ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΣΟΕΔ) ΜΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ (ΔΙΚΕΠΡΕ)





Συνάντηση γνωριμίας και ενημέρωσης πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Πρόεδρος του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) και ο ταμίας του Σωματείου κ. Ιωάννης Τσακανίκας, με τον κ. Ευθύμη Ζιγγιρίδη, Πρόεδρο του Δ.Σ. Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» και Μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Πρόληψης (ΔΙΚΕΠΡΕ),και τον Α’ Αντιπρόεδρο- εκπρόσωπο της Ι.Μ. Δημητριάδος π.Σεβαστιανό Ζερβό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι του ΣΟΕΔ ενημερώθηκαν για τα προγράμματα που υλοποιούνται στην «Πρόταση Ζωής» που σκοπό έχουν τη θωράκιση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας των ατόμων και την πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών καθώς και τους τρόπους συνεργασίας με μοναδικό στόχο την βοήθεια των μελών του Σωματείου και των οικογενειών τους.

Οι στρατιωτικές οικογένειες αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα.

Το κέντρο Πρόληψης μπορεί να συμβάλλει με τους επιστήμονες του στην διαχείριση ψυχολογικών και συναισθηματικών κρίσεων σε στρατιωτικές οικογένειες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως:

Ο αποχωρισμός του στρατιωτικού λόγω μετάθεσης.

Ο αποχωρισμός βιώνεται σε πολλές περιπτώσεις στην ζωή όλων των στρατιωτικών, των συζύγων τους και των παιδιών τους. Είναι αναπόφευκτος, είναι συνυφασμένος με τον στρατιωτικό βίο. Είναι πάντοτε όμως μία απώλεια. Είναι μία απώλεια σχέσης, οικειότητας, καλής οικογενειακής ζωής, στηριγμάτων, πρακτικών λύσεων. Είναι μία απώλεια προσώπου. Είναι συμβολικά ένας μικρός θάνατος.

Η κρίσης συζυγίας λόγω της ιδιαιτερότητας  της εργασίας των στρατιωτικών .

Η συζυγία είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη σχέση, η οποία προετοιμάζεται,  καλλιεργείται, περνάει κρίσεις. Οι σύζυγοι των στρατιωτικών δεν παντρεύονται τον στρατό, αλλά το πρόσωπο που έχουν δίπλα τους. Μόνο που αυτό το πρόσωπο μεταβιβάζει τον στρατιωτικό βίο και στη σύζυγο.

Επαγγελματική εξουθένωση και επιχειρησιακό στρες.

Τα στρατιωτικά στελέχη ενδέχεται να βιώσουν στρες επιχειρήσεων καθώς και σε άλλες επικίνδυνες στρεσογόνες καταστάσεις. Το στρες αυτό είναι μία φυσιολογική απάντηση σε μη φυσιολογικές συνθήκες. Η εξάλειψη της ψυχικής πίεσης σε συνθήκες «μάχης «είναι και αδύνατη και ανεπιθύμητη. Στόχος είναι η διατήρησή της σε τέτοια επίπεδα, ώστε να επιτείνει και όχι να αναστέλλει την λειτουργικότητα

Διαχείριση διοικητικών κρίσεων  οι οποίες προκύπτουν μέσα στις στρατιωτικές οικογένειες ή προκύπτουν λόγω της ιεραρχικής δομής του στρατεύματος.

Το κέντρο Πρόληψης Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής» αναλαμβάνει επίσης την στήριξη των γονέων και των παιδιών σε θέματα που αφορούν την ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κ.α), συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας, συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογενείας σε θέματα σχολικού εκφοβισμού κ.α.

Τέλος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Δικτύου Κέντρων Πρόληψης (ΔΙΚΕΠΡΕ), στο όποιο εντάσσεται η «Πρόταση Ζωής» και  αποφασίστηκε η συνεργασία με το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) σε Πανελλαδικό επίπεδο προκειμένου να μπορούν οι στρατιωτικοί της Ελλάδος να επωφεληθούν από όλες αυτές τις δράσεις.

Οι οικογένειες στρατιωτικών μπορούν να απευθύνονται στο email του ΣΟΕΔ soed2021@gmail.com για περισσότερες πληροφορίες των προγραμμάτων πανελλαδικά. 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά