TYPOGRAPHY
ΘΕΜΑ : Παράπονα Στρατιωτικού Προσωπικού
α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 345/16.3.2021 έγγραφό μας
β. Ερώτηση 5159/18-03-2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΚΚΕ)
γ. Απάντηση Φ.900α/3019/17679/08.4.2021 ΥΠΕΘΑ
Αξιότιμε κε Υπουργέ.
Με το (α) σχετικό έγγραφό μας σας μεταφέραμε την πικρία συναδέλφων μας που υπηρετούν στα υποβρύχια, για το γεγονός ότι εμμέσως αυξήθηκε ο αριθμός των βαρδιών (υπηρεσιών) που εκτελούν εν όρμω, αφού κλήθηκαν να εκτελούν βάρδιες επί τρία (3) συνεχόμενα εικοσιτετράωρα (24ωρα), εν μέσω πανδημίας, όταν μάλιστα δεν γίνεται απολύμανση στους στενούς χώρους, όπου καθημερινώς εισέρχονται άτομα από εξωτερικούς φορείς για εκτέλεση εργασιών.
Το θέμα έφτασε στη Βουλή των Ελλήνων με τη (β) σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επί της οποίας, με ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη αναγνώσαμε τη (γ) όμοια απάντησή σας, η οποία σχολιάστηκε με έντονη απογοήτευση από πλήθος στρατιωτικών, ότι κανένα παράπονο δεν έχει το προσωπικό του ΠΝ, αφού κανένα παράπονο δεν υποβλήθηκε ιεραρχικά.
Ωστόσο, η ιστορία και η εμπειρία έχει καταδείξει ότι:
- από την ημέρα αναπτύξεως της συλλογικής έκφρασης (συνδικαλισμού) στους εν ενεργεία στρατιωτικούς, τα παράπονα όχι μόνο κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά δημοσιοποιούνται και τυγχάνουν αντικείμενο έντονου κοινοβουλευτικού ελέγχου (ιδέτε στατιστικά στοιχεία ερωτήσεων/αναφορών κ.κ. βουλευτών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων – συμπολιτευόμενων/αντιπολιτευόμενων),
- το προσωπικό είναι τόσο κουρασμένο και απογοητευμένο από τις απαντήσεις (ως προς το περιεχόμενο και ως προς το χρόνο αποκρίσεως της Υπηρεσίας) που λαμβάνουν δια της υπηρεσιακής οδού, με την υποβολή αναφορών παραπόνων όπως επικαλείστε, που πλέον δεν μπαίνουν καν στον κόπο.
Μόνο η Ομοσπονδία μας, από την ανάληψη των καθηκόντων σας, σας έχει αποστείλει εκατοντάδες έγγραφα με παράπονα στρατιωτικών και των τριών Κλάδων και σας έχει ζητήσει συνάντηση προκειμένου και δια ζώσης να σας τα παρουσιάσει και να αναπτύξει προτάσεις για λύσεις τους, χωρίς ωστόσο εσείς να μας αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας μέχρι και σήμερα.
Με αφορμή την απάντησή σας, εφόσον τουλάχιστον δεν μας στερείται, μέχρι και σήμερα, το δικαίωμα της έκφρασης και της υποχρέωσης της διεκδίκησης, είμαστε αναγκασμένοι να δημοσιοποιήσουμε για μία ακόμη φορά και με το παρόν έγγραφό μας ενδεικτικά κάποια από τα παράπονα του προσωπικού, ώστε μέσω της δημόσιας τοποθέτησής σας να μας γνωρίσετε εάν υπάρχουν ή όχι παράπονα.
- Αποζημίωση για τη νυκτερινή απασχόληση του προσωπικού:
Αν και έχει νομοθετηθεί από το 2017 μέχρι και σήμερα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα (1) λεπτό του ευρώ, καθόσον η κοινή υπουργική απόφαση (κ.υ.α.) που προβλέπει ο νόμος, έχει γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Οικονομικών. Μπορούν άραγε να ακολουθήσουν την υπηρεσιακή οδό τα στελέχη για την τήρηση της νομοθεσίας και διεκδίκησή του; Όχι. Ρωτήστε τις Υπηρεσίες να σας πουν ποιες είναι οι απαντήσεις επί των αναφορών των στελεχών: «Οι αναφορές να αρχειοθετούνται». Μπορείτε να μας υποδείξετε κάποιο άλλο δόκιμο τρόπο, πλην της συνδικαλιστικής, πλέον, πίεσης;
- Μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών εξ Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ):
Εδώ και ένα (1) και πλέον έτος συνάδελφοί μας ΕΜΘ ονομάστηκαν Ανθυπολοχαγοί και αντίστοιχοι, μετά από νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να πληρώνονται με μισθό που αντιστοιχεί σε χαμηλότερο βαθμολογικό κλιμάκιο, καθόσον το θέμα έχει γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Οικονομικών. Μπορούν άραγε να ακολουθήσουν την υπηρεσιακή οδό τα στελέχη για τη διεκδίκησή του; Όχι. Προβλέπουμε ότι τυχόν αναφορές θα τύχουν της ίδιας ως άνω επεξεργασίας: «Αρχείο, ελλείψει νομοθετικής πρόβλεψης».
- Ηλικιακά όρια αποστρατείας:
Εδώ και χρόνια το προσωπικό βασανίζεται από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Πρώτα συνάδελφοι ΕΜΘ, στους οποίους δόθηκε ένα ημίμετρο ως λύση και τώρα οι συνάδελφοι ΕΠΟΠ. Αύριο; Υπάρχει άραγε υπηρεσιακός τρόπος να πειστεί η Ηγεσία ότι, πέραν των υπηρεσιακών λόγων (εκπαίδευση, εμπειρία, ανάγκες στελέχωσης κλπ), οι ΕΔ δεν μπορούν απλώς να πετάνε το προσωπικό τους με αφορμή ένα παλαιό ΠΔ; Όχι.
- Προβλήματα με τους στρατιωτικούς δικαστικούς συμπαραστάτες ΑμεΑ:
Μέχρι και σήμερα εξακολουθούν οι δικαστικοί συμπαραστάτες ΑμεΑ να μετατίθενται σε περιοχές που δεν το επιθυμούν, καθόσον οι δικαστικές αποφάσεις του Πρωτοδικείου της Αθήνας, σε αντίθεση με τα Πρωτοδικεία της υπόλοιπης Ελλάδας, δεν αναγράφουν στο διατακτικό τους ότι έχουν και την επιμέλεια του ΑμεΑ, παρ΄ όλο που αναπτύσσεται ως δικανικός συλλογισμός στα σκεπτικά τους. Τι θα έπρεπε να κάνουν τα στελέχη; Να υποβάλλουν αναφορές παραπόνων. Μα υποβάλλουν. Αναζητήστε τις απαντήσεις της Υπηρεσίας. Παρ΄ ότι κοινοβουλευτικά το ΥΠΕΘΑ απαντά ότι λαμβάνονται υπόψη τα σκεπτικά των δικαστικών αποφάσεων, εν τους πράγμασι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Οι συνάδελφοι μετατίθενται.
- 5ετία για υπηρετούντες σε οποιαδήποτε Μονάδα:
Νομοθέτημα της προηγούμενης κυβέρνησης έδωσε τη δυνατότητα αναγνώρισης μίας (1) επιπλέον πενταετίας (5ετίας) σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν σε Μονάδες ανεξαρτήτου γεωγραφικού προσδιορισμού, εφόσον εκτελούν τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους. Μέχρι και σήμερα το θέμα έχει γίνει μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Μπορούν άραγε να ακολουθήσουν την υπηρεσιακή οδό τα στελέχη για την τήρηση της νομοθεσίας και τη διεκδίκησή του; Όχι.
- Διοικητική αυθαιρεσία:
Ολοένα και πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου προσωπικό των ΕΔ καταφεύγει στα δικαστήρια και δικαιώνεται για διοικητική αυθαιρεσία. Είναι δυνατόν η Ηγεσία που με τη βούλα δικαστηρίων αδίκησε τα στελέχη, να τους δημιουργήσει αίσθημα δικαίου; Όχι.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Η μη ύπαρξη ιεραχικώς προωθημένων παραπόνων κατά τις προβλεπόμενες διαδικασίες δεν αποτελεί απόδειξη ότι τα στελέχη δεν έχουν παράπονα αλλά σοβαρότατη ένδειξη ότι έχουν χάσει οριστικά την πίστη τους στη Διοίκηση.
Πλέον ολοένα και περισσότερα στελέχη στρέφονται στην Ομοσπονδία μας και στις πρωτοβάθμιες ενώσεις – μέλη της για επίλυση των προβλημάτων τους, διότι γνωρίζουν ότι οι υπηρεσιακές οδοί, με την αδιανόητη γραφειοκρατία στην οποία στηρίζονται, δεν φέρνουν αποτελέσματα, καθόσον πολλάκις έχει αναδειχθεί ότι ο εξετάζων τα παράπονα είναι ο ίδιος εναντίον του οποίου στρέφονται τα παράπονα.
Θεωρούμε ότι πρέπει να επανεξετάσετε τις ενδείξεις, που μόνο καλές δεν είναι. Εξάλλου, η επαγγελματική ικανοποίηση του προσωπικού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες μέτρησης των επιδόσεων κάθε Οργανισμού και εξ όσων γνωρίζουμε, πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία προσπάθεια που είχε γίνει να «μετρηθούν» στην πηγή τους τα προβλήματα. Για την ακρίβεια, δεν υπήρχε καν συνδικαλισμός στις ΕΔ τότε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου