Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος απαντάει για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν υπό την επιμέλειά τους ΑΜΕΑ τι δικαιούνται





 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 1085/28-09-2020 σχετ. με Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν υπό την επιμέλειά τους ΑΜΕΑ

 

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ:

 

«Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ερώτηση.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε επίπεδο γενικής αρχής. οι οικογένειες στις τάξεις των οποίων βρίσκεται, ως μέλος, ένα άτομο με ειδικές ανάγκες πρέπει να υποστηρίζονται, ασφαλώς κι αν οι οικογένειες αυτές έχουν να κάνουν με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία απ’ αυτού.

Έρχομαι να απαντήσω σήμερα σε αυτή την ερώτηση αναρμοδίως, καθότι αρμόδιος είναι ο Υφυπουργός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος βρίσκεται στην ορκωμοσία των Σμηνιτών στην Τρίπολη. Σεβόμενοι ως Πολιτική Ηγεσία το θεσμό του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δεν έχω κανέναν απολύτως ενδοιασμό να προσέλθω και να το συζητήσουμε.

Κύριε συνάδελφε προέρχεστε από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, επομένως νομίζω ότι γνωρίζετε τα βασικά θεσμικά και νομοθετικά.

Πρώτον δεν υφίσταται ορολογία «νυκτερινή άσκηση», υπάρχει «νυκτερινή εκπαίδευση». Κατά την εκτέλεση ασκήσεων Εθνικού Διακλαδικού χαρακτήρα ενδέχεται να περιλαμβάνονται νυκτερινές δραστηριότητες. Κατόπιν ανωτέρω, με την αναγραφή «ασκήσεις» στην οικεία Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες που εντάσσονται σε αυτή. Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου το Υπουργείο και τα Γενικά Επιτελεία εκτενώς. Χρήζει της προσοχής μας αυτό το μέρος στελεχών εις το οποίο αφορά το ζήτημα αυτό.

Ας δούμε τι προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο κατά το μέρος που αφορά στην εκτέλεση υπηρεσιών που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και την απαλλαγή τους από συμμετοχή σε ασκήσεις. Να μην μπω σε απαριθμήσεις ειδικές άρθρων και Διατάξεων Νόμου, ας πω ότι καθορίζεται βάσει αυτών των οικείων διατάξεων ότι μεταξύ άλλων κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού, οι κάτωθι εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσοννται από την συμμετοχή τους σε ασκήσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων τους κατόπιν αιτιολογημένης εισήγησης του Διοικητή Μονάδας υπηρεσίας.

Πρώτον, όσοι έχουν ανήλικο τέκνο ΑΜΕΑ, σε περίπτωση δε συζευγμένων στρατιωτικών, το ευεργέτημα απολαμβάνει ο ένας εκ των ανωτέρω εκτός αν τα τέκνα είναι περισσότερα του ενός οπότε αμφότεροι καθίστανται δικαιούχοι.

Δεύτερον όσοι έχουν την επιμέλεια ΑΜΕΑ κατόπιν δικαστικής απόφασης. Η επιμέλεια πρέπει να αποδεικνύεται με κάποιο έγκυρο, υψηλής τυπικής ισχύος δημόσιο έγγραφο, αυτή είναι η Δικαστική Απόφαση. Για την υπαγωγή του στις εν λόγω διατάξεις, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει αναφορά προς τη Μονάδα Υπηρεσίας που υπηρετεί, επισυνάπτει φυσικά τα σχετικά δικαιολογητικά, υποβάλλεται σχετική εισήγηση στο οικείο Γενικό Επιτελείο προκειμένου αυτό να αποφασίσει.

Ειδικά ο γονέας ανήλικου τέκνου που ασκεί κατά αποκλειστικότητα την επιμέλεια τέκνου ΑΜΕΑ, είτε εν τοις πράγμασι (κάτι που πρέπει να διαπιστώνεται), είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης, απαλλάσσεται από την εκτέλεση υπηρεσιών και συμμετέχει σε ασκήσεις εφ’ όσον επιθυμεί. Τα σχετικά με το θεσμό της δικαστικής παράστασης ζητήματα ρυθμίζονται από τις οικείες Διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Να μην μπω τώρα σε ανάλυση του τι σημαίνει «δικαστική συμπαράσταση» για την οικονομία του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση όμως, από το πλέγμα αυτών των Διατάξεων προκύπτει ότι υφίσταται κανονιστικό πλαίσιο για την εξαίρεση από τις υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση όσων στελεχών έχουν τέκνο ΑΜΕΑ ή επιμελούνται βάσει δικαστικής απόφασης ΑΜΕΑ, είτε έχουν οριστεί οι δικαστικοί συμπαραστάτες, είτε όχι.

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, η απαλλαγή από αυτές είναι υποχρεωτική διά τη διοίκηση, μόνο όμως για τους γονείς ανήλικου τέκνου ΑΜΕΑ και εφ’ όσον ασκούν κατά αποκλειστικότητα την επιμέλεια αυτού, είτε εν τοις πράγμασι, είτε κατόπιν δικαστικής αποφάσεως. Από την άλλη, είναι μη υποχρεωτική για τη διοίκηση, η οποία ωστόσο κατά την εξέταση του σχετικού αιτήματος πρέπει να δικαιολογεί τυχόν αρνητική της πράξη. Επομένως, δικαιολόγηση της αρνητικής πράξης από τη διοίκηση με γνώμονα τη φύση των καθηκόντων των αιτούντων να υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις. Αυτή είναι η νομική διάσταση του ζητήματος.

Έχει διασαφηνιστεί από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και φυσικά η αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου είναι πέρα από τις στενές αρμοδιότητες του ΥΠΕΘΑ. Είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε ενεργά και με συγκεκριμένες προτάσεις προς τα καθ’ ύλη αρμόδια Υπουργεία για να διορθώσουμε, ενδεχομένως, αυτό το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο νομίζω ότι όντως πρέπει να αποσαφηνιστεί και να είναι πιο συγκεκριμένο και καθοριστικό όσον αφορά στο καθεστώς απαλλαγών, αυτών οι οποίοι αποδεδειγμένα ως γονείς ή έχοντες την επιμέλεια έχουν στις τάξεις της οικογένειάς τους ΑΜΕΑ.

Στη δευτερολογία μου επιτρέψτε μου, δεν θα το αναπτύξω τώρα, αλλά θα σας δώσω κάποια συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία που αποδεικνύουν τόσο την έκταση του προβλήματος αλλά και το πολύ ικανοποιητικό -κατά την άποψή μου- εύρος κάλυψης αυτού του προβλήματος από την ανταπόκριση των Επιτελείων στις περιπτώσεις που έχουν τεθεί ενώπιον τους για την κρίση τους.

Σας ευχαριστώ».

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ:

 

«Δεν θα αμφισβητήσω την ουσία της ανάλυσής σας, κύριε συνάδελφε. Άλλωστε έχω διατελέσει ως αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Πρόνοια και ειδικά τα προβλήματα των ΑΜΕΑ, τα είχαμε επεξεργαστεί τότε σε μία πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία. Εδώ, ο κ. Γιάννης Βρούτσης που κάθεται δίπλα μου ήταν ο Υπουργός Εργασίας εκείνο το δύσκολο διάστημα. Θυμάται τις ατελείωτες ώρες που ασχολούμασταν με τα ζητήματα αυτά προκειμένου να επιλύσουμε όσα γινόταν κατά το δυνατόν.

Δείτε όμως και την δική μου ανάλυση και ιδίως τα αριθμητικά στοιχεία που θα παραθέσω, για να δούμε κατά πόσον η διοίκηση ενεργεί κατά το δοκούν, κατά βούληση, όπως «της καπνίσει» (για να το πω λαϊκά) ή έχει την τάση να συμμορφώνεται, τόσο με την κείμενη νομοθεσία, όσο και με διάθεση συνδρομής και απάλυνσης αυτού του ειδικού φόρου που έχουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Καταρχήν η αποδοχή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την καθιστά υποχρεωτική. Γνωμοδότησε. Ό,τι είπε οφείλουμε ως Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, ως διοίκηση, να το ακολουθήσουμε. Από εκεί και πέρα η άρνηση ικανοποίησης του δικαιώματος χορήγησης διευκολύνσεων λόγω μη ρητής αλλά συναγόμενης απόδοση επιμέλειας δεν είναι ζήτημα νομοτεχνικό, είναι ζήτημα πραγματικό και συνδέεται με την εν τοις πράγμασι εφαρμογή ενός ήδη υπάρχοντος κανόνα.

Στην πραγματικότητα λοιπόν τι συμβαίνει; Τι ακριβώς γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις σε σχέση με αυτό το πρόβλημα; Τα μεγέθη είναι μετρήσιμα. Ακούστε τα:

  • Για τα τελευταία τρία χρόνια στις υπαγόμενες Διευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ έχουν αιτηθεί τις διευκολύνσεις αυτές 25 άτομα. Εξυπηρετήθηκαν όλα σε ποσοστό 100%.

  • Στο Ελληνικό Στρατό υπεβλήθησαν 926 αιτήσεις για υπαγωγή σε συγκεκριμένη κατηγορία. Διευκολύνθηκαν 909 στελέχη ήγουν ποσοστό εξυπηρετηθέντων κατά 98%.

  • Στο Πολεμικό Ναυτικό έγιναν 166 αιτήσεις και εγκρίθηκαν οι 161. Συνεπώς εξυπηρετήθηκε το 96,99% εκ των αιτηθέντων.

  • Στην Πολεμική Αεροπορία περιήλθαν 104 αιτήσεις σε γνώση του ΓΕΑ και εγκρίθηκαν οι 99, άρα ποσοστό εξυπηρετηθέντων 94%.

Επομένως, από την πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι τα αιτήματα για απαλλαγή από νυχτερινές εκπαιδεύσεις - ασκήσεις, κατά συντριπτικό ποσοστό ικανοποιούνται. Κατανοώ τη διάθεση της Π.Ο.Ε.Σ. να αναδείξει ένα ζήτημα, αλλά επιτρέψτε μου να εκφράσω την ταπεινή μου άποψη, με αυτά τα συντριπτικά ποσοστά ικανοποίησης αυτών των αιτημάτων από τα Επιτελεία, δεν θα έλεγα ότι θα ήταν θέμα υψίστης προτεραιότητας. Θα μου πείτε, ένας να μην ικανοποιηθεί υπάρχει θέμα. Το βλέπω. Αλλά καταλαβαίνετε, από την άλλη πλευρά, πως ικανοποιείται η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων.

Άρα η διοίκηση, τα Γενικά Επιτελεία εν προκειμένω, έχουν πάρα πολύ καλή διάθεση να βοηθήσουν. Και το ενδιαφέρον για το προσωπικό, για όλα τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει (κι αυτό είναι ένα πάρα πολύ ειδικό και πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού) πραγματικά τα βλέπουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και αποδείχθηκε από το ποσοστό ανταπόκρισης.

Τέλος, εάν απορριφθεί η σχετική αίτηση του στελέχους, υπάρχει πάντα βάσει της κείμενης νομοθεσίας το δικαίωμα στο στρατιωτικό να ασκήσει εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης αυτών, ενδικοφανή προσφυγή για την εξέταση του αιτήματος σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από τη Διακλαδική Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων. Ειδικά για το ΓΕΣ, την τελευταία τριετία, προσέφυγαν μόλις πέντε στελέχη και άσκησαν αυτήν την ενδικοφανή προσφυγή. Νομίζω πως αυτό δείχνει ότι το ποσοστό ικανοποίησης των σχετικών αιτημάτων είναι πολύ υψηλό, αλλά υπάρχει και ο άλλος δρόμος, αν θέλετε η ανώτερη βαθμίδα κρίσης αυτής της φύσης των αιτήσεων.

Επισημαίνω ότι το καθεστώς υπηρεσιακής κατάστασης στρατιωτικού προσωπικού αποσκοπεί πάντα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της στρατιωτικής υπηρεσίας. Η υπηρεσία πρέπει να ικανοποιείται στο πλαίσιο βέβαια ενός δίκαιου και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου που θα καλύπτει πρωτίστως -γιατί αυτή είναι η ειδική φύση του Στρατεύματος- τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές απαιτήσεις, λαμβάνοντας όμως παράλληλα τις προσωπικές και κοινωνικές ανάγκες των στελεχών, ώστε να διασφαλίζεται, προπάντων η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και η ετοιμότητα του προσωπικού να συνδράμουν σε αυτόν τον ανώτερο σκοπό.

Έχουμε την πρόθεση να ζητήσουμε την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου, αλλά νομίζω ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο, όπως τουλάχιστον περιγράφεται από την Π.Ο.Ε.Σ., δεδομένης αυτής της πραγματικής ανταπόκρισης των επιτελείων σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Όμως πάντα -και θα συμφωνήσω εδώ μαζί σας- μπορούμε να πάμε και καλύτερα , έως να πάμε 100% άριστα. Αυτή τουλάχιστον είναι η διάθεση.

Σας ευχαριστώ».

 

 

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά