Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας

 

   

     Το επίδομα Χριστουγέννων ,Πάσχα και Αδείας ήταν ένα χρηματικό βοήθημα που δινόταν από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, ενόψει των εορτών και της καλοκαιρινής άδειας. Η ιστορία καταβολής των δώρων ήταν μία κατάκτηση κατοχυρωμένη θεσμικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εδώ και δύο αιώνες, δεν ήταν κάτι πρόσκαιρο σύμφωνα και με το άρθρο Η αναγκαιότητα διεκδίκησης της επαναφοράς των επιδομάτων εορτών και αδείας, Χριστόφορου Σεβαστίδη, Βασίλη Φαϊτά, Βανέσσας Παναγιώτας Ντέγκα – Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ende.gr). Η δε καταβολή των δώρων συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση της εμπορικής κίνησης

    Προς πιστοποίηση όσων αναφέραμε παραπάνω, όσον αφορά την διαχρονικότητα της καταβολής των Δώρων, τολμούμε να κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση περί των δώρων και βλέπουμε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, οι εργοδότες συνήθιζαν να δίνουν δώρα σε είδος ή σε χρήμα προς τους υπαλλήλους τους.

    Στις 6 Δεκεμβρίου 1925, για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές διατύπωσαν το αίτημα για 13ο μισθό, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1927, οι δημόσιοι υπάλληλοι απείργησαν με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

   Μετά τον πόλεμο, με δυο αναγκαστικούς νόμους του 1944 και 1946 (τότε δεν υπήρχε Βουλή), καθιερώθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, όπως ονομάστηκαν τα δώρα, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στο μισθό. Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση δινόταν το δικαίωμα στους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν τους μισθούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Οι νόμοι 1777 και 1901 του 1951 επικύρωσαν την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία και όριζαν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δύνανται δια κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος».

Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει έως το 1980, οπότε με το νόμο 1082 ρυθμίζεται οριστικά και για πάντα το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων εορτών και αδείας. Με τον ίδιο νόμο, το δώρο μετονομάζεται σε επίδομα.

    Στις 6 Αυγούστου 2009, εν μέσω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προτείνει την κατάργηση των επιδομάτων Πάσχα και Χριστουγέννων, όπως και του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας. Στις 3 Μαρτίου 2010, η κυβέρνηση ανακοινώνει νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η περικοπή κατά 30% των επιδομάτων Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας στο Δημόσιο.

   Μετά την είσοδο της χώρας στον αστερισμό των μνημονίων, ανακοινώνεται στις 2 Μαΐου 2010 η αντικατάσταση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων με επίδομα 500 ευρώ, σε όλους όσων οι αποδοχές φτάνουν μέχρι 3.000 ευρώ και πλήρη κατάργηση των δύο μισθών, για μεγαλύτερες αποδοχές. Για τους συνταξιούχους το επίδομα είναι 800 ευρώ για συντάξεις έως 2.500 ευρώ.

    Στις 7 Νοεμβρίου 2012 με την περ. 1 της υποπαρ. Γ.1 της παρ. Γ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 καταργήθηκαν πλήρως, από 1.1.2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους που αμείβονται από το δημόσιο ταμείο (ψήφιση Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016). Εν έτη 2022, επίδομα Χριστουγέννων δικαιούνται μόνο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο.

   Η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας δικαιολογήθηκε από την ανάγκη περιορισμού των ελλειμμάτων της Χώρας σε μία χρονική περίοδο, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009, κατά την οποία, όπως δέχθηκε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, «η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει» (βλ https://www.sakkoulas-online.gr/news/gendee-t-531-14-oi-perikopes-syntaxiodotikon-parochon-pou-lifthikan-gia-ti-meiosi-tou-elleimatos-den-stoicheiothetoun-exosymvatiki-evthyni-tis-enosis/ ) 

    Η 1389/2021 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και η 1307/2019 απόφαση του ΣτΕ έκρινε συνταγματική την κατάργηση των Δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, ανατρέποντας την υπ’αριθ. 2626/2018 απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ. Όμως, ο κ. πρωθυπουργός με Διάγγελμα του https://primeminister.gr/2022/08/20/29970%20 την 20ή Αυγούστου του 2022, ημέρα εξόδου της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία, ανέφερε ότι η 20η Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες αναφέροντας «Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων». 

    Με βάση και τις δηλώσεις του κυρίου πρωθυπουργού και λόγω του ότι οι περικοπές έγιναν λόγω της επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας που απειλούσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα τόσο της ιδίας όσο και της ζώνης του ευρώ εν γένει, παρακαλούμε όπως εξετάσετε την επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου ( συμπεριλαμβανομένου και των Μελών μας) και σε όλους τους συνταξιούχους στη βάση της λογικής του ν.1082/1980.
    Κ. υπουργέ εκ μέρους των μελών μας Απόφοιτων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) σας προτείνουμε να αποδεχτείτε ότι ένας θεσμός όπως αυτός νομικά αποδεκτός πέραν των 100 ετών δεν νοείται να θεωρείται οριστικά διαγραμμένος και ότι το ζήτημα χρήζει επανεξέταση.
  Πιστεύουμε ότι η χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη των μελών μας θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση και εν τέλει θα γίνει αποδεκτή και από τους ανθρώπους της αγοράς.

 ΑΜΕΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
Η δύναμη του αριθμού των μελών μας δίνει διαπραγματευτική δύναμη .

Για αυτό ας ενωθούμε όσοι μπορούμε περισσότεροι και ας παρακινήσουμε και όσους περισσότερους συναδέλφους να εγγραφούν και αυτοί !

Ενωμένοι όλοι μαζί, για το καλό της Σχολής μας.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά