Οταν τον περασμένο Αύγουστο,  με την έξοδο του «Oruc Reis» από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με στολή εκστρατείας πάνω στην οποία φαίνονταν η «πουλάδα» του αλεξιπτωτιστή, το σήμα του ΟΥΚά και του λοκατζή, ήταν ίσως το πρώτο σαφέστατο μήνυμα προς την Τουρκία ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ήταν αποφασισμένες να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Στις 112 ημέρες που διήρκεσε η κρίση, ο στρατηγός Φλώρος βρισκόταν σχεδόν νυχθημερόν στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ παρατηρώντας κάθε τουρκική κίνηση πέριξ του 28ου μεσημβρινού και γενικότερα στη Ανατολική Μεσόγειο. Οι πρώτες του εντολές ήταν να δημιουργηθεί ένα «θαλάσσιο τείχος» μπροστά από το Καστελλόριζο και κάθε φορά που πλησίαζαν στα έξι μίλια το τουρκικό ερευνητικό και τα πολεμικά πλοία που το συνόδευαν, εμφανίζονταν σχεδόν από το πουθενά πυραυλάκατοι, υποβρύχια και φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα άνδρες της Ζ-ΜΑΚ εισέρχονταν με τα φουσκωτά τους στο λιμάνι του ακριτικού νησιού.

Ηθελε αυξημένη ελληνική παρουσία

Αναμφισβήτητα ο στρατηγός Φλώρος ήταν από  τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου. Από εκείνη την ημέρα που εμφανίστηκε με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου, ξαναπήγε στο πρωθυπουργικό γραφείο άλλες πέντε φορές προκειμένου να ενημερώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τουρκικές κινήσεις, είτε για να εκθέσει τις προτάσεις του για τα εξοπλιστικά προγράμματα, είτε, τέλος, για να αναπτύξει την πρότασή του ώστε να «απλωθούν» οι Ενοπλες Δυνάμεις όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ηθελε αυξημένη ελληνική παρουσία μετά και τα γεγονότα στη Λιβύη. Με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ιδρύεται ένας δεύτερος Ναύσταθμος στη Σούδα. Στόχος να καταστήσουν την Κρήτη (και με την ενίσχυση της 115 ΠΜ) ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο.

Το κρίσιμο στοιχείο της διακλαδικότητας

Η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις πιο ευέλικτες και καλύτερα συντονισμένες στην αποστολή τους. Αυτή τη διακλαδικότητα ο στρατηγός Φλώρος θέλησε να αξιοποιήσει στη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η χώρα μετά τα Ιμια. Πολλές φορές ο στρατηγός βρέθηκε με τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη στον θάλαμο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο προκειμένου να έχουν ξεκάθαρη εικόνα και πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Από την πρώτη ημέρα της κρίσης δόθηκε εντολή σε όλες τις μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα και με «φορτωμένα» τα οπλικά συστήματα των μαχητικών αεροσκαφών «διά παν ενδεχόμενον», όπως έλεγε η διαταγή. Την ίδια ώρα όλος ο ελληνικός στόλος βγήκε από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και βρέθηκε απέναντι στον τουρκικό. Απαιτήθηκε τεράστια ψυχραιμία ώστε να μην υπάρξει θερμό επεισόδιο όταν ο τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας «Kemal Reis» με έναν επικίνδυνο ελιγμό προσέκρουσε (υπήρξε επακούμβηση) επί της φρεγάτας «Λήμνος» (F-451). Ηταν τόση η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός του κυβερνήτη  Γιάννη Σαλιάρη που η φρεγάτα «Λήμνος» έμεινε αξιόπλοη, ενώ ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τηλεφώνησε στον κυβερνήτη για να τον συγχαρεί λέγοντάς του «μπράβο, κύριε κυβερνήτα, είσαι μάγκας».

ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ - ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ - ΓΚΟΛ - ΓΑΛΛΙΑ - THE CHARLES DE GAULLE - ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ

Νέες συμμαχίες και διεθνείς ασκήσεις

Στη διάρκεια της κρίσης, σε αυτές τις 112 ημέρες, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έμειναν μόνο να παρακολουθούν τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων και να ξετρυπώνουν τουρκικά υποβρύχια. Δημιουργούσαν νέες συμμαχίες, πραγματοποιούσαν αεροναυτικές ασκήσεις με Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Ο Α/ΓΕΕΘΑ είχε αναπτύξει προσωπική φιλία με τον ομόλογό του των Εμιράτων και τον προσκάλεσε να φέρει στη Σούδα ένα σμήνος F-16 Βlock 60 με 80 πιλότους και άλλους στρατιωτικούς για κοινές ασκήσεις συνεκπαίδευσης. Δύο φορές, δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα (το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκωλ» και το αμερικανικό «Αϊζενχάουερ») και ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο (το επιβλητικό FS Tonnere) βρέθηκαν στην περιοχή της κρίσης για ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Δεν ήταν καθόλου έκπληξη για τους επιτελείς του Πενταγώνου όταν είδαν τα γαλλικά Rafale να πετούν πάνω από το «Oruc Reis».

Το διπλό… χουνέρι στους Τούρκους

Αλλά εκείνο που συνέβη τον περασμένο Αύγουστο στην Κύπρο σίγουρα θα το θυμούνται για καιρό οι Τούρκοι. Επρόκειτο για μια καλά προετοιμασμένη διακλαδική επιχείρηση [που διηύθυνε προσωπικά ο στρατηγός Φλώρος μαζί με τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο (Ι) Γ. Μπλιούμη] όταν  δύο F-16 Block52+Advanced απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας και πέρασαν αόρατα (χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ) πάνω από τον τουρκικό στόλο (που τους είχε στήσει καρτέρι) και προσγειώθηκαν με ασφάλεια στην Πάφο. Είκοσι χρόνια είχαν να προσγειωθούν ελληνικά μαχητικά στην Πάφο. Στην Κύπρο τα F-16 πήγαν για να συμμετάσχουν σε άσκηση μαζί  με γαλλικά Rafale και με γαλλική και ιταλική φρεγάτα.

Για καιρό θα θυμούνται επίσης οι Τούρκοι τα ελληνικά «αόρατα υποβρύχια» τύπου 214, εξοπλισμένα με το σύστημα αναερόβιας πρόωσης, που βρίσκονταν χωρίς να γίνουν αντιληπτά παντού, παρακολουθώντας με τα περισκόπιά τους όλες τις τουρκικές κινήσεις. Δεν μπόρεσαν ούτε καν να τα εντοπίσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης και για να μην ταλαιπωρούνται με άσκοπες ανθυποβρυχιακές έρευνες, ο Α/ΓΕΕΘΑ δίνει εντολή στον κυβερνήτη του υποβρυχίου «Νηρεύς» να αναδυθεί στο λιμάνι του Καστελλορίζου, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των κατοίκων και την έκπληξη των Τούρκων, που αλλού το έψαχναν (κοντά στη Ρόδο), αλλού εμφανίστηκε: «Ηθελα να  δείξω στους Τούρκους πώς είναι ένα ελληνικό υποβρύχιο από κοντά» έλεγε αργότερα στους επιτελείς του ο Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος. Οσον αφορά τις απειλές των Τούρκων για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο στρατηγός συχνά λέει: «Ασ’ τους να λένε, εγώ τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών τα ακούω βερεσέ» και συνέχισε τις ασκήσεις στα νησιά.


Ευαίσθητος, με αγάπη στα ζώα και στην ποίηση

Ισως ακούγοντας πολλοί τον στρατηγό να δηλώνει ότι «όποιον πατήσει στο έδαφός μας πρώτα θα τον κάψουμε, μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», ή όταν τον άκουσαν στα Γιάννενα να λέει ότι «τα σκυλιά στη γειτονιά μας αλυχτάνε», θα νομίζουν πως πρόκειται για έναν σκληροτράχηλο στρατιωτικό με σιδερένια πυγμή και απόλυτα προσηλωμένο στο στράτευμα. Και έτσι είναι. Αλλά πίσω από τη γεμάτη με παράσημα στρατιωτική στολή του κρύβεται ένας ευαίσθητος άνθρωπος με αγάπη προς την ποίηση, τη λογοτεχνία και τα ζώα, καλός οικογενειάρχης και νυμφευμένος με την οικονομολόγο, αντιδήμαρχο Παπάγου-Χολαργού Αννα-Μαρία Τσικρικώνη. Εχει επίσης δύο κόρες: την Παναγιώτα, δικηγόρο, και τη Μαρία, φοιτήτρια Αγγλικής Φιλολογίας.


tovima