To hot spot στην Κω θα φτιαχτεί όπως ήδη έχουν φτιαχτεί τη Σάμο, στη Λέρο, στη Χίο, στη Μυτιλήνη

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984 και στην δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
 
Για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και τα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων ανέφερε:
 
«To hot spot στην Κω θα φτιαχτεί όπως ήδη έχουν φτιαχτεί τη Σάμο, στη Λέρο, στη Χίο, στη Μυτιλήνη. Αυτό είναι προς όφελος και των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην ΕΕ και προς όφελος τη ίδιας της Ελλάδας αλλά και προς όφελος του νησιού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται με ένα τακτοποιημένο τρόπο ο έλεγχος, η καταγραφή και η ταυτοποίηση και μέσα σε 48 ώρες οι πρόσφυγες αλλά και οι παράτυποι μετανάστες να περνάνε στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί να έρχονται στα κέντρα μετεγκατάστασης, από όπου θα γίνεται η μεταφορά σε άλλες χώρες προορισμού.
 
Ήδη στο Σχιστό είναι πλήρως έτοιμο, σήμερα ή αύριο ο υπεύθυνος από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα έρθει να το παραλάβει. Όσοι έχουν έρθει στο Σχιστό έχουν εντυπωσιαστεί, όχι μόνο οι Έλληνες που πηγαίνουν εκεί. Προχθές υπήρξε μια επίσκεψη του Αυστριακού πρεσβευτή, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος. Βεβαίως έχουμε αναλάβει να δημιουργήσουμε κάτι το αντίστοιχο και στη Βόρειο Ελλάδα. Έχει επιλεγεί ο χώρος των Διαβατών, το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου και έχουν γίνει ορισμένες εργασίες. Νομίζω λάθος έχουν καταλάβει, ότι κάτι τέτοιο είναι υποβάθμιση της περιοχής τους, ίσα-ίσα θα είναι άνθρωποι με τις οικογένειές τους οι οποίοι ζούσαν μια χαρά στη Συρία και από τον πόλεμο διωχθήκανε, περνάνε με χίλια ζόρια, δεν θέλουν να είναι πρόσφυγες αλλά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο.
 
Έχουμε πει και στους δημάρχους ότι μπορούν να κάνουν προτάσεις και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα αν ολοκληρωθεί - και παραμένει αυτή η λογική και αυτή η ένταση - αν η πρόταση είναι ικανοποιητική να το μεταφέρουμε το αντίστοιχο relocation camp. Έκαναν έξι προτάσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Από ‘κει και πέρα δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι της κολοκυθιάς, να μη γίνει εδώ και να γίνει παραπέρα, βγαίνει το παραπέρα και μας λένε παραπέρα. Δεν είναι σωστό και δεν είναι και ανθρώπινο».
 
Ερώτηση: Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε η εκτίμηση, το είχε πει και ο κύριος Μουζάλας, ότι το ΥΠΕΘΑ ολιγώρησε στην υπόδειξη και διάθεση των στρατοπέδων.
 
«Δεν νομίζω ότι το είπε ο Γιάννης αυτό. Άκουσα τον κύριο Καμίνη μια φορά να το λέει. Νομίζω ότι αυτό είναι λαθεμένο. Εμείς από τον Οκτώβριο είχαμε κάνει μια πρόταση για επιλογή από 8 ανενεργά στρατόπεδα τα οποία βέβαια θέλουν μια διαμόρφωση και μια προετοιμασία. Αυτά τα δύο που επιλέχθηκαν, κοινά επιλέχθηκαν, δεν τα επέλεξε κάποιος και με το ζόρι το επέβαλε. Σε αυτά τα δύο δουλέψαμε.
 
Υπάρχει μια πολιτικά λαθεμένη αντίληψη γιατί σε κανένα, αν εξαιρέσει τη Μόρια στη Μυτιλήνη, σε κανένα δήμο δεν πήγαν εξαρχής οι δήμαρχοι να πούνε ναι, όλοι ζητήσανε κάποιες εγγυήσεις. Είναι και η σχέση και η εμπιστοσύνη που έχει διαμορφωθεί ή δεν έχει διαμορφωθεί με το ελληνικό κράτος. Θέλανε κάποιες εγγυήσεις για το τι θα γίνει, τι θα κερδίσει η τοπική κοινωνία. Δόθηκαν και προχωράμε ένα βήμα παραπέρα. Στην Κω κατά κύριο λόγο και όχι στα Διαβατά, τέτοια συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε.
 
Όλα ξεκινάνε από μια λάθος αντίληψη πως ένας τέτοιος χώρος υποδοχής και φιλοξενίας υποβαθμίζει την περιοχή. Εγώ αυτή την αντίληψη την αντιπαλεύω από την άποψη των ανθρώπινων αξιών».
 
Ερώτηση: Για αποβολή της Ελλάδας από την Σένγκεν.
 
«Οι ενέργειες είναι για να αποτραπεί μια τέτοιου είδους λογική περί Ευρώπης φρούριο. Δεν είναι, αυτό που λέτε, τα σύνορα των Σκοπίων, είναι τα σύνορα της Ελλάδας, είναι τα σύνορα της Ευρώπης εκεί. Είναι βεβαίως και τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Όπως και στα νησιά μας και στον Έβρο είναι τα σύνορα της Ευρώπης και της Ελλάδας . Αυτό λοιπόν πρέπει εμείς με πολιτικό τρόπο να το δούμε. Υπάρχουν και φωνές στην Ευρώπη που αντιλαμβάνονται πως η ντεφάκτο κατάργηση της Σένγκεν βάζει φυτιλιά στην ιδέα της ΕΕ και της ενωμένης Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό. Άρα δουλεύουμε σε πολιτικό επίπεδο και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το επιτύχουμε να μη συμβεί πουθενά κλείσιμο συνόρων».
 
Ερώτηση: Για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαδικασία ελέγχου των προσφυγικών ροών.
 
«Είχαμε μια σημαντική μείωση τις τελευταίες μέρες και μετά από αυτή την ανακοίνωση. Είναι μια ενέργεια στην προσπάθεια να μην υπάρχουν διαδικασίες κλειστού χαρακτήρα. Βεβαίως δεν αρκεί μια απόφαση, χρειάζεται να δούμε και ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο πάνω στο οποίο δουλεύουν και οι δικές μας υπηρεσίας, του ΥΠΕΘΑ.
 
Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής: η τουρκική ακτοφυλακή και οι ο αντίστοιχος στόλος επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ο ελληνικός στόλος, μιλάμε για έρευνα και διάσωση, στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Αυτά είναι σαφώς ξεκαθαρισμένα και έχουν να κάνουν με την έρευνα και διάσωση στην οποία συνδράμουν και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ . Δεν έχει να κάνει με την φύλαξη των συνόρων. Τα σύνορά μας τα φυλάμε μια χαρά και με όλες μας τις δυνάμεις.
 
Για να το ορίσουμε: εννοούμε έρευνα διάσωση και επιστροφή μέσα από κάποιες διαδικασίες στα τουρκικά παράλια. Αυτό έχει να κάνει και με την πληροφόρηση. Είναι δυνατό να γίνονται επαναπροωθήσεις στα παράλια της Τουρκίας. Μέσα στο επιχειρησιακό σχέδιο θα λυθεί και το πώς θα γίνονται αυτά τα πράγματα. Αν πχ διασώζονται κάποιοι άνθρωποι στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ο τρόπος που θα επιστραφούν είναι στοιχείο του επιχειρησιακού σχεδίου».
 
Ερώτηση: Πως γίνεται η κυβέρνηση σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να τους έχει όλους απέναντί της.
 
«Η κυβέρνηση η οποία αναδείχθηκε στις 25 Γενάρη του 2015 δέχθηκε ένα μεγάλο πόλεμο, επικοινωνιακό, πολιτικό και οικονομικό και από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Έγινε μια μάχη. Η ιστορία θα γράψει τα λάθη και τις επιτυχίες αυτής της μάχης. Μέσα από αυτό φθάσαμε σε μια συμφωνία, τη συμφωνία του Ιουλίου και ξαναεπιδοκιμάστηκε, ο λαός έκανε την εκτίμηση ότι θέλει να περάσει τα δύσκολα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μια δύσκολη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει. Από τη μια μεριά θα πρέπει να εκτελείς, να είσαι συμβατός με τη συμφωνία χωρίς να αποδέχεσαι να μπαίνουν νέα στοιχεία και από την άλλη μεριά να παίρνεις μέτρα, που θα έχουν δύο χαρακτηριστικά, πρώτο την προστασία των πιο αδυνάτων και δεύτερο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
 
Σε αυτό το επίπεδο, εκτός από επιτυχίες, το γεγονός ότι ήρθαν κάποιοι και πλήρωσαν με βάση τις διάφορες λίστες, τα χρωστούμενα, κάποιο άλλοι αποκαλύπτονται, θα πρέπει να μπουν και στην διαδικασία της ανασυγκρότησης, της οικονομικής και της κοινωνικής, κάποιοι κανόνες, που δεν θα λύνουν μόνο το τώρα αλλά θα προχωράνε και στο μετά.
 
Παρακολουθώ τις κινητοποιήσεις, υπάρχουν και δίκαια αιτήματα και ασαφή αιτήματα και λάθος αιτήματα, σε σχέση με την εποχή, όμως προσπαθώ να δω μέσα από αυτή τη διαδικασία το πώς, με ποιο τρόπο τι βγαίνει σε σχέση με τη συνολική οικονομία της χώρας. Βλέπω έτσι, όπως το συζητάμε, λύστε το ένα, λύστε το άλλο, στο τέλος η μεν Τρόικα ή το Κουαρτέτο μας λέει κόψτε συντάξεις και από την άλλη μεριά η αδιαφορία σε σχέση με το να μην κόψουμε συντάξεις πάλι θα οδηγεί σε αυτό. Εμείς έχουμε κόκκινη γραμμή ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται και δεν πρέπει, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς λόγους να μειωθούν».
 
Ερώτηση: Υπάρχει υποκίνηση από ακροδεξιά στοιχεία;
 
«Η αντίδραση από τον περισσότερο κόσμο είναι αγνή. Υπάρχουν κάποια στοιχεία τα οποία υποκινούνται από την πολιτική τους άποψη, εντάξει, δεν μπορεί όμως κάποιος να πει ότι χαρακτηρίζει όλη αυτή διαδικασία».
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά