ΚΟΒΟΝΤΑΙ επιδόματα γάμου, τέκνων, τριετιών, ανθυγιεινό και σπουδών!

ΚΟΒΟΝΤΑΙ επιδόματα γάμου, τέκνων, τριετιών, ανθυγιεινό και σπουδών!
"Βόμβα μεγατόνων" για τον κατώτατο μισθό, που "τινάζει στον αέρα" και όλα τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι όπως, γάμου, τριετιών, ανθυγιεινό, τέκνων και σπουδών "κρύβει" το συμπληρωματικό μνημόνιο, που έστειλε η τρόικα στην κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει, σήμερα, ο «Ελεύθερος Τύπος» και ο δημοσιογράφος Κώστας Κατίκος. Οι δανειστές στις παρατηρήσεις τους για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα, που θα πρέπει να νομοθετηθούν για την επόμενη αξιολόγηση, που ξεκινά το Φθινόπωρο, κάνουν ρητή αναφορά στον κατώτατο μισθό των 586 Ευρώ και στον καθορισμό του από την 1/1/2017, σε νέο ποσό και χωρίς κανένα επίδομα!
Αυτό που τονίζουν είναι η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, το οποίο προβλέπει ότι, από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από ειδική επιστημονική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ - Εργοδοτών) αλλά και τις αντοχές της οικονομίας, τις προοπτικές ανάπτυξης, το μέγεθος της ανεργίας και κριτήρια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Το πόρισμα της επιτροπής θα το επικυρώνει ο Υπουργός Εργασίας και θα αποφασίζει και το τελικό ύψος του κατώτατου μισθού.
Η πραγματική "βόμβα" όμως κρύβεται στη διάταξη ια’ παρ. 6 (σελ. 1430) του ν. 4254/14 που τροποποιεί και συμπληρώνει το άρθρο 103 του ν. 4172/13.
Σε αυτή λοιπόν τη διάταξη, ο κατώτατος μισθός των 586 Ευρώ χαρακτηρίζεται ως «μοναδική αξία» χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου συμπληρωματικού ποσού.
Αυτό που λέει η διάταξη είναι ότι, τα 586 Ευρώ θα είναι ένας «ξερός μισθός» και σε αυτόν δεν προβλέπονται από το 2017 ούτε επιδόματα, ούτε προϋπηρεσία, ακόμη και αν η προϋπηρεσία (τριετίες) έχουν "παγώσει" στα χρόνια που είχαν οι εργαζόμενοι ως τον Νοέμβριο του 2012.
Η αναφορά λοιπόν στα 586 Ευρώ ως μοναδιαίο μέγεθος ανοίγει τον δρόμο όχι μόνο για το συνεχές "πάγωμα" των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας, αλλά και για την πλήρη κατάργηση των τριετιών, όπως και άλλων επιδομάτων από το 2017, που θα επανακαθοριστεί ο κατώτατος μισθός (άρθρο 103 ν. 4172/13).
Το μείζον θέμα είναι αν η κατάργηση αυτή θα αφορά όσους προσλαμβάνονται για πρώτη φορά ή και όσους είναι ήδη εργαζόμενοι στην περίπτωση που συνάψουν νέα σύμβαση στον ίδιο εργοδότη ή προσληφθούν σε άλλη επιχείρηση υπό το νέο καθεστώς που θα διέπει τον κατώτατο μισθό.
Το ενδεχόμενο να υπάρχουν μειώσεις ως και 30% σε ήδη εργαζομένους που παίρνουν και προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας μαζί με τον κατώτατο μισθό είναι ορατό, καθώς από το 2017 ο κατώτατος μισθός αποσυνδέεται πλήρως από κάθε επίδομα! Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα έχουν ως δεδομένο ως αναπόσπαστο μέρος των συμβάσεών τους μόνον τα 586 Ευρώ, είτε έχουν 1 έτος προϋπηρεσίας, είτε 15, είτε 30.
Σήμερα, όσοι είχαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 μέχρι 9 έτη δικαιούνται, εφόσον αμείβονται με τους όρους της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας, τον κατώτατο μισθό που αντιστοιχεί στα 9 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή τα 586 Ευρώ + 30% (10% για κάθε τριετία).

epoli/gr
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά