Εκνευρίστηκε η Τουρκία από τις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού: Η σημειολογική παρουσία του Α’ ΓΕΝ στην φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ


Πυραυλάκατοι και φρεγάτες του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια των τριών ασκήσεων που έγιναν στο Αιγαίο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό


 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Οι εικόνες που δόθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στη δημοσιότητα, με τις ναυτικές ομάδες κρούσης που συστάθηκαν σε διαφορετικά σημεία του Αρχιπελάγους γι’ ασκήσεις, αναδεικνύουν ότι το Πολεμικό Ναυτικό, που για πέντε μήνες ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής της Ελληνοτουρκικής κρίσης, συνεχίζει να οργώνει τις θάλασσες και να στέλνει παντού τα μηνύματα της ναυτικής υπεροχής.

Τα πρώτα πλοία του Ελληνικού στόλου είχαν εγκαταλείψει το ναύσταθμο της Σαλαμίνας στα τέλη Ιουνίου και ορισμένα από αυτά επέστρεψαν τώρα, αφού πρώτα τα πληρώματά τους έδωσαν και πάλι διαπιστευτήρια εκπαίδευσης και επαγγελματισμού.

Οι ανάσες που πήραν τα μάχιμα πληρώματα του Ελληνικού στόλου που υπηρετούν στις μονάδες επιφανείας, τα υποβρύχια, τα πτητικά μέσα, αλλά και σε νευραλγικές θέσεις στα κέντρα επιχειρήσεων, ήταν αυτές που χρειάζονταν. Τα πληρώματα ετοίμασαν τα πλοία για άμεσο απόπλου και αυτός ήρθε, γι’ αυτά που είχαν επιστρέψει την εβδομάδα που πέρασε.

Τρεις διαφορετικές ασκήσεις που όπως σημειώνεται από Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, περιείχαν τα πάντα από το ναυτικό πόλεμο.

Οι Εθνικές τεχνικές ασκήσεις έθεσαν σε νέο «συναγερμό» τον στόλο, με τα πλοία να βρίσκονται «εκεί που ενοχλούν» την Τουρκία, είτε στην καρδιά του Αιγαίου είτε στο Ανατολικό τμήμα του.

Φρεγάτες, ταχέα σκάφη, πλοία επιτήρησης, υποβρύχια, ελικόπτερα της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού καθώς και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έδωσαν το παρόν στα γυμνάσια, «Λόγχη»- «Αιγιαλός»- «Περισκόπιο».

Ασκήσεις οι οποίες συνδυάστηκαν όλη την περασμένη εβδομάδα και που έγιναν πυρά κατά στόχων επιφανείας και αέρος. Οι βολές αυτές έγιναν από το σύνολο των πυροβόλων που έχουν τα πλοία και παράλληλα έγιναν και βολές τορπίλης από τα υποβρύχια που μετείχαν στις ασκήσεις.

Βολή από το πλωριό πυροβόλο φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
  • Η ενόχληση της Άγκυρας μέσω των navtex

Πρόκειται για τις τρεις ασκήσεις που το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα η υδρογραφική υπηρεσία εξέδιδε navtex σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου και η Τουρκία ασκώντας την πάγια πολιτική των τελευταίων 30 ετών, έσπευδε ν’ αμφισβητεί αυτές τις ναυτικές οδηγίες.

Μάλιστα το έκανε συνδυαστικά, καθώς από τη μια πλευρά αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελληνικής αρμόδιας αρχής να εκδίδει navtex σε περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, για τις οποίες αναγνωρίζεται Διεθνώς, ενώ την ίδια στιγμή ενεργοποιούσε και την πάγια αξίωση της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο Αν. Αιγαίο.

Γι’ αυτές τις Ελληνικές navtex και ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, χωρίς ν’ αναφέρετε στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μιλούσε την εβδομάδα που πέρασε περί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Όμως μέσα από τις εικόνες και το βίντεο που αποδέσμευσε το Πολεμικό Ναυτικό, φαίνεται και ο λόγος του εκνευρισμού των γειτόνων, που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Ελληνικός στόλος παραμένει το ίδιο μάχιμος και εξέρχεται σε μεγάλους αριθμούς και πάλι στο Αρχιπέλαγος.

Παραμένει μάλιστα αλώβητος από την πανδημία σε αντίθεση με τον τουρκικό που αντιμετώπισε πληθώρα προβλημάτων υγείας λόγω του κορωνοϊού με την καραντίνα να γίνεται εν πλω και μακριά από ναυτικές βάσεις.

Η ναυτοσύνη και τα γυμνάσια, μέσα από τα οποία καλύφθηκαν τα περισσότερα σενάρια ναυτικού πολέμου και αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών, φάνηκε ξανά πέντε μήνες μετά την Ελληνοτουρκική κρίση, και οι εικόνες μαρτυρούν ότι αυτός ο στόλος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή ν’ ανταπεξέλθει απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλέα, αλλά και ν’ αντιπροσωπεύσει επάξια τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Όχι στον εφησυχασμό…

Άλλωστε στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας είναι να υπάρχουν μεν ανάσες για τα προσωπικό, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση να μην σημαίνει ότι επαναπαύεται κανείς.

Βολή κατά τη διάρκεια της νύχτας από φρεγάτα του ΠΝ. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Η προσχηματική εικόνα της ύφεσης των εντάσεων από τη γειτονική Τουρκία, όλοι καταλαβαίνουν ότι θα περάσει πολύ σύντομα και τα πλοία θα βγουν ξανά από τους ναυστάθμους για να προκαλέσουν εκ νέου, ίσως συνοδεύοντας και πάλι το γνωστό σεισμογραφικό.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος όπου η ηγεσία σε ευρεία σύσκεψη που είχε γίνει στο ΓΕΕΘΑ είχε σημειώσει ότι πρέπει άμεσα να υπάρχει αποκατάσταση υλικών και μέσων, επαναεξυπηρέτηση των πολεμικών πλοίων ώστε να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή για νέο απόπλου, ακόμη και έκτακτο.

Στο Επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ενεργοποίηση της ασπίδας απέναντι από την τουρκική προκλητικότητα είναι θέμα ημερών ενώ πολλά εξαρτώνται πλέον και από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχει δεχτεί η Τουρκία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που είναι και ο λόγος ο οποίος οδήγησε τον κο. Ερντογάν στην επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ πριν από λίγες ώρες.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, σε μια άκρως σημειολογική κίνηση παρακολούθησε τις επιχειρησιακές ασκήσεις του στόλου από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ, το πλοίο που δεν σταμάτησε να πρωταγωνιστεί με κάθε τρόπο κατά την πεντάμηνη Ελληνοτουρκική κρίση.

Ο Α’ ΓΕΝ πέραν των ευχών λόγω των ημερών των Χριστουγέννων, συνομίλησε με τα πληρώματα στα οποία σημείωσε και ο ίδιος ότι πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση, αναγνωρίζοντας παράλληλα την πολύμηνη προσπάθεια που έκαναν απέναντι στη γιγάντωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Α’ ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης με τον Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη, κυβερνήτη της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Μετά το πάθημα και το ρήγμα στην φρεγάτα του τουρκικού στόλου KEMAL REIS, το ΛΗΜΝΟΣ και το πολύπειρο πλήρωμά του έλαβε μέρος στην Ελληνογαλλική άσκηση στη Μεσόγειο και σε κάθε γυμνάσιο που έγινε με ξένες δυνάμεις. Επίσης είναι μια από τις φρεγάτες που έπλευσε στην Αλεξάνδρεια για να λάβει μέρος στην φετινή πενταμερή «Μέδουσα».

Χαρακτηριστική είναι και η εικόνα του Α’ ΓΕΝ με τον κυβερνήτη της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ, Αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη, το Αξιωματικό που μαζί με το πλήρωμά του τον Αύγουστο είχαν δείξει στους Τούρκους συναδέλφους τους πως είναι εκπαιδευμένοι στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ν’ αντιμετωπίζουν με ασφάλεια τις εν πλω προκλήσεις.


https://hellasjournal.com/2020/12/eknevristike-i-tourkia-apo-tis-tris-askisis-tou-polemikou-naftikou-i-simiologiki-parousia-tou-a-gen-stin-fregata-limnos/

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά