Η αξία των τετράποδων “κομάντο” στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

 



Οι ένοπλες δυνάμεις κατεξοχήν διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο υψίστης σημασίας στην προστασία της ελεύθερης ανεξάρτητης Ελλάδος.

Μεταξύ του έμψυχου στρατιωτικού δυναμικού, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τους τετράποδους στρατιωτικούς σκύλους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα στρατιωτικά σκυλιά στον Ελληνικό στρατό μαζί με τους χειριστές τους εξυπηρετούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι στρατηγικού και αμυντικού σχεδιασμού.

Οι τετράποδοι κομάντο αποτελούν το  ζωτικό πλεονέκτημα για τον στρατό μας, εκτελώντας καίρια καθήκοντα, όπως, τα καθήκοντα περιπολίας-φρούρησης, εφόδου μάχης, ύποπτης σύλληψης, ανίχνευση εκρηκτικών, αναγνώριση απειλών αλλά και καταδρομικές επιχειρήσεις.

 

 

Ο στρατιωτικός σκύλος στην επιλογή του για την ανάληψη των καθηκόντων, θα λέγαμε πως  είναι όπως  ακριβώς η επιλογή ενός άρτια εκπαιδευμένου στελέχους σε επίλεκτο σώμα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του θα χρειαστεί  να ανταπεξέλθει σε πολλαπλές αποστολές με μεγάλη αντοχή και ακρίβεια.Πολλά τετράποδα δοκιμάζονται, λίγα όμως καταφέρνουν να περάσουν τις δοκιμασίες και να προσμετρηθούν στο ένστολο  επιχειρησιακό δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Αναπόσπαστο κομμάτι των στρατιωτικών σκύλων είναι και οι χειριστές τους.

Ένας στρατιωτικός σκύλος έως το τέλος της θητείας του δεν μπορεί να συνεργαστεί με κανέναν άλλο,  πέρα από τον χειριστή/φροντιστή/εκπαιδευτή/σύντροφο και φίλο του.

Μελέτες έχουν δείξει πως προτιμάει ένας χειριστής σκύλου να πεθάνει ο ίδιος σε μια  μάχη, παρά να πάθει κάτι ο τετράποδος συνάδελφός του.

 

 

Επίσης και οι τετράποδοι στρατιωτικοί σκύλοι  σχηματίζουν απίστευτους πολλαπλούς δεσμούς αγάπης και θυσίας με τους χειριστές τους.

Εάν αποκόψει κάποιος τον σκύλο – συνάδελφο από τον χειριστή και εκπαιδευτή του, διαπράττει τριπλό έγκλημα.

1) Κάνει αναποτελεσματικό τον σκύλο.

2) Διαλύει την προσωπικότητα του σκύλου, διότι του στερεί τον συνοδοιπόρο μαχητή και φροντιστή του.

3) Κάνει οικονομική ζημιά στα ταμεία του Ελληνικού κράτους διότι αφοπλίζει έναν ενεργό, ανέξοδο τετράποδο  στρατιώτη από το Κρατικό οπλοστάσιο.

Τέτοια  λάθη σήμερα δεν συγχωρούνται.

Δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε ότι  στην Αμερική  ένας στρατιωτικός εκπαιδευμένος  σκύλος κοστίζει πάνω από 150.000€.

Αμερικανός στρατηγός  παλαιότερα  είχε αναφέρει πως:
Εάν γνώριζε πραγματικά ο κόσμος για το τί μπορεί και είναι σε θέση να κάνει ένας στρατιωτικός σκύλος, παγκόσμια οι  Ένοπλες Δυνάμεις θα επένδυαν πολύ περισσότερα σε αυτό το κομμάτι. Είμαστε τυχεροί που το αντιληφθήκαμε πρώτοι έγκαιρα και επενδύουμε επάνω σε αυτό

 

 

Στην Αμερική σήμερα υπάρχουν ενεργά προγράμματα και δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην αποστράτευση  ενός στρατιωτικού σκύλου, ώστε να παραμείνει έως το τέλος της ζωής του μαζί με το συνοδοιπόρο μαχητή, όπου δεν μπορεί να είναι άλλος από τον χειριστή του.

Όταν αποστρατευθεί ο τετράποδος στρατιώτης  δεν μπορεί να μείνει πουθενά αλλού πέρα από τον εκπαιδευτή και φροντιστή του.

Τα σκυλιά έχουν 40 φορές περισσότερο ανεπτυγμένους τους υποδοχείς της ρινικής κοιλότητας από τους ανθρώπους, αυτό τα  καθιστά να  μπορούν  να ανιχνεύσουν  μια σταγόνα σόδας σε 20 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Τέλος θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην κάνουμε μια μικρή αναφορά στην 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ”Πόντος” που εδρεύει στο Κιλκίς.

Ο λόγος αναφοράς μας  στην συγκεκριμένη Ταξιαρχία είναι διότι πρόσφατες πηγές του crime and study από το εξωτερικό αναφέρουν πως ακόμη παραμιλά η Αμερικάνικη ηγεσία για την πειθαρχία, συνεργασία και αποτελεσματικότητα  των Ελληνικών στρατιωτικών σκύλων και των συνοδών της συγκεκριμένης Ταξιαρχίας.

Άξια η στρατιωτική Ελληνική ηγεσία για την επινόηση και  δημιουργία της ομάδας εφόδου μάχης σκύλων και συνοδών που ανήκει στην  71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, άξια και τα στελέχη που την απαρτίζουν.

 

 

Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία πρέπει αυτό το χρυσάφι που έχει στα χέρια της με τους στρατιωτικούς σκύλους, να το προβάλλει και να το αξιοποιήσει στο έπακρο.

Είναι ένα κόσμημα για τον Ελληνικό στρατό!

 

100 Army Dog Names | The Paws | Army dogs, Army dog, Dog names

 

Αν κρίνουμε από τις εντυπώσεις που αφήνει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία ”Πόντος”, σε ξένα κράτη με τις πολυεθνικές  συνεχείς ασκήσεις, κάνοντας ακόμη και τους Αμερικανούς να παραμιλούν, φανταστείτε τι έχει να γίνει αν επενδύσει πολύ περισσότερα στους τετράποδους ένστολους ο Ελληνικός Στρατός!

 

Κλείνοντας το crime and study συγχαίρει, την πολιτική και ανώτατη στρατιωτική ηγεσία, όπως επίσης και τον Ταξίαρχο της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας “Πόντος”, αλλά και τα στελέχη που την απαρτίζουν,  για το έργο που επιτελούν αλλά και γι’ αυτή την αναγκαία και στρατηγικής σημασίας κίνηση, της δημιουργίας μιας ομάδας “κομάντο’” τετράποδων μαχητών.

Καλή συνέχεια στο δύσκολο επίπονο και επωφελή  έργο σας, με ψυχοσωματική υγεία.

 

ΥΓ. Οι μάχες δεν κερδίζονται με ποσότητα αλλά με ποιότητα. Αυτή τη στιγμή η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία διδάσκει τι θα πει επαγγελματισμός


πηγη https://crime-study.gr/

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά