Tην άποψη ότι «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν έχει απομακρυνθεί», εξέφρασε μιλώντας στη «Ζούγκλα», ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Γιώργος Καμπάς.
Παράλληλα τόνισε πως «η αμυντική αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας μας είναι έτσι στημένη και με κατάλληλα οπλικά συστήματα που σε καμία περίπτωση ένας υποτιθέμενος βαλλιστικός πύραυλος που ετοιμάζει η Τουρκία δεν θα μπορούσε να διαπεράσει αυτό το τείχος».
«Στο Αιγαίο υπάρχει κίνδυνος να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο ανά πάσα στιγμή είτε από ατύχημα ή από κάποιον θερμόαιμο με ευαίσθητο δάκτυλο αεροπόρο, ή στη θάλασσα, ή από κάποιον αρχιφύλακα σε φυλάκιό μας ή να γίνει με προβοκατόρικο τρόπο από την πλευρά της Τουρκίας έτσι ώστε να μας αναγκάσει να κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα και να φανεί πως η Τουρκία είναι αυτή που έχει το δίκιο και εμείς οι επιθετικοί», λέει χαρακτηριστικά.
«Ο Ερντογάν λέει πως θα χτυπήσει την Αθήνα, δηλαδή αμάχους. Εκτός του ότι αυτό δεν γίνεται, είναι πέρα ως πέρα έξω από κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου. Θα έπρεπε με κάποιο τρόπο οι δυτικές χώρες και όλοι αυτοί οι οποίοι μας θεωρούν συμμάχους να έχουν μια πιο επιθετική και κατηγορηματική στάση προς τις δηλώσεις αυτές. Εάν δεν γίνεται αυτό, τότε η Τουρκία παίρνει θάρρος», προσθέτει.
Υπάρχει όντως ο τουρκικός πύραυλος «Tayfun» ;
Ερωτηθείς να τοποθετηθεί για τον πύραυλο «Tayfun» που ο Ερντογάν λέει πως θα στείλει στην Αθήνα σχολιάζει: «Εάν υπάρχει ή όχι δεν το ξέρουμε, αλλά αυτά που λέει είναι απειλητικά. Η Τουρκία εδώ και 20 χρόνια έχει φτιάξει πυραύλους με μικρότερο βεληνεκές. Μπορεί και να ξεκίνησε να φτιάχνει έναν τέτοιο πύραυλο, αλλά ακόμα χρειάζεται πολύ νερό στο αυλάκι για να δεχτούμε ότι ο πύραυλος αυτός θα βγει στη βιομηχανική παραγωγή. Άλλο το ερευνητικό στάδιο που βρίσκεται τώρα κι άλλο η βιομηχανική παραγωγή. Όλο αυτό μπορεί να είναι ένα ψέμα και μια προπαγάνδα ως μέσο πίεσης και εκφοβισμού προς μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα».
«Στην Αθήνα δεν μπορεί να χτυπήσει εχθρικός βαλλιστικός πύραυλος»
«Αλλά κι αν ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή αυτού του τουρκικού πυραύλου εμείς έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εξοπλισμών. Οι πύραυλοι αυτοί αντιμετωπίζονται με αντιβαλλιστικά συστήματα. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει τα PATRIOT,ένα αξιόπιστο αμερικάνικο αντιβαλλιστικό σύστημα και αναβαθμισμένο σε PAC-2 και πάμε να πάρουμε και το PAC- 3, δηλαδή ακόμα πιο αναβαθμισμένο. Επίσης έχουμε το σύστημα TOR-M1 αλλά και τους πυραύλους S-300. Όλα αυτά τα συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν μια χαρά και είναι χρηστικά και έτοιμα για οποιαδήποτε χρήση. Στην Αττική ο πύραυλος αυτός του Ερντογάν δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει», λέει ο στρατηγός.
«Oι γείτονες έχουν ανασφάλεια επειδή εξοπλιζόμαστε και αλλάζουμε την στρατιωτική ισορροπία»
Σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής επιτροπής εξοπλισμών να ανάψει το πράσινο φως για τη μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων Siper, Hisar και Sungur, αντιπλοϊκών Atmaca, καθοδηγούμενων από λέιζερ Karaok και πυραύλων αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ είναι σαφής: «Θεωρώ υπερβολικό οι Τούρκοι να έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο να παράγουν αυτά τα συστήματα. Δεν έχουν οι Αμερικανοί, ούτε οι Γάλλοι, θα έχουν οι Τούρκοι ; Απίθανο έως αδύνατο. Το Τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει αυτή την κίνηση διότι έχει πλέον πρόβλημα ανασφάλειας λόγω των δικών μας στρατηγικών κινήσεων. Επειδή εξοπλιζόμαστε και έχουμε υψηλής ποιότητας οπλικά συστήματα, αεροπλάνα και τα πλοία που θα έχουμε σε λίγο καιρό, δηλαδή τις φρεγάτες Belharra και εύχομαι και τις κορβέτες».
Για τα Rafale, τις Belharra και τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα Spike n los
«Με τις κινήσεις που έχουμε κάνει, δηλαδή με την προμήθεια των Rafale που κάποια στιγμή θα ενταχθούν στο επιχειρησιακό πάζλ της χώρας, με τα F-16 Viper που έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται, με τις φρεγάτες Belharra που θα έρθουν και ειδικά η δεύτερη, οι κινήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι η ισορροπία κλείνει υπέρ μας στο Αιγαίο και στον αέρα. Σε ότι αφορά την ξηρά, τα ισραηλινά πυραυλικά συστήματα Spike n los τα οποία συζητούμε να πάρουμε θα θωρακίσουν και το χερσαίο μέρος. Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό πυραυλικό σύστημα το οποίο μπορεί να μπει σε καράβι αλλά μπορεί να χτυπήσει και άρματα. Είναι ένα νέο πυραυλικό σύστημα, πάρα πολύ προχωρημένο και δοκιμασμένο», τονίζει μεταξύ άλλων ο στρατηγός.
Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου