Απάντηση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
 

 
«Κύριε Πρόεδρε,
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Κατ’ αρχήν θέλω να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι απάντησα στον κ. Κρεμαστινό άλλες δύο φορές στο συγκεκριμένο ερώτημα, όπως οφείλω ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Του απάντησα στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, του απάντησα τη 17η Φεβρουαρίου του 2015 σε ερώτηση που μου έθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, σε απόρρητη συνεδρίαση, με κατάθεση μάλιστα στοιχείων, τα οποία φέρουν το βαθμό του απορρήτου και δεν θα τα πω στην Ολομέλεια.
 
Εδώ, όμως, δημιουργείται ένα κλίμα, το οποίο πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο δημιουργείται. Το δημιουργεί η Χρυσή Αυγή, η οποία συνοδεύει κάποιους ναζιστές που ανεβάζουν τη ναζιστική σημαία στην Ακρόπολη, αλλά δεν καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν ένας Δωδεκανήσιος και δημοκρατικός Βουλευτής να θέτει τέτοιο θέμα.
 
Λοιπόν, σας απαντώ, κ. Κρεμαστινέ, ότι δεν υπάρχει κανένας Έλληνας αξιωματικός και κανένας Έλληνας διπλωμάτης - και θέλω να ελπίζω μετά από σήμερα και κανένας Έλληνας Βουλευτής- ο οποίος να αμφισβητεί ότι τα πολεμικά αεροσκάφη προσγειώνονται και απογειώνονται στη Δωδεκάνησο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών.
 
Και βεβαίως, δεν θα μπορούσε να υπάρξει Έλληνας αξιωματικός ή διπλωμάτης, ο οποίος θα δεχόταν το αίτημα της Τουρκίας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί στο Μποντρούμ.
 
Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, γνωρίζετε ότι στη Ρόδο υπάρχουν μόνιμα δύο πτητικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπάρχει ένα Super Puma για έρευνα και διάσωση, υπάρχει και ένα Chinook του Στρατού Ξηράς. Προσγειώνονται και απογειώνονται, θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται, προσγειώνονταν και απογειώνονταν όλα τα πολεμικά αεροσκάφη σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάρπαθο, στην Κάσο, στη Λέρο και σε όλα τα νησιά που υπάρχουν αεροδρόμια και μονάδες. Ποτέ δεν ετέθη θέμα αμφισβήτησης του δικαιώματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να προσγειώνονται και να απογειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια.
 
Ετέθη εδώ, λοιπόν, ένα ζήτημα για το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, από τότε που έγινε το ατύχημα του μακαρίτη του Κρανιδιώτη, το χειρίζεται η Πολεμική Αεροπορία. Είναι αεροσκάφος το οποίο πετάει με διαδικασία Yankee Ι όταν είναι ο Πρωθυπουργός και Yankee ΙΙ όταν είναι οι Υπουργοί, δηλαδή είναι VIP δρομολόγιο με συγκεκριμένο σχέδιο πτήσεως που δεν «κροσάρει» άλλα αεροσκάφη. Γι’ αυτόν τον λόγο ως πολεμικό αεροσκάφος, παίρνει διπλωματική άδεια.
 
Στη συγκεκριμένη πτήση, καλώς έκαναν οι Έλληνες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας και καλώς έκαναν οι Έλληνες διπλωμάτες και κατέθεσαν το σχέδιο πτήσης για να πάει ο Πρωθυπουργός στην Τεχεράνη με ανεφοδιασμό στη Ρόδο.
 
Έρχονται οι Τούρκοι και ζητούν παράνομα ο ανεφοδιασμός να γίνει στο «Μποντρούμ», δηλαδή να κατέβει το αεροσκάφος στη Ρόδο και μετά να ξανακάνει ανεφοδιασμό στο «Μποντρούμ», για να ικανοποιήσουν τις δικές τους παράλογες απαιτήσεις. Ε, αυτήν τη χάρη δεν τους την κάναμε και δεν τους την έχει κάνει ποτέ κανένας.
 
Με ρωτάτε, μετά, εάν τα αεροπλάνα που μετέφεραν τον κ. Κάρολο Παπούλια προσγειώνονταν στην Κάσο. Βεβαίως προσγειώνονταν και θα προσγειώνονται και με τον κ. Παυλόπουλο και με τους επόμενους Προέδρους της Δημοκρατίας. Άλλα αεροπλάνα έφευγαν με τον αδελφό του Πρωθυπουργούγια να διαπραγματευτούν υποθέσεις αποκρατικοποιήσεων με τον Εμίρη του Κατάρ. Μην με αναγκάσετε να σας καταθέσω σχέδια πτήσεως.
 
Και για να τελειώνουμε και με το θέμα του ΝΑΤΟ -επειδή έχετε ερώτηση και για τη Δευτέρα- ποτέ δεν ετέθη θέμα Δωδεκανήσου. Δεν υπήρχε ποτέ θέμα Δωδεκανήσου. Βεβαίως και η συμφωνία ισχύει για όλο το Αιγαίο, ισχύει για το Καστελόριζο, για την Κω, για την Κάλυμνο, για την Ψέριμο, για το Αγαθονήσι, μέχρι τη Λήμνο. Ισχύει για όλο το Αιγαίο. Τέτοιο έγγραφο δεν υπήρξε ποτέ.
 
Χθες με επισκέφθηκε το κανονικό ΠΑΣΟΚ. Ήρθε ο κ. Καρχιμάκης, ο κ. Νιώτης, ο κ. Πετσάλνικος και μου είπαν τις ανησυχίες που έχει ο Δήμαρχος της Ρόδου.
 
Δεν υπάρχει λόγος να έχει καμία ανησυχία, διότι δεν ετέθη ποτέ τέτοιο θέμα. Δεν υπήρξε καν έγγραφο. Sites της Χρυσής Αυγής έγραφαν αυτά τα πράγματα και τα επαναλαμβάνουμε δυστυχώς και φοβίζουμε τον κόσμο στα Δωδεκάνησα. Σας μιλάω ως Δωδεκανήσιος. Να ξέρετε ότι αν υπήρχε τέτοιο θέμα, εγώ πρώτος θα ήμουν αυτός που θα αντιδρούσε και εκείνος που θα απαντούσε όπως έπρεπε. Μην έχετε καμία αμφιβολία. Δεν πρέπει να αναπαράγουμε τέτοιου είδους θέματα τα οποία δεν υφίστανται, διότι πλήττουν τις εθνικές μας θέσεις. Πιστεύω να έγινα κατανοητός.
 
Επειδή ρωτάτε για το ΝΑΤΟ, χθες κατά τις τρεις η ώρα η συμφωνία έκλεισε και ήδη πλοία των νατοϊκών δυνάμεων έρχονται στην ακτογραμμή και στα Δωδεκάνησα και μέχρι τη Λήμνο και σ’ όλο το Αιγαίο, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όποιος διασώζεται εντός τουρκικών ή ελληνικών χωρικών υδάτων ή άλλων διεθνών υδάτων, θα πηγαίνει πίσω στην Τουρκία.
 
Σας ευχαριστώ».
 
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά