Άρχισε στον Βόλο η επέλαση των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior (εικόνες)

ELIKOPTERA_Kiowa Warrior (6)


Άρχισε στο λιμάνι του Βόλου και θα συνεχίζεται σε παρτίδες 4-5 αεροσκαφών η εκφόρτωση των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία μεταφέρονται οδικώς με μεγάλα φορτηγά στις εγκαταστάσεις της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο.
Το φορτηγό πλοίο Ocean Giantπου απέπλευσε στις 25 Απριλίου από το λιμάνι Georgetown (Νότιος Αμερική), έφτασε χθες στις 9 μ.μ. στο λιμάνι του Βόλου και σήμερα άρχισε η εκφόρτωση των ελικοπτέρων η οποία θα έχει ολοκληρωθεί την Κυριακή.
Η έναρξη της διαδικασίας έγινε παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Γ. Καμπά ο οποίος έχει προγραμματίσει να μεταβεί και στην έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΝ) «Μοράβας», στο στρατόπεδο Γεωργούλας, όπου θα ενημερωθεί από τον διοικητή και θα μιλήσει στο προσωπικό, για πρώτη φορά μετά το πάγωμα της διαδικασίας μετεγκατάστασης της Ταξιαρχίας στην Αττική.
Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων αναμένεται στα μέσα Ιουνίου με την παρουσία της ηγεσίας των Ε.Δ. καθώς και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ενώ τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις πτήσεις στα νησιά και στον Έβρο, ώστε να αποφορτιστούν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 36 θα είναι επιχειρησιακά, τα 24 εκπαιδευτικά κι άλλα 10 για ανταλλακτικά.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας απέκτησε από τον αμερικανικό στρατό 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, έναντι 44,15 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μπορούν να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης, χάρη στο σύστημα Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και το οποίο επιτρέπει να εκτελούνται επιχειρήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Το μικρό μέγεθος του ελικοπτέρου OH-58D Kiowa (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη  – παραλλαγή στο έδαφος. Έχει επίσης ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., ρουκετών των 2,7, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος – εδάφους [AGM-114 Hellfire]).
Τα Kiowa Warrior αποτελούν «στρατιωτικοποιημένες» εκδόσεις των πολιτικών ελικοπτέρων Bell 406 και εκτιμάται ότι είναι πολύ πιο οικονομικά στη χρήση τους από αμιγώς μαχητικά ελικόπτερα. Τα έτη κατασκευής τους κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800 ώρες.
Η κατάσταση των ελικοπτέρων Kiowa
Τα 36 από τα 70 Ε/Π ΟΗ-58D, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας – ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων. Πιο αναλυτικά, το ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior διαθέτει εκτός από τους ασυρμάτους τα ακόλουθα συστήματα:
σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)
σύστημα IFF, AN/APX-118
σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)
παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)
σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)
σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157
σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης
σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης
σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων
σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V
δύο οθόνες πολλαπλών λειτουργιών.
Τα ελικόπτερα OH-58D θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα:
στον αντιαρματικό και αντιαβακικό αγώνα
στην ελάφρυνση έργου από τα κορυφαία Apache
στη μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων από τα Apache αφού δύναται να επιχειρούν από κοινού
στην τακτική αναγνώριση
στη συλλογή πληροφοριών
στις ειδικές επιχειρήσεις.
ELIKOPTERA_Kiowa Warrior (7) ELIKOPTERA_Kiowa Warrior (8) ELIKOPTERA_Kiowa Warrior (9) ELIKOPTERA_Kiowa Warrior (10) ELIKOPTERA_Kiowa Warrior (11) ELIKOPTERA_Kiowa Warrior (12) ELIKOPTERA_Kiowa Warrior (13) ELIKOPTERAKiowa Warrior (9)myvolos

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά