Αποζημίωση Νυχτερινής Απασχόλησης. Οι Στρατιωτικοί απαιτούν σεβασμό και εφαρμογή των νόμων

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, επανέρχεται κατόπιν σχετικής επιστολής της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ.), στο θέμα της μη καταβολής έως και σήμερα της ειδικής Αποζημίωσης Νυχτερινής Απασχόλησης, καθώς και της κατάργησης του Επιδόματος Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Μονάδων.

2.  Συγκεκριμένα στο αρθρ.127 περ. Δβ του (β) σχετικού αναφέρεται :

«Στο ίδιο ως άνω προσωπικό, καθώς και το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής απασχόλησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Μέχρι την έκδοση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.) εξακολουθεί να καταβάλλεται το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.Α8 υποπερίπτωση β΄ του άρθρου 51 του ν. 3205/2003 (Α΄297) και σύμφωνα με τις σχετικές εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.»

3.  Ωστόσο, σύμφωνα με το (γ) όμοιο (Εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών), προβλέπεται ότι:

«Στο ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή), καθώς και στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυκτερινές ώρες χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των δύο ευρώ και εβδομήντα επτά λεπτών (2,77 €) ανά ώρα νυχτερινής απασχόλησης.

Το ανώτατο όριο των ωρών νυχτερινής αποζημίωσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω αποζημίωσης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Μέχρι την έκδοση των εν λόγω κοινών υπουργικών αποφάσεων για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθεί να καταβάλλεται το επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας μονάδων που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. Α.8 υποπ. β΄ του άρθρου 51 του (α) σχετικού, και σύμφωνα με τις σχετικές εκδοθείσες υπουργικές αποφάσεις (η με αριθμ. 8002/32/122-α/6-9-2007 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄/1803) για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και η με αρίθμ.2/2381/0022/5-52009 Κ.Υ.Α.. (ΦΕΚ Β΄/928) για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν. Όσον αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τη χορήγηση της εν λόγω ειδικής αποζημίωσης απαιτείται προηγουμένως η έκδοση σχετικής Κ.Υ.Α. κατά τα ανωτέρω, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεδομένου ότι το μηνιαίο επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας Μονάδων της υποπ. α΄ της παρ. Α.8 του άρθρου 51 του (α) σχετικού Νόμου, καταργείται με τις διατάξεις του άρθρου 160 του κοινοποιημένου με το (β) σχετικό Νόμο».

4.    Η ως άνω Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α), που μνημονεύεται στα (β) και (γ) σχετικά, κατά το μέρος που αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μην χορηγείται στο στρατιωτικό προσωπικό η ειδική αποζημίωση Νυχτερινής Απασχόλησης και επιπλέον να μην είναι δυνατή η συνέχιση καταβολής του Επιδόματος Αυξημένης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Μονάδων.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5.   Οι Στρατιωτικοί δεν ζητούν ελεημοσύνη αλλά απαιτούν τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών. Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσετε ως Κράτος, ηθικά και οικονομικά, την συνεχή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πατρίδα αντιμετωπίζοντας τους ισότιμα με τους άλλους εργαζομένους.

6.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., όπως έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη και στο παρελθόν θα συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις της, για την εξεύρεση των αποδοτικότερων λύσεων στα προβλήματα των στρατιωτικών. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να προβεί στην εφαρμογή του νόμου με την άμεση έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ, για την καταβολή της αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης, ως ελάχιστη αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών που προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

7.   Εισηγητής θέματος, Τομεάρχης Μέριμνας Προσωπικού: Υπλγος (ΠΒ) Αριστείδης Τσατσάρης τηλέφ. 6987 312333.

8.  Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά