Θέμα «ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ ¨ΝΙΚΗ¨»


Σχετικά 1. τα δημοσιεύματα στο αρ. 242 φύλλο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2015 σελίδα 9 της εφημερίδας «Νέα του Σ.Α.Σ με τίτλο Βράβευση Ηρώων Κύπρου και Εκδήλωση της ΠΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:

α. Συγχαρητήρια επιστολή  με ημερομηνία 7-11-2015 προς τον κ Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ Πάνο Καμμένο του κ Παναγιώτη Καράμπελα σμηναγού ε.α. Επιτίμου προέδρου του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ) και

β. Περιληπτική περιγραφή της Εκδήλωσης που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής την 5η Νοεμβρίου 2015 για την τιμή  των βετεράνων της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχαν στον πόλεμο της Κορέας και στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ»

2. Οι  συνημμένες  στο παράρτημα σχετικές με αρ. πρωτοκόλλου 15/21-2-2011 και  64/7-11-2015  επιστολές  μας

 

Αγαπητοί φίλοι για σας και νάστε πάντα καλά.

 

Για τα ανωτέρω σχετικά σας γνωρίζουμε τα εξής:

-Καταρχήν να εκφράσουμε το σεβασμό και τις ευχαριστίες  μας σε όσους από πενήντα δύο (52) Αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας,  της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, πληρώματα των δεκατριών (13) αεροσκαφών νοράτλας είναι σήμερα στη ζωή και στις οικογένειες  και τους συγγενείς αυτών που έχουν φύγει από κοντά μας, γιατί με την καταδρομική ενέργειά τους (επιχείρηση «ΝΙΚΗ» - επιχείρηση αυτοκτονίας), που πραγματοποίησαν την νύχτα της 21ης - 22ας Ιουλίου 1974 από τα Χανιά Κρήτης στη Λευκωσία, μετέφεραν μία ετοιμοπόλεμη Ελληνική Μονάδα Καταδρομών, την Ηρωική Α΄ Μοίρα Καταδρομών με τους τριακόσιους σαράντα τέσσερις λοκατζήδες, μέλη του Συλλόγου μας, τη μόνη ελληνική δύναμη με την οποία ενισχύθηκαν οι Ελληνοκυπριακές Δυνάμεις κατά των τούρκικων δυνάμεων εισβολής «Αττίλα 1» και «Αττίλα 2».

 

-Η μονάδα  μας, Α΄ Μοίρα Καταδρομών (35 Μοίρα Καταδρομών Κύπρου), στην Κύπρο συμπλήρωσε τις επικές σελίδες της με δύο ακόμα  νικηφόρες μάχες των «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» κατά των τούρκικων δυνάμεων εισβολής, τις νικηφόρες μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 23 Ιουλίου και Σχολής Γρηγορίου (Ύψωμα Κολοκασίδη) 16-17 Αυγούστου, με αποτέλεσμα την αποτροπή της κατάληψης του αεροδρομίου και της αποκοπής-απομόνωσης  της Λευκωσίας από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο.

 

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας αυτά τα δύο δημοσιεύματα δε βρήκαμε πουθενά, τόσο στην Επιχείρηση «ΝΙΚΗ», όσο και τις Επιχειρήσεις της  Κορέας κάποιο περιληπτικό ενημερωτικό περιγραφής των επιχειρήσεων από το οποίο, ο αναγνώστης να καταλάβει και τους λόγους τιμής των βετεράνων αεροπόρων. Φυσικά δε γίνεται καμία αναφορά στα ονόματα των τιμώμενων.

Ειδικά εμάς μας ενόχλησε πολύ το γεγονότος, ότι  και στα δύο κείμενα  δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ καμία από τις λέξεις-φράσεις Α΄ Μοίρα Καταδρομών- λοκατζήδες – Δυνάμεις Καταδρομών και στους προσκεκλημένους η έλλειψη πρόσκλησης εκπροσώπου των λοκατζήδων της Α΄ Μοίρας Καταδρομών στην τελετή της 5ης Νοεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. (Διοικητή μονάδας, Προέδρου Συλλόγου κλπ)

Αντίθετα  θα περιμέναμε  και από εσάς να είχατε σχολιάσει αρνητικά αυτές τις παραλήψεις, εκτός και γνωρίζετε κάτι περισσότερο ,που δε γνωρίζουμε εμείς.

 

Αντίθετα μάλιστα τα αναφερόμενα στην επιστολή του κ Καράμπελα, κατ’α τη γνώμξ μας, όπως είναι διατυπωμένα, δηλαδή «…Ειλικρινά  θα ήθελα να ζω τότε και να βρεθώ εκεί-ίσως και με όλα τα πληρώματα  των πέντε αεροσκαφών που προανέφερα- για να χειροκροτήσω και να αγκαλιάσω τους Ήρωες μας», θα δημιουργήσουν σύγχυση και παραποίηση  της ιστορίας της επιχείρησης «ΝΙΚΗ», γιατί μπορεί να εκληφθεί η επιχείρηση «ΝΙΚΗ», ως  μια επιχείρηση με  πέντε (5) νορατλας.

 

(Για την ιστορία, τόσο  ο ίδιος,  αλλά και οι υπόλοιποι δέκα εννέα (19) αξιωματικοί πληρώματα των πέντε (5) αεροσκαφών,(5χ4), που για υπηρεσιακούς λόγους  δεν απογειώθηκαν  και τα οκτώ (8) μέλη πληρώματα των  δύο (2) αεροσκαφών, που απογειώθηκαν μεν, αλλά προσγειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος δε,  δεν έχουν  καμία σχέση με την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» πέραν της προαναφερθείσας. Δηλαδή δεν απογειώθηκαν για υπηρεσιακούς λόγους τα πέντε και απογειώθηκαν σε Ελληνικό έδαφος Ρόδος Ηράκλειο τα δύο.

 (Θάταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε, ότι το πλήρωμα του «ΝΙΚΗ 15»  με  κυβερνήτη και συγκυβερνήτη τους Επισμηναγούς κ κ Πετρουλάκη Ευάγγελο και   Παπασταματίου Νικόλαο,  τον Ανθυπασπιστή Καραταΐρη Σωτήριο και  τον  Αρχισμηνία  Γραμματικό Ιωάννη αγνόησε  τους  υπηρεσιακούς λόγους,  απογειώθηκε  και ολοκλήρωσε με επιτυχία την προσγείωσή του στη Λευκωσία. Στο τέλος της επιστολής αναφέρονται οι Αεροπόροι, που πραγματοποίησαν την Επιχείρηση «ΝΙΚΗ»  και οι λοκατζήδες που συμμετείχαν σε αυτή.

 

Επίσης διαφωνούμε και για τις ευχαριστίες ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ή αρμόδιο ή φορέα για την απόδοση τιμών σε δικαιούχους για την εκτέλεση εξαίρετων πράξεων, πέραν του καλώς εννοουμένου  εκτέλεσης του καθήκοντος τους και στηλιτεύουμε την κατάντια όλων των πολιτικών, γιατί είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο, που δεν έχουμε  μέχρι σήμερα ένα νομοθέτημα συνταγματικής ισχύος, ώστε να λαμβάνουν οποιαδήποτε ευεργετήματα οι πολεμιστές και οι ήρωες και τα παιδιά τους μόλις το ζητήσουν με ΑΠΛΗ αίτησή τους από  τον ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ του Δημοσίου και όχι μετά  από σαράντα ένα (41) χρόνια «επαιτείας-παρακάλια»,  για να τους χορηγηθεί το αυτονόητο δικαίωμά τους από  ένα οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο. Και επί της ουσίας για να πάρουν ένα  τι; Ένα αναμνηστικό μετάλλιο και  πότε; Όταν αποχώρησαν όλοι από την υπηρεσία και οι μισοί έφυγαν από τη ζωή.

 Αυτό κατά τη γνώμη μας  μόνο απόδοση τιμών  για  εξαίρετες-γενναίες πράξεις δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και να τύχει πράξης ευχαρίστησης στα πρόσωπα κάποιων.

 

(Εδώ θα αναφέρουμε δύο παραδείγματα μεγάλων ανδρών σχετικά με την απόδοση τιμών σε δικαιούχους.

-Του Στρατηγού εα Ευθύμιου Καραγιάννη Επίτιμου Αρχηγού του ΓΕΕΦ από 7 Αυγούστου του 1974 μέχρι 9 Μαρτίου 1975 και Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΣ 1982-1984.

Το Σεπτέμβριο του έτους 1974, σε επιθεώρηση της μονάδας μας,  στο Σταυροβούνι Κύπρου, όταν  ο Στρατηγός πέρασε μπροστά από ένα λόχο και ο Διοικητής μας του είπε, «ότι ο καταδρομέας που πριν  του αναφέρθηκε ήταν τραυματίας της Μάχης Κολοκασίδη», αυτός ο μεγάλος άνδρας του είπε: «Εγώ οφείλω να κάτσω προσοχή μπροστά σου. Κάθισε προσοχή,  χαιρέτησε τον καταδρομέα στρατιωτικά και τον συνεχάρη με χειραψία. Αυτός ο μεγάλος άνδρας, ενώ του προτάθηκε η θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, την οποία αναμφισβήτητα δικαιούταν, αποποιήθηκε αυτήν, όταν ο αρμόδιος υπουργός  του δήλωσε, ότι στους  τρεις προτεινόμενους από αυτόν στρατηγούς για τη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ  ο ένας είναι  ακατάλληλος και

 

-Του Τχου εα  Γεωργίου Παπαμελετίου. Διοικητή μας και Διοικητή της Α’ Μοίρας Καταδρομών  (35ης Μοίρας Καταδρομών Κύπρου) το έτος 1974

Αμέσως μετά το πέρας των επιχειρήσεων ο κ Διοικητής διέταξε το αρμόδιο γραφείο της μονάδας να  του πάνε για να υπογράψει, σύμφωνα με την αρμοδιότητά του  προτάσεις για όλους τους έφεδρους καταδρομείς για τη χορήγηση δύο (2) πολεμικών μεταλλίων. Όταν ρωτήθηκε γιατί να εξαιρεθούν οι μόνιμοι αξιωματικοί απάντησε. «Τα φαντάρια θα απολυθούν, θα τα πάρουν μαζί τους, θα χαρούν, θα πάνε στα σπίτια τους θα χαρούν οι γονείς του και θα καμαρώνουν όλοι μαζί και το κυριότερο οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν απρόσκοπτα, εφόσον δεν υπάρχουν στις καταστάσεις δικαιούχων ονοματεπώνυμα μόνιμων αξιωματικών. Εσείς θα μείνετε στο στράτευμα και έχετε καιρό να τα πάρετε.

Πόσο σοφός ήταν ο κ Διοικητή μας φάνηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων και από το ράβε ξήλωνε διαχρονικά των σχετικών νομοθετημάτων απόδοσης τιμών στους πολεμιστές και της μη ικανοποίησης ΚΑΝΕΝΟΣ αιτήματος των πολεμιστών Κύπρου, αφού και αυτή η βεβαίωση του πολεμιστή, που μας χορήγησε η πολιτεία, μετά από είκοσι τέσσερα (24) χρόνια (άρθρο 21 ν 2641 /1998), είναι βεβαίωση του ΤΙΠΟΤΑ για την υπηρεσία του ΠΟΥΘΕΝΑ)

 

 

Επιπλέον για  την επιστολή του κ Καράμπελα έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Γράφει ο κ Καράμπελας. «…….Με δεδομένο μάλιστα  ότι συμμετείχα και προσωπικά ως ιπτάμενος μηχανικός σε ένα από τα πέντε αεροσκάφη NORATLAS- που για επιχειρησιακούς λόγους δεν επιτράπηκε η απογείωση για Κύπρο-φοβούμενος ότι κάποιοι ενδεχόμενα θα έλεγαν ότι για ιδιοτελείς σκοπούς συνεχίζω τη σχετική αρθρογραφία, διευκρίνισα πολλές φορές και επαναλαμβάνω ότι ΔΕΝ επιθυμώ καμία ανάλογη τιμητική διάκριση, εφόσον δε βίωσα όσα εκείνοι, που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την παράτολμη αποστολή τους.

Κύριε Καράμπελα,

επειδή εμείς αντιμετωπίζουμε σε εβδομαδιαία βάση και ειδικά σε περιόδους εκδηλώσεων καθημερινά, σε έντυπο, ηλεκτρονικό τύπο και μέσα μαζικής ενημέρωσης κάποιο «γείτονα» πρασινοσκούφη, που υπηρέτησε ή στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών ή  την 35η Μοίρα καταδρομών, πριν ή μετά τις επιχειρήσεις, ή πρασινοσκούφη άσχετο  (και δυστυχώς πολλούς μουφατζήδες που δεν υπηρέτησαν καν στην Κύπρο και στις Καταδρομές) ο οποίος να  λέει αυτά, που λέτε εσείς, «δηλαδή δεν ήμουνα, δεν επιδιώκω προβολή, δεν επιδιώκω τιμές για τι δε τις δικαιούμαι», (Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς δεν  καταλαβαίνουμε νόημα αυτής της φράσης ) και στη συνέχεια να περιγράφει-αφηγείται ΑΝΑΛΗΘΩΣ γεγονότα, που πραγματικά  έγιναν  και τα άκουσε ή τα διάβασε σε κάποιο «μπαζοβιβλίο», και για τα οποία υπάρχουν οι κατεξοχήν αρμόδιοι  να τα εξιστορήσουν ΑΛΗΘΙΝΑ. Δηλαδή αυτοί που τα έζησαν, οι «νοικοκυραίοι», από τους οποίους οι γείτονες αφαιρούν την αρμοδιότητα περιγραφής τους, (Το χειρότερο είναι ότι οι γείτονες γνωρίζουν πολύ καλά τους νοικοκυραίους αλλά πρυτανεύει το πνεύμα της προβολής με ξένα κόλλυβα).

Για το καλό όλων μας θα παρακαλέσουμε να αγωνιστούν μαζί μας όλα τα αδελφά σωματεία  Αεροπορίας Καταδρομών για να διατηρηθεί η ιστορία της επιχείρησης «ΝΙΚΗ»  και στο μέλλον να σταματήσουν να εμπλέκονται οι γείτονες στα πόδια των νοικοκυραίων. Αφού όσα ξέρει ο Νοικοκύρης, που έγιναν στο σπίτι του δεν τα ξέρει ο Γείτονας

 Έτσι  θα εξαλειφθούν περιγραφές γειτόνων και «μουφατζήδων», όπως μερικές από αυτές που αναφέρονται στη συνέχεια.

« η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» έγινε με δύο (2) ντακότες έπεσε η μία, σώθηκε ένας, ο κ Ζαφειρίου Αθανάσιος ο οποίος διαδίδει, ότι άνοιξε την πόρτα του αεροσκάφους και πήδηξε από ύψος τετρακοσίων (400) μέτρων, ενώ είχε καεί σε πόδια χέρια και στο κώλο και ΣΩΘΗΚΕ, για τον οποίο η επιχείρηση «ΝΙΚΗ» ήταν πραγματικός σωσμός ζωής, ότι συμμετείχαν στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ», ενώ δεν συμμετείχαν, (ένας μάλιστα ο Σταύρος Τσερός έμπορος ναρκωτικών έτυχε και ειδικής μεταχείρισης σε ποινικό δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανύπαρκτη συμμετοχή του), άλλος δεν πειράζει που δε με τίμησε η Πολιτεία, εγώ έκανα το καθήκον, ενώ δεν συμμετείχε σε καμία επιχείρηση, η αναφορά στον αριθμό των  αεροσκαφών νοράτλας των πληρωμάτων και των λοκατζήδων ποτέ δεν ήταν η πραγματική κλπ.

 

Τελειώνοντας θέλουμε να παρακαλέσουμε το ΓΕΑ και  το εκάστοτε αδελφό Διοικητικό Συμβούλιο  προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, εφόσον συμφωνούν και με τις ενέργειες μας, να φροντίσουν για την ανάδειξη και διατήρηση της ιστορίας της επιχείρησης «ΝΙΚΗ», ως πράξης αυτόνομης ηρωικής καταδρομικής ενέργειας Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας με:

την ετήσια τιμή των πενήντα (52) μελών τους που την πραγματοποίησαν σε ειδική τελετή, την αφιέρωση κάθε χρόνο μίας ή δύο σελίδων τους μήνες ή Ιούνιο ή Ιούλιο ή σε ειδικό ένθετο, στα έντυπα που εκδίδουν, στο οποίο θα αναφέρονται:

  ιστορία της Επιχείρησης «ΝΙΚΗ» και με μαρτυρίες (νοικοκυραίων) ζώντων

-τα ονοματεπώνυμα των τριάντα τριών (33)  πεσόντων Ηρώων --- (Τεσσάρων (4) αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας και ενός(1) αξιωματικού και είκοσι οκτώ (28)  καταδρομέων (29)  και των τριακοσίων δέκα εννέα (319) συμμετασχόντων Αξιωματικών και Καταδρομέων της Α’ Μοίρας Καταδρομών.

 

Εμείς, οι  «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» θεωρούμε κομμάτι  της ιστορίας μας την επιχείρηση «ΝΙΚΗ»,  της ίδιας σημασίας και σπουδαιότητας  με τις νικηφόρες μάχες της μονάδας μας, Α Μοίρας Καταδρομών, που προαναφέρουμε, αν και σε αυτή απλά συμμετείχαμε  και  αγωνιζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή.

Τελούμε από το έτος 1992, ετήσιο μνημόσυνο για τους τριάντα τρεις (33) πεσόντες Ήρωες μας, στο Μάλεμε  Χανίων,  στο στρατόπεδο «Αποστολάκη» την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου, στο οποίο καλείται και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων και εκπρόσωπός του καταθέτει στεφάνι. Έχουμε θέσει στα πάγια αιτήματά μας την επίσημη αναγνώρισή της από την Πολιτεία  και την καταγραφή της στα στρατιωτικά  και σχολικά εγχειρίδια ως πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας Αεροπόρων και Λοκατζήδων  μη έχουσα προηγούμενο σύγκρισης στα παγκόσμια χρονικά, η ιστορία της  με τη αντίστοιχη φωτογραφία καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στην ιστοσελίδα μας και βρισκόμαστε σε διαρκή μάχη με τους εκμεταλλευτές αυτής.

.

Για πληροφορίες. Παναγιώτης Αφάλης Ιδρυτής και εκλεγμένος πρόεδρος του πολεμικού Συλλόγου "ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74" τηλέφωνα 210-9241222 και κιν 6934-779656 .

Σας ευχαριστούμε πολύ
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά