Εφάπαξ ενίσχυση για τα στελέχη του λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. ύψους 600 ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εφάπαξ ενίσχυση θα δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο:

«Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει το Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ανακοίνωσε τη διατήρηση για ακόμα ένα χρόνο του πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις.

Θα αποδοθούν ευθύνες για τις Σέρρες

Η ομιλία του ξεκίνησε με το τραγικό περιστατικό στις Σέρρες για το οποίο σημείωσε ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

«Εκφράζω βαθύτατη οδύνη για τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού στις Σέρρες ως αποτέλεσμα ενός ατυχήματος στο λέβητα στο σχολείο του. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου. Παρότι η συντήρηση των σχολείων δεν εμπίπτει στις αρμοδιοτητες της κυβέρνησης θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει», σημείωσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

Δείτε σε ζωντανή σύνδεση την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης :

«Οι πολίτες έχουν απαλλαγεί από δεκάδες φόρους»

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κοινωνική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η βίαιη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία διαμορφώνει πρωτόγνωρο περιβάλλον αβεβαιότητας. Δεν χωρούν υπεκφυγές. Ή είσαι με τον Πούτιν, τον πόλεμο και την ακρίβεια, ή είσαι με την Ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία. Ήταν φυσικό η Ελλάδα να βρεθεί αμέσως στο πλευρό της αμυνόμενης Ουκρανίας. Εδώ, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης είναι το άγαλμα του Κολοκοτρώνη, διαρκής υπενθύμιση για τη δική μας ελευθερία. Με ανοικτή ακόμα την πληγή της Κύπρου δεν γίνεται ο ελληνισμός να δεχθεί μια νέα κατοχή σε ευρωπαϊκό έδαφος ούτε να αφήσουμε παράδειγμα επίθεσης σε μια χώρα. Μόνο με ειρήνη και σταθερότητα προοδεύουν οι οικονομίες και οι κοινωνίες. Το αποδείξαμε με τους πολίτες να έχουν απαλλαγεί από δεκάδες φόρους».

«Το αποδεικνύουμε και σήμερα. Την 1η Μαίου θα αυξηθεί για 3η φορά ο κατώτατος μισθός. Καταργούμε από 1η Ιανουαρίου οριστικά και για όλους τους Έλληνες την εισφορά αλληλεγγύης και προχωράμε ύστερα από 10 χρόνια σε αύξηση κοντά στο 8% στις αποδοχές 2,5 εκ συνταξιούχων. Περίπου ένας στους δύο θα έχουν κέρδος ουσιαστικά μία πρόσθετη σύνταξη. Ενισχύουμε για τις γιορτές, στις 20 Δεκεμβρίου, 2,300.000 συμπολίτες με ειδικό επίδομα 250 ευρώ και γιατρούς του ΕΣΥ με αύξηση μισθού. Αναλογιστείτε ότι μόνο το Δεκέμβριο ο κρατικός προϋπολογισμός εκτός από τη στήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας , θα εκταμιεύσει ποσό πάνω από 800 εκ ευρώ».

«Η πατρίδα καλείται να κερδίσει νέα στοιχήματα που οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες»

Κα συνέχισε λέγοντας:

«Είμαι πρωθυπουργός της χώρας γιατί είμαι πρόεδρος της ΝΔ και θέλω να ευχαριστήσω τους αγωνιστές της παράταξής μας για τη διαχρονική τους στήριξη. Θέλω να σκεφτείτε πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν από ένα χρόνο. Τότε το βλέμμα μας ήταν στραμμένο στην πανδημία, στην αμυντική μας θωράκιση, αλλά έκαναν ήδη την εμφάνισή τους οι πρώτοι καρποί φοροελαφρύνσεων».

«Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για Ελλάδα που γύρισε σελίδα στοχεύοντας μπροστά και ψηλότερα. Μια Ελλάδα εκτός εποπτείας, με ανάπτυξη στο 6% διπλάσια του μ.ο της ευρωζώνης, έχοντας δημιουργήσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας, με τις εθνικές μας εξαγωγές να ξεπερνούν τα 70 δις και έχοντας αυξήσει το δημόσιο πλούτο σε σχέση με το 2019 κατά 39 δις ευρώ».

«Πίσω από αυτούς τους ουδέτερους αριθμούς υπάρχει μια ζωντανή πραγματικότητα. Πιο πολλές επενδύσεις, σημαίνει μεγαλύτερη απασχόληση. Και στην Τρίπολη συντελείται μεγάλη αναπτυξιακή αναγέννηση. Παρότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί αυξάνονται. Αυξάνονται και οι συντάξεις. Ήδη η πατρίδα μας καλείται να κερδίσει νέα στοιχήματα τα οποία οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες».

«Χρέος μας να στηρίξουμε τους αδύναμους»

«Είναι ένα μέτωπο που πάλι η Ελλάδα άνοιξε δρόμους στην Ευρώπη. Πρώτοι εμείς από το Σεπτέμβριο του 21 υψώσαμε αναχώματα στις αυξήσεις. Πρώτη χώρα που έχει φορολογήσει υπερέσοδα από εταιρείες ενέργειας. Κινηθήκαμε με στοχευμένες επιδοτήσεις. Χρέος μας να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Να μην ξεχνάμε τη μεσαία τάξη. Πήραμε τολμηρές πρωτοβουλίες όπως το Καλάθι του Νοικοκυριού το οποίο βοηθά. Οι τιμές στο Καλάθι διαρκώς μειώνονται. Αυτό δεν αφορά καποιους ισχυρούς ή κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω. Έχουν το δικό τους Καλάθι. Ξέρω ότι οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί, ότι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα και ότι οι επιχειρήσεις αγωνιούν για το αυξημένο κόστος ενέργειας. Θελω να τονίσω για τον πρωτογενή τομέα ότι ο ΕΛΓΑ ήταν εκεί να στηρίξει τους παραγωγούς», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Δεν είμαι εδώ να πω ότι όλα πάνε περίφημα. Είμαι εδώ να επαναλάβω τρία ρήματα. Νιώθω, ακούω, προσπαθώ. Θα ήταν άδικο αν δεν ζυγίζαμε την πορεία μας στη ζυγαριά των αλλεπάλληλων δοκιμασιών που πετύχαμε να υπερβούμε. Είναι πολύ σημαντικό να δει κανείς με ρεαλισμό την πραγματική εικόνα της Ελλάδος το 2022. Να δει τα επιτεύγματά μας και τις αστοχίες μας. Ιδίως να δει τη δυναμική του τόπου και των ανθρώπων του».

«Όπως το αποδείξαμε χθες και σήμερα, έτσι να αποδείξουμε και αύριο ότι μπορούμε να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Μεσολάβησαν τόσα πολλά που δύσκολα τα συγκρατεί η μνήμη. Θεωρούμε δεδομένο ότι μπορούμε να εξυπηρετούμαστε από το gov.gr. Συμπλήρωσε πάνω από 1 δισ. ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το ίδιο και για τις αλλαγές που αθόρυβα συμβαίνουν στην παιδεία. Για πρώτη φορά έγιναν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια. Αναβαθμίστηκε η Ανώτατη και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για όσα πετύχαμε στο μεταναστευτικό. Εγκλήματα εξιχνιάζονται από την Αστυνομία. Μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο ήταν να πείσω μεγάλους κολοσσούς να επενδύσουν. Σήμερα είναι πολύ πιο εύκολο. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα μεγάλα έργα, το Μετρό της Θεσσαλονίκης το οποίο τελειώνει πια. Υπάρχει Μετρό, δεν υπάρχουν μουσαμάδες. Στο Ελληνικό υλοποιείται η μεγαλύτερη ανάπλαση της Ευρώπης. Ο κατάλογος είναι μακρύς».

«Οικονομική ενίσχυση στα στελέχη Λιμενικού και ΕΛ.ΑΣ.»

«Μπορούμε να κοιτάξουμε τους πολίτες στα μάτια και να τους πούμε το είπαμε και το κάναμε. Είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ο Γκάτσος έλεγε τα ποιήματα είναι εύκολα, η ποίηση δύσκολη. Τα πολιτικά συνθήματα εύκολα, δύσκολες οι πολιτικές πράξεις. Δεν υπάρχει καλύτερος καθρέφτης από την καταγραφή του κυβερνητικού έργου την τελευταία εβδομάδα».

«Ένας νέος νόμος ψηφίστηκε που ενισχύει με πρόσθετους γιατρούς τα νοσοκομεία μας αυξάνοντας τους μισθούς τους. Βεβαιώθηκαν 373,5 εκ από τους παραγωγούς ρεύματος για να επιδοτήσουν λογαριασμούς καταναλωτών. 99.900 νέες θέσεις εργασίας. Τέσσερα, ακόμη, μέτρα που διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία. Καταργήθηκε μία ακόμα δομή μεταναστών. Εξοικονομήσαμε 440 εκ ευρώ φαρμακευτικής δαπάνης, στο gov.gr προσφέρουμε νέες υπηρεσίες και υπήρξε και παρέμβαση στις τράπεζες για το ζήτημα των επιτοκίων. Βρέθηκε σε διαβούλευση το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Έτσι έκλεισε μια συνηθισμένη κυβερνητική εβδομάδα».

«Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ ανά υπάλληλο στους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού»

«Ήταν υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές των γιατρών. Όλες οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές και από τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέα προσαύξηση των επιδομάτων. Δώσαμε τη δυνατότητα οι γιατροί πλήρους απασχόλησης να μπορούν να λειτουργούν και ως ιδιώτες. Τιμώ τους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικά αυτούς που ανθίστανται στον πειρασμό να μετακινηθουν στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς τέτοια απόφαση θα χάναμε γιατρούς στο ΕΣΥ.

«Όπως διαπιστώνετε έδειξα μια φωτογραφία της βασικής μας διαφοράς στο πολιτικό σκηνικό. 'Αλλοι μόνο φωνασκούν και άλλοι σχεδιαζουν και δρουν. Να ανακοινώσω δυο κεντρικές αποφάσεις. Πρώτον, με βάση μεγάλες δυσκολίες της αγοράς διατηρείται για ένα χρόνο ακόμα το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις».

«Δεύτερον, με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει το Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο».

«Επενδύσεις στην Πελοπόννησο πάνω από 6,5 δισ.»

«Έχουμε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά, όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ξέρετε καλά πόσο εύκολα αιμορραγούν οι τόποι σας. Ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος αποκτά και τις δυνατότητες και τα κεφάλαια. Γι'αυτό ήρθα σήμερα στην Τρίπολη για να παρουσιάσω πάνω από 200 δράσεις. Επενδύσεις στην Πελοπόννησο που θα ξεπεράσουν τα 6,5 δις ευρώ, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις».

«Δεν θα δεχθούμε παιχνίδια με τις Ένοπλες δυνάμεις»

«Περιέγραψα μία Ελλάδα που αλλάζει. Έχετε ανάγλυφη την τροχιά που διέγραψε η πατρίδα μας και τους νέους ορίζοντες. Βαδίζοντας προς τις εκλογές οι πολίτες συγκρίνουν και κρίνουν. Είμαι σίγουρος ότι βλέπουν καθαρά, αντιλαμβάνονται σωστά και σκέφτονται συνετά έχοντας ζήσει μια καταιγίδα ψέματος. Εκτιμούν τα χρόνια της σιγουριάς και της εθνικής αξιοπρέπειας που ακολούθησαν. Βίωσαν αλλεπάλληλες κρίσεις και ξέρουν ποιος μπορεί να τις ξεπερνά. Προτιμούν μια κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μία τελείως λάθος κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Γνωρίζουν ότι η ακρίβεια δεν είναι ακρίβεια Μητσοτάκη. Δεν ρισκάρουν ό,τι έχουν κερδίσει. Για τους ίδιους λόγους οι αντίπαλοί μας επιδιώκουν συνειδητά να δηλητηριάσουν το πολιτικό κλίμα. Σήμερα, νωρίς νωρίς, ο κ. Τσίπρας πήγε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να εμπλέξει ακόμα και το στράτευμα στα σενάρια περί δήθεν υποκλοπών. Ζήτησε σεβασμό στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτός που είπε όχι στις αμυντικές δαπάνες και τις μεγάλες συμφωνίες. Έλεος πια με την υποκρισία. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

«Δεν μπορούν στο μεταξύ όλα να γίνονται εργαλεία στο όνομα κάθε πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος. Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί παιχνίδια με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που είναι η θλιβερή εξαίρεση τα εθνικά μέτωπα. Έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα, την οποία θα προτιμούσε στην εξουσία ο κ. Ερντογάν, αλλά έχει εμένα απέναντί του. Δεν κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Έχει μια χώρα που εφαρμόζει στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αποδεικνύουν και οι έρευνες υδρογονανθράκων».

«Υπάρχει χάσμα που μας χωρίζει και στην οικονομία. Ποια σχέση έχει αυτός που έκλεισε τις τράπεζες με εκείνον που έφερε νέες δουλειές. Ένα κόμμα που επιμένει στο σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και μια παράταξη που ζητά ανάπτυξη για όλους. Ή δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή».

«Είμαι εδώ για να ενώσω, για να εξηγήσω, για να πείσω. Εμπιστεύομαι την κρίση και τη λογική των πολιτών».

Οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας;»

«Δεν πρέπει να μιλάμε για διπλές εκλογές αλλά μόνο για εθνικές εκλογές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους, για δήθεν μηνύματα. Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα».

«Το ψηφοδέλτιο είναι ένα και σταθερό, αυτό που θα κάνει αυτοδύναμη την Ελλάδα και κυβέρνηση ξανά τη ΝΔ. Κάναμε πολλά, αλλά έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Η χώρα δεν έχει πολυτέλεια άγνωστων πολύχρωμων πειραμάτων ή από κομφούζιο πολιτικής αστάθειας. Οι διεθνείς συνθήκες και εθνικές ανάγκες απαιτούν καθαρές λύσεις και καθαρούς ορίζοντες».

«Συσπειρώνουμε κάθε πολίτη που πιστεύει στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό. Το δίλημμα είναι σαφές. Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;»

«Ας μην κρυβόμαστε σε αυτό θα κληθεί να απαντήσει ο πολίτης. Ισχύει απόλυτα αυτό το ερώτημα όπως και η πεποίθησή μου ότι οι πολίτες θα απαντήσουν με μία ψήφο που κρύβει τρεις λέξεις, σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Εφάπαξ 600 ευρώ σε στελέχη του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. - CNN.gr