Βαρίδι στις τσέπες των εταιρειών που εμπορεύονται ιατροτεχνολογικό υλικό είναι οι καθυστερήσεις πληρωμών από τις κλινικές του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τελευταία διαθέσιμα αποκλειστικά στοιχεία πρώτη φορά στην ιστορία των πατροπαράδοτων πλέον καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι οι ιδιωτικές κλινικές καταλαμβάνουν πια την δεύτερη θέση.
Αναλυτικά, νικητές στις καθυστερήσεις πληρωμών είναι τα στρατιωτικά νοσοκομεία με το μέσο όρο να διαμορφώνεται στις 309 ημέρες (10 μήνες). Στη δεύτερη θέση βρίσκονται για πρώτη φορά στην ιστορία οι ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες εκτός του ότι αργοπορούν τις πληρωμές τους κατά μέσο όρο 242 ημέρες (7 μήνες) έχουν εντείνει τις πιέσεις που ασκούν προς τις εταιρείες εμπορίας αναλώσιμου ιατρικού υλικού διεκδικώντας παχουλές εκπτώσεις ξεκινώντας στην καλύτερη των περιπτώσεων από το 30%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται τα Δημόσια Νοσοκομεία, όπου ο μέσος χρόνος καθυστέρησης έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια φθάνοντας σήμερα τις 236 ημέρες. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η δεκάδα των δημόσιων κλινικών που οφείλουν τα περισσότερα είναι κατά σειρά ο Ευαγγελισμός, το Νοσοκομείο Ρόδου, το Πανεπιστημιακό στη Πάτρα, το Γεννηματά, το Νοσoκομείο Αγ. Ολγα, το Αττικό, ο Ερυθρός, ο Αγ. Παντελεήμονας, το Παίδων (Ζωγράφου) και το Ιπποκράτειο.
Πηγές αναφέρουν ότι τα δημόσια νοσοκομεία τους οφείλουν στις εταιρείες του κλάδου περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις από τον ιδιωτικό τομέα, έχουν φθάσει τα 150 εκατ. ευρώ. Υπό αυτές τις ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, οι πηγές μας αναφέρουν ότι είναι αβέβαιο το μέλλον για 60 εταιρείες που που εξαρτώνται από το clawback. Στην αγορά δραστηριοποιούνται 180 μεγάλες εταιρείες και άλλες 2500 περίπου επιχειρήσεις μεσαίες και μικρές. Συνολικά δε εμπορεύονται περί τα 500.000 υλικά.
Απαισιόδοξοι δηλώνουν εκπρόσωποι του κλάδου, τονίζοντας ότι και λόγω της επιβολής του clawback που σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυσβάσταχτο πρέπει να μπει φρένο στις καθυστερήσεις των πληρωμών και οι διοικούντες των νοσοκομείων να ακολουθούν τη νόμιμη διαδικασία κατά τις παραγγελίες τους, δηλαδή την έκδοση ΑΔΑ (Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης). Τα Νοσοκομεία θέλοντας να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στην εξασφάλιση κονδυλίων, προβαίνουν σε παραγγελίες χωρίς τον μοναδικό Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης που πιστοποιεί την έγκριση ποσού, και αυτό κυρίως συναντάται σε μεγάλα νοσηλευτικά Ιδρύματα για ειδικά υλικά που χρησιμοποιούνται επ’ ονόματι ασθενούς.
Ενώ σε όλον τον κόσμο ο κάθε ασθενής συνοδεύεται από έναν μοναδικό αριθμό που τον ακολουθεί, στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει εφαρμοστεί ένα ανάλογο σύστημα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα το όνομα του ασθενούς.

www.iatronet.gr/