Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016, στον Ρ/Φ Σταθμό ALPHA και στους Δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου, μεταξύ άλλων τόνισε:
Για χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή από βουλευτές της Χρυσής Αυγής:
Εκείνο που ήταν φανερό είναι ότι από τη μια φάνηκε ο αντιπατριωτικός ρόλος της Χρυσής Αυγής για άλλη μια φορά, δεύτερο ο αντικοινοβουλευτικός της ρόλος και τρίτο στην Επιτροπή έχουν συμβεί σοβαρά αντικοινοβουλευτικά και θα έλεγα ποινικά αδικήματα. Με την έννοια ότι ενώ η συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν διαβαθμισμένη, ήταν μια συνεδρίαση στην οποία αναφέρονται έγγραφα τα οποία έχουν το χαρακτήρα του απορρήτου και αυτό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή, ανέβηκαν στο youtube κομμάτια από τη συνεδρίαση με παράνομο τρόπο παρμένα, που βέβαια δεν επηρεάζουν αυτό που εμείς κάναμε αλλά δείχνουν και τη λογική τους. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που να προστατεύουν την κοινοβουλευτική διαδικασία από τέτοιου είδους συμπεριφορές ρατσιστικές και φασιστικές, οι οποίος ξεπερνούν οιοδήποτε όριο κοινοβουλευτισμού. Δεύτερο, θεωρώ θα πρέπει η Δικαιοσύνη να ελέγξει αν υπάρχουν παράνομες πράξεις. Το θέμα δεν είναι τα κινητά τηλέφωνα αλλά ότι συνεδριάζει μια Επιτροπή υπό αυτούς τους όρους. Υπάρχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν και οι νόμοι οι οποίοι δεν πρέπει να παραβιάζονται.
Για τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία:
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια κατάσταση στην περιοχή, στην οποία θέση της Ελλάδας είναι η προσπάθεια για ειρήνευση και σταθεροποίηση της περιοχής. Από την άλλη είναι και η εκτέλεση των διεθνών μας υποχρεώσεων και του ανθρωπιστικού μας καθήκοντος. Ως τώρα έχουμε κάνει πολλά πράγματα. Θα έλεγε κανένας πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ, η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, όπως και η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας, κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Εμείς αυτή τη δυνατότητα έχουμε, αυτή πράττουμε και σε αυτή τη λογική λειτουργούμε. Πρέπει ο καθένας να κάνει το δικό του κομμάτι, γατί η λύση βρίσκεται σε δύο μέρη. Η λύση για την ειρήνευση της περιοχής βρίσκεται στη σταθεροποίηση της Συρίας και η λύση για το ζήτημα των προσφυγικών ροών βρίσκεται στην Τουρκία.
Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο:
Για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι οι ασκήσεις στο ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο στο Αιγαίο γίνονται επί χρόνια. Τώρα συγκεκριμένα, υπάρχει μια συμφωνία που αφορά μια συγκεκριμένη αποστολή μιας συγκεκριμένης δύναμης του ΝΑΤΟ. Αυτή η αποστολή βρίσκεται ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και στα παράλια της Τουρκίας. Βασικός στόχος είναι ο έλεγχος η καταγραφή, η πληροφόρηση που αφορά τις μεταναστευτικές και τις προσφυγές ροές. Άρα σε εμάς προσθέτει άλλη μια δύναμη, άλλο ένα στοιχείο πάνω σε αυτό που λέγαμε ότι όλη αυτή η διαδικασία πρέπει πρώτα και κύρια να γίνεται στα παράλια ή εντός της Τουρκίας. Αυτό είναι το ένα και το βασικό. Μετά γίνεται μια συζήτηση σεναρίων. Καλά είναι τα σενάρια. Καλό είναι να έχει κάποιος το νου του για το γεγονός ότι σε μια συμφωνία κάποιος έρχεται και με τις άλλες του σκέψεις αλλά αυτό έχει να κάνει με το επιχειρησιακό πλάνο. Σε όλη τη δομή της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας είναι σε γνώση η συμφωνία και συνδιαμορφώνουμε το επιχειρησιακό πλάνο, με τον Γερμανό, τον Αμερικανό, τον Καναδό , τον Τούρκο και βεβαίως ο Έλληνας. Και να γνωρίζετε πως αποφάσεις για τέτοιου είδους αποστολές παίρνονται με ομοφωνία και όχι με πλειοψηφία. Είναι ξεκάθαρο, δεν έχει σε τίποτα αυτή η αποστολή να κάνει με το ζήτημα ότι ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τα διαφυλάσσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αν ρωτήσει κάποιος τι θα γίνει αν η Τουρκία κάνει κάποιες παραβιάσεις στον εναέριο μας χώρο, η απάντηση είναι ότι θα γίνει αυτό που γινόταν πάντοτε. Θα αντιμετωπίσουμε τις παραβιάσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει να έχουμε τη συμφωνία και κατά τα άλλα να διατηρούμε τις πάγιες θέσεις και τα πάγια κυριαρχικά μας δικαιώματα που έχουμε σε όλο το Αιγαίο.
Για hot spot και κλείσιμο συνόρων:
H Eυρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κρατήσει τη δυνατότητά της να παραμένει ενωμένη. Ακούω φωνές από τις χώρες που τελευταίες ήρθαν στην ΕΕ που είναι αρνητικές, περί κλεισίματος συνόρων, μέχρι περί αλλοίωσης του πληθυσμού της Ευρώπης. Υπάρχουν όμως χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η ίδια η Γερμανία, οι οποίες κατανοούν πάρα πολύ καλά ότι το συμφέρον της ΕΕ είναι να υπάρχει Συνθήκη Σένγκεν, να υπάρχει μια ασφαλής περιοχή, να υπάρχει μια φιλόξενη περιοχή και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε επίπεδο δημοκρατίας να εξακολουθήσει. Άρα έχουμε συμμάχους, και συμμάχους δυνατούς, στο επίπεδο των προσφυγικών ροών, όπου πρέπει να ισχύσει και η Συνθήκη της Γενεύης, γιατί ορισμένες χώρες και ορισμένες κυβερνήσεις το έχουν παντελώς ξεχάσει.
Για το αγροτικό:
Είναι φανερό ότι το μοναδικό πράγμα που πρέπει να γίνει στο αγροτικό είναι διάλογος. Η πρόσκληση που έχει κάνει ο πρωθυπουργός στους αγρότες και στους εκπροσώπους τους, είναι για έναν ανοιχτό διάλογο πάνω στο τι μπορεί να γίνει. Με την επιστροφή του πρωθυπουργού αυτός ο διάλογος θα πάρει σάρκα και οστά και θα οδηγηθούμε σε λύση. Δυσκολεύομαι να κατανοήσω ορισμένα από τα σχέδια, αντικρουόμενα πολλές φορές, των εκπροσώπων των αγροτών ποιο στόχο έχουν. Με το να κλείνεις τα σύνορα δημιουργείς πρόβλημα και στη χώρα και στο σύνολο του πληθυσμού και σε σένα. Τι στιγμή που παλεύουμε σαν χώρα να έχουμε ανοιχτά σύνορα, να πας να κλείνεις εσύ μόνος σου τα σύνορα. Για να κερδίσεις τι; Ας δούμε δέκα μέρες αργότερα. Βοηθάει αυτή η διαδικασία την εύρεση της κατάλληλης λύσης; Για αυτό λέμε από την αρχή διάλογος μέχρι την τελευταία στιγμή. Έχουμε υπόψη και την κατάσταση και τις υποχρεώσεις της χώρας. Κοιτάξτε να δείτε: εμείς οι δύο κάνουμε μια κουβέντα, εγώ κάνω μια πρόταση, κάνε κι εσύ τη δική σου πρόταση. Πάνω στην πρόταση που κάνει η κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και με τις γενικές σκέψεις που κάνει το Υπουργικό Συμβούλιο και το τι θα προτείνουν οι αγρότες, μπορεί να βρεθεί κοινή λύση. Θεωρώ προβληματικό ότι οι εκπροσωπήσεις ορισμένων μπλόκων ή ορισμένων αγροτών είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες και των αγροτών. Παράλληλα βλέπουμε και ένα τρόπο λειτουργίας, που επιτρέψτε μου να πω, πρώτον είναι αντιπολιτικός, δεύτερον είναι αντιδημοκρατικός και τρίτον είναι κουτός. Δηλαδή δια του φόβου θεωρούμε ότι θα βρεθεί λύση;
Για τον Παναγιώτη Σγουρίδη:
Η έκθεση στο δημόσιο διάλογο και πολύ περισσότερο η υπερέκθεση, μερικές φορές σε κάνουν να κάνεις και λεκτικά ή άλλα λάθη. Σε αυτή τη λογική νομίζω ότι ο πρωθυπουργός θα το δει και θα συζητήσει μαζί του.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου