Η επόμενη μέρα για τα Ελληνικά «γεράκια» -Τα «μυστικά» της νέας γενιάς που θα πετάξει Rafale και Viper

 Το Φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς φτάνουν στην Καλαμάτα και στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος τα δέκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Ισραηλινούς.

Όλα τα «όπλα» για να «χτίσουν» την Πολεμική Αεροπορία της επόμενης εικοσαετίας θα έχουν στα χέρια τους οι νέοι ιπτάμενοι που αποφοίτησαν πρόσφατα από τη Σχολή Ικάρων αλλά και όσοι θα στελεχώσουν τις Πολεμικές Μοίρες τα χρόνια που ακολουθούν. Και ενώ τα Ελληνικά «φτερά» παραλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα το πρώτο Rafale την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα αναβάθμισης των 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά μέσα στο 2022 σε ένα ακόμη σημαντικό βήμα ενίσχυσης.

Το Φθινόπωρο της επόμενης χρονιάς φτάνουν στην Καλαμάτα και στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος τα δέκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους Ισραηλινούς.


Πρόκειται για τα jet τα οποία προβλέπεται να αντικαταστήσουν τα γερασμένα Τ-2 πάνω στα οποία γαλουχήθηκαν στην αεροπορική τέχνη γενιές Ελλήνων ιπτάμενων. Σε αυτά αναμένεται να εκπαιδευτούν πρώτοι οι 40 ανθυποσμηναγοί οι οποίοι αποφοίτησαν φέτος από τη Σχολή Ικάρων ενώ τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των νέων «γερακιών» της HAF σταδιακά θα αυξάνεται. Στόχος είναι η Πολεμική Αεροπορία να φτάσει και γιατί όχι να ξεπεράσει τους αριθμούς των ιπτάμενων που έδινε η Ικάρων στις Πολεμικές Μοίρες στην προ κρίσης εποχή.

Έτσι οι ιπτάμενοι οι οποίοι θα αποτελέσουν τα επόμενα χρόνια τη «ραχοκοκκαλιά» της Πολεμικής Αεροπορίας και θα επιχειρούν με Rafale και Viper πριν φτάσουν στις Πολεμικές Μοίρες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε ένα υπερσύγχρονο Jet. Και μπορεί τα καινούργια μαχητικά να ‘’απογειώνουν’’ τη HAF και να της δίνουν ασύγκριτο πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκική αεροπορία όμως το μυστικό το οποίο κρύβεται πίσω από την υπεροχή των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ δεν είναι άλλο από τις βάσεις που λαμβάνουν οι νέοι Ιπτάμενοι αρχικά στη Σχολή Ικάρων με αποκορύφωμα όμως στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος. Εκεί που ξεχωρίζουν οι επόμενοι μαχητές του Αιγαίου. Όσοι διαθέτουν το ‘’μέταλλο’’ για συνεχίσουν την παράδοση την οποία έχει ‘’χτίσει’’ η HAF με αποτέλεσμα να έχει αναρριχηθεί μεταξύ των κορυφαίων στον κόσμο αεροποριών.

Η ανανέωση του στόλου των εκπαιδευτικών αποτελούσε εδώ και χρόνια ανάγκη για την Πολεμική Αεροπορία αφού τα T-2 έπειτα από 45 χρόνια είχαν κλείσει τον κύκλο ζωής τους και ήδη τα προβλήματα στην συντήρησή τους και στις διαθεσιμότητες αποτελούσαν τεράστιο ‘’πονοκέφαλο’’ για το επιτελείο. Με τη μίσθωση των M-346, εκπαιδευτικών αεροσκαφών νέας γενιάς ήδη δοκιμασμένων ανοίγει ένας νέος δρόμος για την ΠΑ. Η οποία καλείται πλέον να προετοιμάσει τα καινούργια ‘’γεράκια’’ για μαχητικά προχωρημένης 4ης γενιάς όπως τα Rafale και τα Viper αλλά και 5ης γενιάς με το F-35 όπως όλα δείχνουν να ακολουθεί.

Ταυτόχρονα με την απόκτηση των M-346 στην Καλαμάτα φτάνει και ο αντίστοιχος εξομοιωτής ο οποίος αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ‘’εργαλείο’’ στα χέρια των έμπειρων εκπαιδευτών. Θα εξοικονομηθούν χιλιάδες ώρες ρεαλιστικής εκπαίδευσης με τους ιπτάμενους να μπαίνουν πανέτοιμοι στα M-346 αφού θα έχουν εξοικειωθεί από το έδαφος σε κάθε σενάριο το οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στον αέρα.

newpost

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά