Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου: η πρώτη Σχολή Ευελπίδων

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου: Το λίκνο της Σχολής Ευελπίδων (βίντεο)  Το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, που αποτελεί παράρτημα του αντίστοιχου μουσείου της Αθήνας εγκαινιάστηκε το 1988 και στεγάζεται στο πέτρινο ιστορικό κτίριο της λεωφόρου Αμαλίας στην Παλιά πόλη του Ναυπλίου όπου ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας Ι. Καποδίστριας είχε διαλέξει για να λειτουργήσει η πρώτη Σχολή Ευελπίδων και το πρώτο Υπουργείο Στρατιωτικών.


Στους δύο ορόφους του κτιρίου εκτίθενται με χρονολογική σειρά κειμήλια της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 έως και την Απελευθέρωση από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις (1944).

Στο κέντρο της πόλης του Ναυπλίου, επί της λεωφόρου Αμαλίας σ’ ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο στολίδι της πόλης, στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, που αποτελεί το πρώτο Παράρτημα στη χώρα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.
Το διώροφο αυτό λίθινο κτίριο οικοδομήθηκε περίπου κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής. Δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες πηγές για τη χρήση του κτιρίου κατά τα πρώτα χρόνια ανέγερσής του. Όμως στα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 το κτήριο σφράγισε την Ιστορία του νεώτερου Ελληνικού Κράτους. 
Εδώ μετά από απόφαση του πρώτου Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια στεγάστηκε από το 1828 έως το 1834 η πρώτη Σχολή Ευελπίδων – «Κεντρικόν Πολεμικόν Μουσείον» η πρώτη ονομασία της- και το πρώτο Υπουργείο Στρατιωτικών. Το 1978 μετά από μελέτες του Κέντρου Εκπαίδευσης Μηχανικού (ΚΕΜΧ) άρχισε η σταδιακή αναπαλαίωση του κτιρίου και από το 1988 στους δύο ορόφους του κτιρίου στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο.
Στους χώρους του μουσείου ο επισκέπτης μέσα από έργα τέχνης, λιθογραφίες, χαρακτικά, όπλα, στολές, γραπτές πηγές και άλλο πολεμικό υλικό θα δει να ξεδιπλώνεται μπροστά του η ιστορία της Ελλάδας από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και την Απελευθέρωση της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής (1944) παρατηρώντας και την ιδιαίτερη προσφορά των Αργολιδέων στους αγώνες για την ελευθερία αλλά και την πορεία της πρώτης Ανώτατης σχολής. 
Το υλικό, το οποίο είναι τοποθετημένο με χρονική ακολουθία, εμπλουτίζεται από την προτομή του Καποδίστρια, από μια πληθώρα φωτογραφιών που αναπαριστούν τις επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και προσφορές τόσο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος όσο και ιδιωτών της Αργολίδας.
Στον πρώτο όροφο βρίσκει κανείς κειμήλια από την ιστορική πορεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, την περίοδο της Επανάστασης του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908), τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913) και από τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1918) στο πλευρό της Αντάντ. 
Ανεβαίνοντας στο δεύτερο όροφο θα αντικρύσει εκθέματα από τη Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922), τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941, τη Γερμανική Εισβολή, τη μάχη της Κρήτης (1941), την Κατοχή και την Απελευθέρωση. Επίσης σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα φιλοξενούνται κατά καιρούς εκθέσεις που συνδιοργανώνει το παράρτημα Ναυπλίου.

Πληροφορίες
Διεύθυνση: Αμαλίας 22 Ναύπλιο
Τηλέφωνο: 27520 25591
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη – Κυριακή και Εθνικές εορτές: 09:00-14:00
Επίσημες αργίες: 09:30-14:00
Χριστούγεννα, 1 Φεβρουαρίου (εορτή πολιούχου της πόλης),Μ. Παρασκευή, Κυριακή του Πάσχα και Πρωτομαγιά: κλειστά
Τιμή εισόδου: 2 ευρώ, Δωρεάν: μαθητές, φοιτητές Ε.Ε, εκπαιδευτικοί, ξεναγοί και άτομα 3ης ηλικίας.

 http://www.argolikeseidhseis.gr/2014/10/blog-post_554.html


Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά