Η φρεγάτα που φέρει το ιστορικό όνομα της πρώτης φρεγάτας που απέκτησε η ελληνική πολιτεία αποτελεί ένα ουσιαστικό υπερόπλο για το πολεμικό ναυτικό καθώς ανταποκρίνεται σε κάθε επιχειρησιακή συνθήκη και αποτελεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη έναντι κάθε απειλής
Η αποστολή εκπαίδευσης και οι στόχοι δια στόματος του πλοιάρχου Παναγιώτη Σαραντινού
Άρωμα γυναίκας στην υπερσύγχρονη φρεγάτα Έλλη
Ένα υπερόπλο του Πολεμικού ναυτικού στο Λιμάνι του Ηρακλείου
Φρεγάτα Έλλη το «στολίδι» του Πολεμικού ναυτικού με την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη
Στα άδυτα της φρεγάτα «Έλλη» που ελλιμενίζεται τις ημέρες αυτές στο Ηράκλειο ξεναγεί το φακό της ΚΡΗΤΗ ΤV και το neakriti.gr, ο πλοίαρχος Παναγιώτης Σαραντινός ο οποίος μιλά για τους στόχους, την αποστολή και τη σκληρή εκπαίδευση του προσωπικού της φρεγάτας, στο οποία συγκαταλέγονται και δεκάδες γυναίκες σε καίριους ρόλους.
Είναι το πρώτο πλοίο του τύπου φρεγατών Έλλη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και το τρίτο πλοίο με αυτό το όνομα. Βασίζεται στον τύπο φρεγατών Kortenaer του Ολλανδικού Ναυτικού και κατασκευάστηκε σε Ολλανδικό ναυπηγείο. Αντίθετα όμως με τα υπόλοιπα πλοία αυτού του τύπου του Ελληνικού Ναυτικού δεν εντάχθηκε στο Ολλανδικό Ναυτικό αλλά πουλήθηκε απευθείας στην Ελλάδα.
Η Φ/Γ Έλλη κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde του Vlissingen της Ολλανδίας μαζί με την φρεγάτα Λήμνος ως μέρος συμβολαίου για δύο πλοία από την Ελληνική κυβέρνηση. Η παραλαβή του πλοίου έγινε στις 10 Οκτωβρίου 1981 με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο ΠΝ Γρηγόρη Δεμέστιχα. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 15 Νοεμβρίου του ιδίου έτους.
Πήρε μέρος στον Πόλεμο του Κόλπου την περίοδο 1990-91, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. για το Ιράκ στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
Γενικά Χαρακτηριστικά
Ο Θυρεός του Φ/Γ ΕΛΛΗ, πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Τήνου
Εκτόπισμα: 3500 t (3,800 t max)
Μήκος: 130 m
Πλάτος: 14.5 m
Βύθισμα: 4.4 m
Πρόωση: Σύστημα COGOG (Combined gas or gas).
2 αεροστρόβιλοι Rolls Royce Tyne RM1C, ισχύος 4,900 shp έκαστος
2 αεροστρόβιλοι Rolls Royce Olympus TM3B, ισχύος 25,700 shp έκαστος
2 προπέλες
Εμβέλεια: 4,700 ναυτικά μίλια με μέση ταχύτητα 16 κόμβων
Ταχύτητα Πλεύσης: 20 κόμβοι
Μέγιστη Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Οπλισμός:2 πυροβόλα OTO-Melara Compatto 76 mm
8 πύραυλοι κατά στόχων επιφανείας RGM-84 Harpoon (2 τετραπλοί εκτοξευτές)
8 αντιαεροπορικοί πύραυλοι RIM-7 Sea Sparrow (1 εκτοξευτής)
4 τορπιλοσωλήνες Mk46 (2 διπλοί εκτοξευτές)
2 Mk15 Phalanx CIWS 20 mm
Πλήρωμα: 176-196
Ελικόπτερα: 2 ελικόπτερα ΑΒ-212
Πότε είναι επισκέψιμη
Άγκυρα σε τρία μεγάλα λιμάνια της Κρήτης έχουν ρίξει από το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου ως και την ερχόμενη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Νικολάου, προστάτη των ναυτικών και του Πολεμικού Ναυτικού της χώρα μας, πολεμικά πλοία.
Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα υποβρύχιο, μια πυραύλακτο και μια φρεγάτα που θα δέσουν για ένα 4ημερο, ανοίγοντας τις πόρτες τους στο κοινό, σε Σούδα, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις δεν κάνουν αναφορά σε αντίστοιχη παρουσία κάποιου πολεμικού σκάφους σε Άγιο Νικόλαο, Σητεία και Ιεράπετρα...
Η ανακοίνωση
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου, έχει προγραμματιστεί κατάπλους Πολεμικών Πλοίων ως ακολούθως:Φρεγάτα ΕΛΛΗ, σε λιμένα Ηρακλείου
Υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ, σε λιμένα Σούδας
Πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, σε λιμένα Ρεθύμνου
Κατά τη διάρκεια παραμονής τους, θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί.
Οι ώρες του επισκεπτηρίου έχουν ως ακολούθως:Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, από 10.00 έως 17.00
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, από 10.00 έως 17.00
Σημείωση: Για την ασφαλή επιβίβαση και ξενάγηση των επισκεπτών στα Πολεμικά Πλοία οι επισκέπτες θα πρέπει να φέρουν αθλητικά ή ίσια υποδήματα.
Η είσοδος στο Υποβρύχιο επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 12 ετών, για λόγους ασφαλείας των ιδίων. Με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού, να ληφθεί υπόψη η τετραήμερη παραμονή των Πολεμικών Πλοίων στους λιμένες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου