Ιωάννης Τζανιδάκης: Προσοχή στα ατυχήματα! Είμαστε λίγοι. Ας μη γινόμαστε, χωρίς λόγο, λιγότεροι!



Ο "ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΣ" ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΖΑΝΙΔΑΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ 24η ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ (26/3/2014)


ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΙΑΠΗ - ΓΑΛΑΝΟΥ 

«Η ασφάλεια του προσωπικού και ο μηδενισμός των κάθε μορφής και φύσεως ατυχημάτων θα πρέπει να αποτελέσει στόχο πρώτης προτεραιότητος. Είμαστε λίγοι. Ας μη γινόμαστε, χωρίς λόγο, λιγότεροι»! Είναι λόγια τού Ιωάννη Τζανιδάκη, Υποδιοικητή τής 1ης Στρατιάς, ο οποίος έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, μαζί τρεις ακόμη αξιωματικούς.
Πρόκειται για ένα απόσπασμα από ομιλία του (Ημερήσια Διαταγή) ως Ταξίαρχου κατά την ανάληψη καθηκόντων του, πριν από τρία χρόνια, στη Διοίκηση της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, τελετή που είχε και στιγμές συγκίνησης και που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου 2014.




Σήμερα, Τετάρτη 19 Απριλίου 2017, ημέρα που σημειώθηκε το τραγικό ατύχημα στο Σαραντάπορο, οι «epirroes.gr» αφήνουν λίγα «λουλούδια» στη μνήμη ενός άξιου αξιωματικού ο οποίος άφησε τη σφραγίδα του υπηρετώντας, με ολόκληρη τη ζωή του, την Πατρίδα. Εμείς, εδώ στην Πιερία, θα τον θυμόμαστε βέβαια, επειδή τον γνωρίσαμε κυρίως κατά το διάστημα που υπηρέτησε ως Διοικητής στην 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία Λιτοχώρου.

Ιωάννης Τζανιδάκης: Υψηλός επαγγελματισμός και άριστα συντηρημένα μέσα για διατήρηση υψηλής ετοιμότητας που θα εγγυάται εκτέλεση αποστολής μας!

Το σημαντικότερο απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα της ομιλίας τού τότε Ταξίαρχου Ιωάννη Τζανιδάκη κατά την τελετή ανάληψης καθηκόντων του στη Διοίκηση της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, έχει ως εξής:

«Ως πρώτιστο καθήκον, αισθάνομαι την ιερή υποχρέωση να υποκλιθώ με σεβασμό στις πολεμικές μας σημαίες και να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς νεκρούς μας καθώς επίσης και στους πεσόντες, σε ειρηνική περίοδο, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της ταξιαρχίας, αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη μεγάλη αυτή τιμή! Έχω πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που επωμίστηκα έναντι της Πατρίδος αλλά και απέναντί σας και σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκοντά μου.
Θεωρώ καθήκον μου να ευχαριστήσω όλους τούς προκατόχους μου για το σπουδαίο έργο που επιτέλεσαν, και ειδικά τον απερχόμενο Ταξίαρχο, Γρυλλάκη Νικόλαο, που εργάστηκε επί 20 μήνες αγόγγυστα, με μόχθο και κόπο, για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που τον διαδέχομαι.
Δηλώνω ότι θα τηρήσω με ευλάβεια τους στρατιωτικούς κανονισμούς και νόμους και θα απαιτήσω το ίδιο από όλους! Υπόσχομαι να διοικήσω ανθρωποκεντρικά, με το παράδειγμα, με αξιοκρατία, με δικαιοσύνη, μεγαλοψυχία και ανθρωπιά.
Πρόθεσή μου είναι η διατήρηση υψηλής ετοιμότητας της Ταξιαρχίας (Λιτοχώρου) που θα εγγυάται την εκτέλεση της αποστολής και θα βασίζεται σε υψηλής επαγγελματικής στάθμης προσωπικό με άριστα συντηρημένα μέσα.

Η ασφάλεια του προσωπικού και ο μηδενισμός των κάθε μορφής και φύσεως ατυχημάτων θα πρέπει να αποτελέσει στόχο πρώτης προτεραιότητος. Είμαστε λίγοι. Ας μη γινόμαστε, χωρίς λόγο, λιγότεροι!
Από όλους τούς Διοικητές Μονάδων, Υπομονάδων και Τμημάτων απαιτώ χρηστή, αξιοκρατική και ανθρώπινη διοίκηση που διαμορφώνει ελεύθερα άτομα, προσωπικότητες με στρατιωτική νοοτροπία, χρήσιμα μέλη ομάδων, επαγγελματίες με συνείδηση πειθαρχίας, και εξασφαλίζει την εκτέλεση αποστολής ενός εκάστου με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. 
Το έργο τής Ταξιαρχίας απαιτεί, από όλους ανεξαιρέτως, άοκνες, συντονισμένες προσπάθειες, ζήλο και ενδιαφέρον, φαντασία, πρωτοβουλία, ανοικτό μυαλό, συναίσθηση της ευθύνης, αντίληψη της πραγματικότητας και άρρηκτους δεσμούς μεταξύ όλου τού στρατιωτικού προσωπικού αλλά και με τις Αρχές και τους κατοίκους τής τοπικής κοινωνίας (τού Λιτοχώρου) η οποία μας φιλοξενεί για περισσότερα από 40 χρόνια.

Σας δηλώνω ότι όλοι, ανεξαρτήτως βαθμού, θα με βρείτε δίπλα σας ως συνεργάτη, συνάδελφο και αρωγό τόσο στις στρατιωτικές σας υποχρεώσεις, όσο και στα ατομικά και στα οικογενειακά σας προβλήματα. Όμως, θα είμαι απέναντί σας σε οποιαδήποτε αδιαφορία, ηθελημένη παράλειψη, σε οποιαδήποτε συμπεριφορά αντίθετη με την έννοια του πιστού και φιλότιμου στρατιώτη.
Σας καλώ όλους να σταθούμε κοντά στον Θεό ο οποίος είναι πηγή σοφίας, αγάπης και δύναμης, και να συνεχίσουμε το έργο μας με πνευματικότητα, ζήλο και ενθουσιασμό. Εύχομαι σ’ εσάς και στις οικογένειές σας να έχετε υγεία, δύναμη και πρόοδο.
Στον αποχωρούντα Διοικητή, Ταξίαρχο Γρυλλάκη Νικόλαο, εύχομαι υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Με την απόλυτη βεβαιότητα και την πεποίθηση ότι ενστερνίζεστε τις θέσεις μου και ότι θα εκπληρώσουμε στο ακέραιο την αποστολή μας, σας καλώ να αναφωνήσουμε όλοι μαζί: Ζήτω το Έθνος»!
Στρατιωτικοί και στρατιώτες αναφωνούν: Ζήτω!
Ταξίαρχος Ιωάννης Τζανιδάκης: «Ζήτω ο Στρατός»! 
Στρατιωτικοί και στρατιώτες αναφωνούν: Ζήτω!
Ταξίαρχος Ιωάννης Τζανιδάκης: «Ζήτω η 24η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία»!
Στρατιωτικοί και στρατιώτες αναφωνούν: Ζήτω!
Και ο συντονιστής τής τελετής δίνει εντολή: Ταξιαρχία! Προσοχή!


Το ατύχημα της 19ης Απριλίου 2017 στο Σαραντάπορο

Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» στην ηλεκτρονική του έκδοση (19/4/2017), «συγκλονίζει το πανελλήνιο η στρατιωτική τραγωδία που εκτυλίχθηκε σήμερα στην Ελασσόνα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίσθηκε στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μετά τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι σε δύσβατη περιοχή στο Σαραντάπορο. 
Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς, υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης (χειριστής του ελικοπτέρου) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός (συγκυβερνήτης) Κωνσταντίνος Χατζής
Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου.
Το ελικόπτερο Χιούι, που κατέπεσε, έφερε τα χαρακτηριστικά «ΕΣ 625» και ανήκε στη δύναμη του 1ου Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ), που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο του νομού Μαγνησίας.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η αεροπορική τραγωδία διερευνώνται από την αρμόδια επιτροπή που συνέστησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού». 
















http://www.epirroes.gr/2017/04/blog-post_86.html#more

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά