Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της για την ανανέωση του προσωπικού τους, την πρόσκτηση νέων σύγχρονων μέσων, την αναδιοργάνωση στις δομές και την ενεργό συμμετοχή στις συμμαχικές εξελίξεις, ενισχύουν την ικανότητα διασφάλισης της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας, καθώς και των εθνικών συμφερόντων, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανοίγοντας τιμητικά τις έργασίες του «4ου ROAD SHOW για την Ασφάλεια και Συνεργασία», που διοργανώθηκε από την «Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» (Greek Association for Atlantic and European Cooperation – GAAEC), στη Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).
Ο κ. Φλώρος μίλησε για τον ρόλο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και τις νέες διατλαντικές σχέσεις από στρατιωτική πλευράς, ενώ γνωστοποίησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα ενταχθούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων 15.580 νέα στελέχη. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας που χαρακτηρίζεται «από πολυπλοκότητα, αβεβαιότητα και ρευστότητα με πολλούς δρώντες με αποκλίνοντα συμφέροντα και επιδιώξεις», καθώς και στις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην άμεση και αποφασιστική αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στην προσπάθεια της Τουρκίας, πέρυσι, να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, καθώς και τη σταθερότητα της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, μίλησε για τον αναθεωρητισμό και τις επιδιώξεις της γείτονος, η οποία «απαιτεί θαλάσσια δικαιοδοσία πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δικαιούται, διαστρεβλώνοντας πλήρως κάθε έννοια διεθνούς δικαίου».
Στα γεγονότα του 2020, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έπραξαν τίποτε παραπάνω από αυτό που επιτάσσει η αποστολή τους. Όχι μόνο δεν αιφνιδιασθήκαμε, αλλά, αντιθέτως, αντιδράσαμε άμεσα και αποφασιστικά μην αφήνοντας περιθώριο παρανόησης για τις προθέσεις μας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ήταν, είναι και θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη», διεμήνυσε.
Πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με πολλές χώρες
Ο κ. Φλώρος έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της χώρας μας με τη Γαλλία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και με το Μαυροβούνιο, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
Περαιτέρω, τόνισε τη βαρύνουσα σημασία που διαδραματίζει το ΝΑΤΟ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπενθυμίζοντας τη συμβολή της Ελλάδας στην ενίσχυση της Συμμαχίας μέσω του έργου του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), του ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps Greece (NRDC-GR) και του νέου Νατοϊκού Κέντρου Αριστείας «Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής Αντιπυραυλικής Άμυνας» Integrated Air and Missile Defence (IAMD) στην Κρήτη.
Επιπρόσθετα, μίλησε για τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας για διευρυμένες πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, όταν η ασφάλεια και η σταθερότητα ενός συμμάχου ή οι βασικές συμμαχικές αξίες και αρχές τίθενται σε κίνδυνο, αναφορά, «η οποία βαίνει σαφώς πέραν των προβλέψεων του άρθρου 4 της Ιδρυτικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον, περιελήφθη κατόπιν επιμονής της χώρας μας και θα αποτελέσει μοχλό πίεσης για την Τουρκία.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εκτίμησε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συλλογικής άμυνας, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας κρίσιμων συμμαχικών και εθνικών υποδομών, τη διατήρηση της τεχνολογικής υπεροχής των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, την εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, προσφέρουν «νέες ευκαιρίες για τα συμφέροντα της χώρας μας και των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δρουν ως πάροχος ασφαλείας, με μοναδικό στόχο, τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της πατρίδας μας. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», κατέληξε ο κ. Φλώρος. Ο πρόεδρος του GAAEC, Θεοδόσιος Γεωργίου, συντόνισε την εκδήλωση, την οποία και προλόγισε μαζί με τη Δέσποινα-Ινώ Αφεντούλη, ανώτατο στέλεχος στη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, και την Αλίκη Μητσάκου, πρόεδρο της WIIS-HELLAS (Γυναίκες για την Διεθνή Ασφάλεια-ΕΛΛΑΣ).
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (newsbeast.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου