. Ο EDA διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη συνάφεια και τη διασύνδεση των αμυντικών πρωτοβουλιών των κρατών-μελών. Η αναθεώρηση της απόφασης Συμβουλίου για τον Οργανισμό εκτιμάται θετική, καθώς θα ενισχυθεί ο ρόλος του στην προσπάθεια για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο καθώς και στις παράνομες δραστηριότητες που αναπτύσσει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή. Ο ΥΕΘΑ αφού επισήμανε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αφορά σε ολόκληρη την ΕΕ, ζήτησε από τους ομολόγους του, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, να δράσουν συλλογικά, αναλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο.

ΔΗΛΩΣΗ ΥΕΘΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΕΥ ΤΗΣ ΕΕ




«Κυρίες και κύριοι

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όπου συμμετείχα στην Κοινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κατρούγκαλο, καθώς και στη Σύνοδο Εργασίας των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήσαμε θέματα, ανταλλάξαμε απόψεις και πήραμε αποφάσεις επί θεμάτων που αφορούν στην άμυνα και στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη συνεργασία με τις χώρες του G5 Sahel, τις υβριδικές απειλές, την πρόοδο υλοποίησης των προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και στις μελλοντικές μας ενέργειες αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας.

Συναντήθηκα επίσης και συζήτησα με πολλούς ομολόγους μου επί θεμάτων διμερούς ενδιαφέροντος. Επεσήμανα σε όλους, αρχής γενομένης από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κ. Μογκερίνι, τη συνεχή προκλητική συμπεριφορά και προβληματική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η σταθερή πολιτική της Ελλάδας είναι να διευθετεί οποιοδήποτε ζήτημα με τους γείτονές της, με καλή πίστη και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις ισχύουσες συνθήκες.

Επιπλέον, τόνισα την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία πρέπει να παύσει τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να απόσχει από περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον ψύχραιμο τρόπο που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα. Εξέφρασα επίσης την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα υποστήριξαν σταθερά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Επεσήμανα επίσης ότι η προκλητική συμπεριφοράς της Τουρκίας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό θέμα, που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, σε πνεύμα αλληλεγγύης , η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει μια ενιαία στάση όταν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της και παραβιάζονται οι διατάξεις του διεθνούς δικαίου στην επικράτειά του.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, είχατε κάποια απάντηση σε αυτά που θέσατε;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η απάντηση είναι ότι όλοι υποστηρίζουν τη θέση της Κύπρου και ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει αυτή η παραβίαση.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Είδαμε ότι η Τουρκία βέβαια συνεχίζει τις προκλήσεις και με αυτούς τους χάρτες που παρουσίασε για άλλη μια φορά ο ομόλογός σας, ο Χουλουσί Ακάρ, που εξαφανίζουν ουσιαστικά το Καστελόριζο, όλα τα δικαιώματα που πηγάζουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Φαίνεται πως η Τουρκία παρά τη ρητορική καταδίκη των ενεργειών της, δεν ακούει, δεν κάνει πίσω.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Η προσπάθεια είναι να συνταχθεί με τη διεθνή κοινότητα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες για να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη και να υπάρχει μια ισορροπία στην περιοχή, ιδιαίτερα ειρήνη.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έθεσε κάποιος το ζήτημα των μέτρων σε βάρος της Τουρκίας; Συζητήθηκε καθόλου μέσα στο Συμβούλιο;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Συζητήθηκε ότι πρέπει να αναληφθούν κάποιες ενέργειες, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες ακόμα οι ενέργειες. Θα εξαρτηθεί και από τη συνέχεια.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Το ζητήσατε εσείς, κύριε Υπουργέ, αυτό; Τη λήψη μέτρων σε μια δεύτερη φάση;

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Βεβαίως, ζήτησα ότι πρέπει να γίνει οτιδήποτε μπορεί να γίνει προκειμένου να σταματήσει αυτή η ενέργεια.








Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά