Ομίλία Καμμένου σε εκδήλωση της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016»


«Είναι ξεχωριστή στιγμή για μένα και μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτόν εδώ τον ιστορικό χώρο του θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ», του πλοίου που έχει συνδεδεμένο το όνομά του με τη ναυτική ιστορία και ελευθερία της Πατρίδας.
 
Σε μία εποχή οικονομικής κρίσεως, ο ναύαρχος Κουντουριώτης με το θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» απελευθέρωσε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
 
Στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2016» αποφασίσαμε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να προχωρήσουμε σε αυτή τη μικρή εκδήλωση για τη σύσφιξη των σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού και της Εμπορικής Ναυτιλίας που είναι ιστορικές.
 
Οφείλω δε να ομολογήσω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα, καθόσον έχω διατελέσει Υφυπουργός στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας την περίοδο 2007-2009 και οι δεσμοί μου με το Εμπορικό Ναυτικό, τους ναυτικούς μας και τη θάλασσα είναι άρρηκτοι και κυρίως βιωματικοί.
 
Γνωρίζουμε όλοι, ότι το Πολεμικό και Εμπορικό μας Ναυτικό, από καταβολής του Έθνους μας ως σήμερα, υπήρξε αντάξιο των προσδοκιών του Ελληνισμού και ειδικά τη σημερινή εποχή μεγιστοποιούν τη σημασία του ελληνικού γεωγραφικού χώρου, αποτελώντας το συγκριτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας.
 
Η ιστορία του Ελληνισμού άλλωστε, συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος. Κανείς δεν το έχει θέσει καλύτερα από τον Θεμιστοκλή και τη ρήση του: «Έχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα». Πλοία στη θάλασσα έχουμε και σήμερα. Το Πολεμικό μας Ναυτικό - τη συγκεκριμένη ημέρα βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση που πραγματοποιείται σε όλο το Αιγαίο - αλλά και το Εμπορικό μας Ναυτικό που παραμένει πρωταγωνιστής στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.
 
Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μια ναυτική δύναμη, με τεράστια και ένδοξη ναυτική παράδοση τόσο στο Πολεμικό όσο και στο Εμπορικό Ναυτικό. Η χώρα μας με την εμπορική της ναυτιλία, έχει συμφέροντα που επεκτείνονται σε όλες τις θάλασσες της γης, τα οποία και δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσει. Και ας το συνδέσουμε όλο αυτό με την ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού, για να αντιληφθούμε σε ποιο βαθμό είναι συνυφασμένη όχι μόνο με την ιστορία μας αλλά και την ευημερία, την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξή μας ως έθνος.
 
Υπενθυμίζω ότι με τα εμπορικά μας πλοία, η ελληνική σημαία κυματίζει στα πέρατα του κόσμου, γεγονός που καθιστά την υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας ως ζωτικής σημασίας για την εθνική μας επιβίωση και προοπτική.
 
Κυρίες και κύριοι,
 
Η στρατηγική ενός κράτους, δηλαδή με απλά λόγια ο ορθολογικός προσδιορισμός των ζωτικών συμφερόντων σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας και τους θεμελιώδεις σκοπούς του, αποτελεί προϊόν μακρόπνοης ενσυνείδητης εθνικής επιλογής.
 
Ακρογωνιαίος λίθος της ελληνικής στρατηγικής αποτελεί κατεξοχήν η διαμόρφωση θαλάσσιας στρατηγικής, με φορέα έκφρασής της, τα πολεμικά της πλοία και το δυναμικό της εμπορικής μας ναυτιλίας, τις υπάρχουσες θαλάσσιες υποδομές και την εκμετάλλευση των θαλασσίων και υποθαλασσίων πλουτοπαραγωγικών πόρων.
 
Η ναυτιλία, συνυφασμένη με τη φύση του Έλληνα, ήταν ανέκαθεν γραμμένη στο DNA μας. Η ελληνική ναυτιλία επιβιώνει, παρά τις κάθε είδους αντιξοότητες, γιατί υπάρχει διαχρονικά η ελληνική «ναυτοσύνη». Οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού μας Ναυτικού, οι αξιωματικοί γέφυρας και μηχανής και το προσωπικό του Εμπορικού μας Ναυτικού δίνουν πολλές φορές την ίδια τους τη ζωή στις θάλασσες και τους ωκεανούς και είναι για μας ένα υψηλό πρότυπο αφοσίωσης και αυτοθυσίας.
 
Η ναυτιλία μας επίσης, είναι ο κλάδος της οικονομικής δραστηριότητας που μέσα από την επένδυση στους ανθρώπους της και στην εκπαίδευση τους, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, δημιουργεί πλούτο, απασχόληση, πρόοδο και ενισχύει στο μέγιστο βαθμό την ελληνική οικονομία.
 
Είναι κρίσιμο για μας, να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή την παραγωγική σύνδεση της ναυτιλίας μας με την πατρίδα, ως έναν από τους πιο βασικούς συντελεστές ενίσχυσης της εθνικής οικονομίας. Αποτελεί προνόμιο για την Ελλάδα η πρωτεύουσα θέση της ναυτιλίας μας, γιατί μέσω αυτής ενισχύεται η παγκόσμια οικονομική συνεργασία και ευημερία. Μην ξεχνάμε ότι ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος κατέχει το 16% της παγκόσμιας χωρητικότητας πλοίων και συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.
 
Αναλογιζόμενοι, επίσης, τη σημασία του υδάτινου στοιχείου για τη χώρα μας, που περιβάλλεται από τρεις πλευρές από πελάγη, διαθέτει ακτογραμμή 16.000 χλμ, χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και από την οποία διέρχονται ζωτικές θαλάσσιες οδοί στην κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, καταλαβαίνουμε τη σημασία της διατήρησης του αξιόμαχου του Πολεμικού Ναυτικού και της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της Εμπορικής Ναυτιλίας.
 
Συνεπώς, η επιλογή της χώρας μας για μακρόπνοη θαλάσσια στρατηγική, έχει νομοτελειακό χαρακτήρα και άπτεται όχι μόνο της αναπτυξιακής πορείας της, αλλά και αποτελεί και εθνική παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
 
Τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την ανάπτυξη της πειρατείας, θέλω να θυμίσω ότι με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Γραμματέα του ΙΜΟ Ευθύμιου Μητρόπουλου, η Ελλάδα ήταν η πρώτη που συνέβαλε στη διεθνή δύναμη στη Μάλαγα και νότια του Σουέζ για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε το πρώτο πλοίο στη διεθνή δύναμη και αποτρέψαμε ένα φαινόμενο το οποίο λειτούργησε για πάρα πολλά χρόνια εις βάρος των διεθνών προδιαγραφών.
 
Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι η υποστήριξη και ανάπτυξη της ναυτιλίας μας αποτελούν για την Ελλάδα στρατηγική σταθερά που πρέπει να καθοδηγεί τη ναυτιλιακή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ιδιαίτερα σήμερα, οι Έλληνες εφοπλιστές πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες στήριξης της πατρίδας, με νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.
 
Από την πλευρά μας, η Κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε να επιστρέψουν στην ελληνική σημαία τα ελληνόκτητα πλοία. Να γεμίσουμε πάλι τις γέφυρες, τις μηχανές και τα καταστρώματα με Έλληνες ναυτικούς.
 
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για την πρόσκλησή σας με την ευκαιρία της έκθεσης «Ποσειδώνια 2016», γιατί όπως γνωρίζετε η έκθεση αυτή με τη διεθνή της απήχηση, το κύρος και τη διαχρονική αποδοχή της διεθνούς ναυτιλιακής, τραπεζικής και οικονομικής κοινότητας, διαφημίζει κάθε χρόνο την ελληνική εμπορική ναυτιλία.
 
Να επισημάνω εδώ και τους Έλληνες εφοπλιστές. Γνωρίζω την αγάπη σας και την αγκαλιά που έχετε προσφέρει σε αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος μετά από την αποστρατεία τους. Θα ήθελα να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία σε αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού που φεύγουν σε μία μάχιμη ηλικία από τις τάξεις του Σώματος να μπορούν να έρχονται με μεγαλύτερη ευκολία στη ναυτιλιακή οικογένεια.
 
Σας ευχαριστώ πολύ».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά