Δηλώσεις Βίτσα για ρόλο ΝΑΤΟ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΕΠΕΝΔΥΣΗ και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, αναφέρει τα παρακάτω: 

-Αναρωτιούνται πολλοί κύριε υπουργέ πώς περάσαμε από την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απεμπλοκή της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ στη σημερινή του παρουσία στο Αιγαίο;

“Προβοκατόρικη” η ερώτηση αλλά να απαντήσω. H πολιτική που ασκεί μια κυβέρνηση, δεν ξεδιπλώνεται σε κενό χώρο και χρόνο. Πολύ περισσότερο, όσον αφορά την Ελλάδα και την συγκεκριμένη κυβέρνηση, είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη τις συνθήκες και τους συσχετισμούς. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες συνθήκες, τόσο σε σχέση με την χρονίζουσα οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και βιώνει η ελληνική κοινωνία, όσο και σε σχέση με το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρισκόμαστε. Ενα περιβάλλον με πολεμικές συγκρούσεις οι επιπτώσεις των οποίων αποτυπώνονται και στις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, υπό τη μορφή προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Από  κει και πέρα το θέμα του ΝΑΤΟ είναι ένα τεράστιο ζήτημα που συνδέεται με όλο το πλέγμα των διεθνών σχέσεων και των σχέσεων ισχύος μεταξύ των κρατών. Όμως, αυτά δεν πρέπει να συγχέονται με μια συγκεκριμένη αποστολή του ΝΑΤΟ, σε σχέση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια στις απέναντι ακτές των ελληνικών νησιών. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου δεν είναι κάτι καινούργιο. Ας επικεντρώσουμε όμως στη συγκεκριμένη αποστολή για την οποία γίνεται λόγος. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία, ούτε καν κατά πλειοψηφία.

-Ήταν εν γνώσει της Ελλάδας η συνεννόηση που έκανε η κυρία Μέρκελ με τον κ. Νταβούτογλου για το ΝΑΤΟ;

Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη δική μας συμμετοχή και εκεί ασκούμε τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συμμετοχή στον εν λόγω οργανισμό.

-Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αφορά αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών;

Η παρουσία της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο, με τη μορφή που θα πάρει, όταν ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο, είναι στη βάση συγκεκριμένης αποστολής. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και υπό αυτή την έννοια το ΝΑΤΟ σε επίπεδο στρατηγείων είχε και έχει συνεχή εικόνα για τη δραστηριότητα που υπάρχει και πραγματοποιεί ασκήσεις. Εμείς είμαστε αυτοί που πάντα θέλαμε το ΝΑΤΟ να βλέπει «ιδίοις όμμασι»  τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας.

-Έχει συγκεκριμενοποιηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟϊκού στόλου;

Το επιχειρησιακό σχέδιο διαμορφώνεται με τη δική μας συμμετοχή. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Δεν έχουμε ούτε αυταπάτες και ούτε βέβαια πάμε να κάνουμε κουτοπονηριές. Είναι σαφές πως ούτε εμείς πρόκειται να δεχθούμε κουτοπονηριές από κανέναν. Στόχος μας είναι να γίνει η διαχείριση αυτού του τεράστιου, ανθρωπιστικού και διεθνούς προβλήματος μέσα σε ευρωπαϊκά πλαίσια, που συνάδουν με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αλλά και με τις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εδώ θα κριθούν όλοι. Εμείς φέραμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας αναφορικά με τα κέντρα υποδοχής και τα κέντρα προσωρινής παραμονής, έως 72 ώρες των προσφύγων. Η Ελλάδα με βάση το μέγεθός της φέρει το μεγαλύτερο βάρος από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με δεδομένες και τις συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και των πιέσεων που μας ασκούνται. Και θα υπερασπιστούμε ως το τέλος τις αρχές της Γενεύης για τα δικαιώματα των προσφύγων.

-Φοβάστε τον κίνδυνο η Άγκυρα να επιχειρήσει να καταγράψει τις διεκδικήσεις της εκμεταλλευόμενη την ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο;

Η Τουρκία έτσι και αλλιώς καταγράφει τις παράνομες διεκδικήσεις της με κάθε ευκαιρία, αυτό δεν σημαίνει ότι μια τέτοια καταγραφή παράγει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εμείς παράλληλα μένουμε σταθεροί στις θέσεις και ενισχύουμε τον αποτρεπτικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Μάλιστα, αν η Τουρκία επιχειρήσει να εγγράψει υποθήκες στο βιβλίο των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη τη συγκεκριμένη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση, νομίζω ότι θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο, σε μια περίοδο μάλιστα που ενέχεται  σε μεγάλο βαθμό με αυτό που αποκαλείται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση μέσω Ελλάδας. 

-Η απόφαση της Τουρκίας να βάλει συγκεκριμένους όρους προκειμένου να περάσει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από τον δικό της εναέριο χώρο, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τα κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο; Μήπως έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα στις σχέσεις των δυο χωρών;

Οι παράλογες βλέψεις της Τουρκίας και οι κινήσεις της ακυρώνονται στην πράξη από τη δική μας πλευρά. Η άποψη της Τουρκίας περί ανεφοδιασμού στο Budrum απαντήθηκε με την ακύρωση της πτήσης μέσα από την Τουρκία. Εμείς δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Μπορώ να σας πω ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον που αλλάζει εμείς έχουμε το καθήκον να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε και τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

-Η Τουρκία έχει ανοίξει θέματα με πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής. Ανησυχείτε ότι μπορεί να επιχειρήσει εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν;

Ελπίζω πως δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις από εχέφρονες ανθρώπους. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Όμως, θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και τις κοινές παραδοχές. Η Τουρκία στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν έχει περιθώρια για διεύρυνση της αστάθειας που επικρατεί εντός και εκτός των συνόρων της. Οι συγκρίσεις με το παρελθόν δεν νομίζω πάντα να βοηθάνε περισσότερο από το κάνουμε κάποιες χρήσιμες συγκρίσεις. Εχουν αλλάξει πολλά πράγματα όχι σε σχέση με την προ 1990 εποχή αλλά και μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. 

- Υπάρχουν πλέον δυνατότητες αποτροπής του κλεισίματος των συνόρων;  Σας το ρωτάω διότι σε πρόσφατή συνέντευξή του ο κ. Καμμένος το περιέγραψε σχεδόν ως δεδομένο. 

Η Συνθήκη Σένγκεν πρέπει να εξακολουθήσει και τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, ιδιαίτερα για την υποδοχή και το ασφαλές καταφύγιο των προσφύγων με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης. Ακραίες συντηρητικές απόψεις ακόμα και κυβερνήσεων με εθνικιστές και ρατσιστικές αναφορές φέρνουν την Ευρώπη πολύ πίσω στα χρόνια της δεκαετίες του ’50. Υπάρχει η ιστορία, υπάρχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπάρχουν λόγοι πολιτικοί, δημοκρατικοί ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων, λόγοι και οικονομικοί που συντείνουν στην αποτροπή και την ακύρωση σεναρίων περί Ευρώπης φρούριο. Η ΕΕ ανάμεσα στα άλλα υπερασπίζεται την διεθνικότητα που δημιούργησε και η Ελλάδα είναι μπροστά σε αυτό τον αγώνα. 

Νομίζω ότι και ο Υπουργός, ο κύριος Καμμένος, αυτή την κατάσταση περιέγραψε. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι που προβάλλουν το κλείσιμο των συνόρων σαν λύση ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο ακόμα και εντός των δικών τους συνόρων. Για μας όλα αυτά είναι διαχείριση συνεπειών ενός ολέθριου λάθος, που ήταν η τροφοδότηση του πολέμου στη Συρία. Το τελικό ζητούμενο είναι η ειρήνη. 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά