Γαλλοκυπριακή συμμαχία στην ΑΟΖ Ν. Λυγερός


Άρθρο του στρατηγικού συμβούλου Ν. Λυγερού για τη στρατηγική σχέση Κύπρου και Γαλλίας και τις επιπτώσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.


Γαλλοκυπριακή συμμαχία στην ΑΟΖ

Ν. Λυγερός
Η έννοια της συνέχειας υπάρχει μεταξύ της Γαλλίας και της Κύπρου. Η πρώτη συμφωνία που έκαναν το 2007, ανανεώθηκε το 2017 για άλλα δέκα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο αναβαθμίστηκε, γι’ αυτόν τον λόγο προβλέπει έρευνες στρατιωτικού, επιστημονικού και τεχνικού χαρακτήρα, εκπαίδευση και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας στη θάλασσα, αλλά και για τις απειλές και τους σχετιζόμενους κινδύνους που έχουν σχέση με εχθροπραξίες. Επειδή υπάρχει μια ασυμμετρία μεταξύ της στρατιωτικής ισχύος, γίνεται κατανοητό ότι στο πεδίο δράσης των θαλάσσιων οικοπέδων που νοικιάζει η Γαλλία μέσω της Total στην Κύπρο, θα υπάρξει μια πρακτική προστασία. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία ειδικά για τα θαλάσσια οικόπεδα όπου η Γαλλία συνεργάζεται με την Ιταλία. Έτσι, ακόμα και οι πιο ηττοπαθείς Κύπριοι μπορούν να δουν ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στη διαχείριση της κυπριακής ΑΟΖ, διότι είναι ένας άμεσος τρόπος να θωρακιστεί και να γίνει πιο ανθεκτική στις επιθέσεις και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία θα δυσκολευτεί περισσότερο να παίξει τον ρόλο της. Διότι γνωρίζει ήδη την ισχύ των γαλλικών φρεγάτων, όταν υπάρχει ανάγκη στην Ανατολική Μεσόγειο.
Share on Google Plus

About VALIA ABATZI

Παιδί στρατιωτικής οικογένειας. Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Πτυχιούχος Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής με Πολυμέσα. Έχει παρουσιάσει αρκετές εκδηλώσεις και είναι η ιδιοκτήτρια του ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας ΔΙΕΚ Τρίπολης. Διδάσκει Στρατιωτικό Ρεπορτάζ και Δημόσιες σχέσεις στις ΕΔ. Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου