Η συμφωνία για τα Rafale, οι φρεγάτες Belhara και η απώλεια ψυχραιμίας από την Άγκυρα

 

Για τις αρχές του νέου έτους μετατίθεται τελικά η υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία, η  οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 23 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία που θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την Πολεμική αεροπορία και προβλέπει μεταξύ άλλων την προμήθεια 18 μαχητικών RAFALE F3R μετατίθεται για το νέο έτος επειδή- σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου- η σύμβαση μετά την έγκρισή της από τη Βουλή, πρέπει να ελεγχθεί και να εγκριθεί και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ανώτατοι αξιωματικοί εκτιμούν ότι “οι απέναντι” έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και παραπέμπουν στην αποκάλυψη του δικτύου κατασκόπων στη Ρόδο,  η οποία εξέθεσε χονδροειδώς την Άγκυρα, αφού ήταν τόσο ερασιτεχνικά στημένη και οργανωμένη που οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει σχεδόν από την αρχή την δράση των δυο συλληφθέντων. 

Όμως αυτή η ιστορία έχει μεγάλη “ουρά” στην  οποία εμπλέκονται διπλωμάτες ανώτατοι τούρκοι στρατιωτικοί, και στελέχη άλλων τουρκικών  προξενείων στην Ελλάδα. Και σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr η προσοχή των ελληνικών αρχών στρέφεται ήδη προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούσαν στο vradini.gr ότι η Άγκυρα είναι σε κατάσταση vertigo βλέποντας αφενός τις ΗΠΑ να στρέφονται αποφασιστικά εναντίον τους, την Ευρώπη να μην θέλει κυρώσεις αλλά να μην μπορεί να εκδηλώσει την στήριξή της, και την Ελλάδα να εξοπλίζεται ενισχύοντας αποφασιστικά το οπλοστάσιό της.

Η τουρκική αντίδραση σε όλα αυτά είναι καθόλα προβλέψιμη σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους. Η πίεση προς την Ελλάδα, και η απειλή στις ΗΠΑ για την βάση στο Ιντσιρλίκ.

Ήδη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην Άγκυρα κυκλοφορεί έντονα η πληροφορία ότι η Τουρκία ως αντίποινα στην απόφαση αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, θα απαιτήσει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Πρόκειται βέβαια για μια απειλή που επαναφέρει συχνά στο τραπέζι η Άγκυρα κάθε φορά που διαταράσσονται οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, αλλά οι ΗΠΑ την λαμβάνουν σοβαρά αυτή τη φορά και προς τούτο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν ζητήσει από τη ελληνική κυβέρνηση να συζητηθεί το θέμα επέκτασης των αμερικανικών  βάσεων στη χώρα μας. Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική, και οι συζητήσεις θα γίνουν -“όταν ωριμάσει το θέμα” όπως μας εξηγούσε κορυφαία πηγή- με τη νέα προεδρία Μπάϊντεν.

Να σημειωθεί ότι στο Ιντσιρλίκ είναι αποθηκευμένες μεταξύ άλλων και 50 αμερικανικές πυρηνικές βόμβες. 

Η ενίσχυση με Rafale 

Γαλλικά ΜΜΕ θεωρούν τη συμφωνία για τα Rafale “τελειωμένη” και αναμένονται απλώς οι υπογραφές, ενώ αναφέρουν και τιμές. Για παράδειγμα γράφουν ότι η συμφωνία φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά τα 18 μαχητικά -12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια- την υποστήριξή τους για τέσσερα χρόνια και τα όπλα που θα αποκτηθούν. Ειδικά όσον αφορά τον οπλισμό όπως αναφέρουν οι Γάλλοι το κόστος τους αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ και αφορά πλήρες πακέτο το οποίο περιλαμβάνει Scalp, Exocet αλλά και τους «φονικούς» Meteor. Θα προβλέπεται και πλήρης οπλισμός συγχρόνως με την αγορά και την μεταφορά στην Ελλάδα, ώστε κάθε Rafale το οποίο θα προσγειώνεται στην Tανάγρα και στην 331 Μοίρα «ΓΕΡΑΚΙ» να διαθέτει από την πρώτη στιγμή τη δυνατότητα να επιχειρήσει με όλο τον προβλεπόμενο οπλισμό. Επίσης σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ η συμφωνία περιλαμβάνει και ανταλλακτικά για τα 24 Mirage2000-5 κόστους 100 εκ ευρώ.

Θέλουμε και τις γαλλικές φρεγάτες

Πηγές του vradini.gr απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα προτιμά τις αμερικανικές φρεγάτες από τις γαλλικές “Belhara”. Η τιμή τους είναι απαγορευτική μας επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, και η αγορά τους έτσι όπως τις προτείνουν οι Γάλλοι, καθίσταται ασύμφορη.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η αναβολή της υπογραφής της συμφωνίας δίνει μα ακόμη ευκαιρία στις συγκεκριμένες φρεγάτες, αφού οι γάλλοι θα έχουν τον χρόνο τους ώστε να διαμορφώσουν μια καλύτερη, πιο ρεαλιστική και ολοκληρωμένη πρόταση. Και αυτή θα συζητηθεί μεταξύ της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Όπως έλεγε ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού σε συνομιλητές του, το ιδανικό με την νέα πρόταση των γάλλων θα ήταν να περιλαμβάνει και την κάλυψη του αιτήματος του ΓΕΝ, για πλοία που δύναται να πραγματοποιούν άμυνα περιοχής.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιμένει ειδικά σ’ αυτό το αίτημα ιδίως μετά και την πεντάμηνη Ελληνοτουρκική κρίση καθώς μέσα από αυτή και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ελληνικός στόλος, έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα στο Επιτελείο. Άλλωστε όλες οι νέες προκλήσεις έχει φανεί ότι θα εξελίσσονται από το νοτιοανατολικό Αιγαίο και κάτω, στην Αν. Μεσόγειο.

Αυτό που αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδια ενίσχυσης με τη συγκεκριμένη αντιαεροπορική φρεγάτα είναι πως για τις δυο μονάδες Belhara το κόστος φτάνει περίπου τα 3,5 δισ., με τον οπλισμό τους. 

Το γεγονός ότι τα πάντα είναι ανοιχτά και η ελληνική πλευρά ακούει όλες τις προτάσεις από τους «μνηστήρες» για την προίκα που δίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό, κρατά ανοιχτή την πόρτα στο Παρίσι, να σχεδιάσει ακόμη καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσελκύσει την Ελλάδα στην δική του αμυντική βιομηχανία.

Υπάρχουν σενάρια- πληροφορίες οι οποίες ομιλούν για τέσσερα νέα καράβια τύπου Belhara, με τα δυο απ’ αυτά να είναι στην Ελληνική διαμόρφωση (Belhara Hellenique) και οι άλλες δυο να είναι οι πολλαπλού ρόλου, στην κλασική Γαλλική διαμόρφωση (FDI).

Πάντως το Πολεμικό Ναυτικό επιμένει επίσης και στο ζήτημα της «ενδιάμεσης λύσης» η οποία προβλέπει την ενίσχυση με φρεγάτες ελαφρώς παλαιότερες μεν αξιόπιστες δε. Οι Γάλλοι αντιδρούν σε αυτή την επιλογή, αλλά όχι σθεναρά. Είναι γνωστό ότι η Φλοράν Παρλί είχε δηλώσει ότι τα πολεμικά πλοία που διαθέτει ο γαλλικός στόλος είναι άκρως απαραίτητα σε αυτό, κλείνοντας με αυτό ακριβώς τον τρόπο τα σενάρια περί ενδιάμεσης λύσης των φρεγατών Fremm που είχαν προτείνει οι επιτελείς του Π.Ν. 

Όπως λένε πηγές του Π.Ν., η ενδιάμεση λύση που προτείνεται από την ελληνική πλευρά είναι να εξεταστεί ξεχωριστά ανά πλοίο αφού το ΠΝ θέλει το λιγότερο δυο πλοία ενδιάμεσης λύσης. Ζητούν να γνωρίζουν ποιο καράβι μπορούν να διαθέσουν οι Γάλλοι, τι δυνατότητες έχει, τι όπλα φέρει. Όπως εξηγούσε ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν. σε συνομιλητές του αν π.χ. πρόκειται για μια Fremm με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας δεν αποκλείεται να ζητηθεί από το Ναυτικό η ενδιάμεση λύση, να μετατραπεί σε μόνιμη. Ως εκ τούτου μια εκ των νέων Belhara αυτομάτως γίνεται πολλαπλού ρόλου κι όχι άμυνας περιοχής. Αν πάλι πρόκειται για πιο παλιό σκαρί, τότε θα εξαρτηθεί κι από άλλους παράγοντες, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια η λύση των φρεγατών LaFayette είχε απορριφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Σ’ ότι αφορά το θέμα της ναυπήγησης και στην Ελλάδα, υπάρχουν προτάσεις αλλά αυτές δεν μπορεί να πει κανείς ότι ικανοποιούν σ’ έναν μεγάλο βαθμό την ελληνική πλευρά.

vradini.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά