Παρουσία ΥΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στην Τελετή Λήξης Επετειακών Εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, παρέστη, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στην τελετή λήξης των εκδηλώσεων για την 78η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, όπου και κατέθεσε στέφανο.
Στην τελετή παρέστη επίσης ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ενώ συμμετείχαν και αντιπροσωπείες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε πτήση επίδειξης από αεροσκάφος F-16 και ρίψη αλεξιπτωτιστών.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Κυρίες και Κύριοι,
 
Θα ξεκινήσω πρώτα, με την επισήμανση του κ. Δημάρχου, του κ. Μαλανδράκη, για την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου του Μάλεμε. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο σε συνεργασία με το Δήμο. Όταν θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο, θα προχωρήσουμε. Προς το παρόν έχουμε διάφορες προτάσεις, οι οποίες αξιολογούνται, αλλά η πρόθεση είναι να προχωρήσουμε.
 
Είναι ιδιαίτερη η χαρά που με διακατέχει, που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στη γενέτειρά μου, σε αυτή την εκδήλωση εορτασμού της Μάχης της Κρήτης. Μιας ακόμη χρυσής σελίδας του μεγάλου αυτού βιβλίου που λέγεται Ελληνική Ιστορία.
 
Είναι τιμή μου να απευθύνομαι σε εσάς, με την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.
 
Θέλω να συγχαρώ, την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους και όλους τους συνδιοργανωτές για την άψογη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων για την εβδομηκοστή όγδοη επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
 
Εκδηλώσεις που τιμούν την ελληνική ιστορία, τους αγώνες του έθνους και την κρητική παράδοση. Η ιστορία μας βεβαιώνει ότι οι Έλληνες για να πάνε μπροστά, πρέπει την κοιτάζουν. Και αυτό ακριβώς κάνουμε και σήμερα.
Η Μάχη της Κρήτης είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του τόπου μας, που έχει αποκτήσει διαστάσεις θρύλου και επιβεβαιώνει τον ηρωισμό και την αυθεντικότητα της ελληνικής ψυχής. Την αυθεντικότητα της κρητικής ψυχής.
 
Εδώ στο Μάλεμε και σε όλη την Κρήτη, οι Κρητικοί, οι Έλληνες, μαζί με τους Συμμάχους μας, με ελάχιστα εφόδια και εξοπλισμό, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ύψωσαν το ανάστημά τους σ’ ένα ακόμη περήφανο ΟΧΙ. Διεκδίκησαν το ύψιστο ιδανικό, την ελευθερία, προκαλώντας το θαυμασμό και το σεβασμό των αντιπάλων.
 
Ήταν μια μάχη με τεράστιο στρατηγικό αποτέλεσμα και τεράστια επίδραση στην εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού μια χούφτα αγωνιστών κατάφερε να καθυστερήσει τα σχέδια των εισβολέων και να αναλώσει μέρος των δυνάμεών τους.
 
Η Κρητική σθεναρή αντίσταση ήταν η πρώτη γενναία άρνηση υποταγής και το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα στις άλλες κατακτημένες περιοχές της Ευρώπης. Το μήνυμα ότι το μεγαλείο της ψυχής υπερέχει οποιασδήποτε υπεροπλίας και αριθμητικής υπεροχής.
 
Λαός που για τη Λευτεριά, το αίμα του έχει δώσει,
χίλιοι να ‘ρθουν κατακτητές, κεφάλι θα σηκώσει.
 
Γιατί η Ελευθερία ποτέ δεν ήταν κάτι δεδομένο για το λαό μας, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ψυχής. Γιατί βέβαια, τουλάχιστον στον τόπο μας, και βέβαια στη λεβεντογέννα Κρήτη, η Ελευθερία ποτέ δε χαρίστηκε, αλλά πάντοτε κατακτήθηκε με τις θυσίες των προγόνων μας.
 
Έδωσαν τη ζωή τους, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, μένοντας πιστοί στο υπέρτατο καθήκον να υπερασπιστούν την αξία της ελευθερίας της πατρίδας μας και αποτελούν άλλο ένα ξεχωριστό παράδειγμα θάρρους και αντίστασης.
 
Οι πράξεις αυτές των αγωνιστών, μας ωθούν να αναλογιζόμαστε τις δικές μας ευθύνες και το δικό μας χρέος προς την πατρίδα. Αυτός είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής προς όσους αυτοβούλως αγωνίστηκαν και διέθεσαν στην υπηρεσία της πατρίδας την ίδια τους τη ζωή.
 
Είμαστε υπερήφανοι για όλους τους ηρωικούς αγωνιστές, τους Κρητικούς, τους Ευέλπιδες, όλους τους Έλληνες, αλλά και τους Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς συμμάχους μας. Έγιναν σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας, αλλά και υπόμνηση για το τι μπορεί να πετύχει ένας λαός όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν και το ιστορικό καθήκον το επιτάσσει.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, σε μία περίοδο που έχουν διαμορφωθεί εύθραυστες ισορροπίες στον εγγύς ζωτικό γεωπολιτικό χώρο της Ελλάδας. Και κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το καταφέρουμε.
Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας, η ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.
 
            Για αυτό άλλωστε ασκούμε ενεργή αμυντική διπλωματία έχοντας αναλάβει με ευθύνη και αποφασιστικότητα ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και πρωτοβουλιών ασφαλείας. Λειτουργούμε έτσι ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ των χωρών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Και μάλιστα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που επισκιάζεται από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την πρόσφατη απόφασή της να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία βέβαια έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Όμως σε κρίσιμες στιγμές οφείλουμε να ζυγίζουμε τα πράγματα, να έχουμε ορθή κρίση και να είμαστε αποφασιστικοί. Ενέργειες που συμβάλλουν στη συνεννόηση και τη συνεργασία των χωρών, συμβάλλουν παράλληλα, στην ανάπτυξη και στην ευημερία, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.
 
Σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε μέσα από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές και το διεθνές δίκαιο, την ειρήνη, την ασφάλεια, και τη συνεργασία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στο σημείο αυτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σήμερα, μέσα από το ρόλο και την αποστολή τους, εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι και θα παραμείνουν έτοιμες να υπερασπιστούν την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία.
Να τονίσω δε, ότι αυτή η σιγουριά μου πηγάζει κυρίως από το ηθικό, την ποιότητα και εκπαίδευση του βασικότερου πολλαπλασιαστή ισχύος μας. Του προσωπικού μας. Οι άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων εκπληρώνουν απόλυτα την αποστολή τους γιατί έχουν συνείδηση της ιστορικής μας συνέχειας και μέσα σε αυτήν εντάσσουν και τη δική τους συνεισφορά.
 
Κυρίες και Κύριοι,
 
Σήμερα αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε όλους όσους πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της ελληνικής ιστορίας. Είναι χρέος μας να τους τιμούμε και να τους θυμόμαστε γιατί μας χάρισαν την πολυτέλεια σήμερα να πατούμε αυτό το άγιο χώμα και να ζούμε ελεύθεροι.
 
Η υποχρέωσή μας όμως, δεν περιορίζεται στη διατήρηση της μνήμης τους. Εθνική και ηθική υποχρέωση όλων μας είναι να αγωνιζόμαστε, με εθνική ομοψυχία και συναίνεση, για την ειρήνη και την ασφάλεια της Χώρας, αλλά και για μια πατρίδα με αντάξιο μέλλον, ώστε η θυσία τους να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.
 
Και ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα που πρέπει να έχουμε -και έχουμε - στο νου και στην ψυχή μας είναι το φρόνημα των προγόνων μας, των αγωνιστών που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης.
 
Τιμή και δόξα στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης. Ο εορτασμός της επικής αυτής επετείου, αποτελεί την καλύτερη διαβεβαίωση και υπόσχεσή μας, ότι το φωτεινό τους παράδειγμα μας οδηγεί.
 
Σας ευχαριστώ».
 










Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά