ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΓΕΕΘΑ ΚΑΙ ΓΕΣ
Η 70η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΜΗ
Συμμετοχή προέδρου και μελών της ΕΑΑΣ
Υπό του υποστρατήγου Ιωάννη Δάφνη
«Το τρόπαιο αυτό ανήκει σ’ εσάς και στον Ιερό Λόχο ελευθερωτή των νησιών» είπε ο Βρετανός ταξίαρχος Moftar παραδίνοντας στον Διοικητή του Ι. Λόχου Συνταγματάρχη Χ. Τσιγάντε, το όπλο του παραδοθέντος Γερμανού Στρατηγού.
Ο Γερμανός Στρατηγός Βάγκενερ, Διοικητής των Γερμανικών Φρουρών του νησιωτικού Συμπλέγματος Δωδεκανήσου, είχε δοκιμάσει επί ένα έτος τα δείγματα της ορμητικότητας, πολεμικής αρετής, τόλμης και επιθετικού πνεύματος των τολμηρών σταυραετών του Ελληνικού Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής (Sacred Regiment κατά τους Βρετανούς), που, αψηφώντας μύριους κινδύνους, αγωνίστηκαν με σθένος και αυταπάρνηση για την απελευθέρωση των νησιών και διατήρηση της Αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας, Ελληνικής Λίμνης.
Η 9η Μαΐου έχει προσδιοριστεί ως ημέρα λήξεως του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εορτάζεται από όλες τις νικήτριες κατά του Άξονα χώρες. Αυτό έγινε με 6 διαδοχικές συνθηκολογήσεις της Wehrmacht με τελευταία –όπως θα πει ο Στρατηγός Κορκας– στη Βίλα Αριάδνη Κρήτης 9 Μαΐου 1945. Πριν συνεχίσουμε στα της Σύμης, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε –επιγραμματικά έστω– σε μερικούς σταθμούς του Β’ Π.Π.
23/10/1942: Νικηφόρα μάχη Ελ Αλαμέιν που άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας, από την 8η Βρετανική Στρατιά του Στρατάρχου Μοντγκόμερυ με συμμετοχή της Ι. Ελληνικής Ταξιαρχίας του Συν/χου Κατσώτα και 335 Μοίρας Διώξεως (επισμηναγός Κέλλας) και του Ελληνικού Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής μέχρι Καρχηδόνα. Ακολουθεί, Ιανουάριος 1943, η αντεπίθεση στο Στάλινγκραντ Στρατάρχης Ζούκωφ.
10/7/1943: Απόβαση Σικελίας: Ελληνικός Στόλος ΜΑ, Αντιτορπιλλικά Βασίλισσα Όλγα, Πίνδος, Κανάρης, Μιαούλης, Αδρίας, Σαχτούρης, τρεις Ελληικές Μοίρες ΠΑ.
8/9/1943: Συνθηκολόγηση Ιταλίας, πέρασμα αυτής στο Συμμαχικό Στρατόπεδο.
30-31/10/1943: Αεραπόβαση στη Σάμο με 202 Αλεξιπτωτιστές του Ελληνικού Ιερού Λόχου υπό τον Διοικητή Χ. Τσιγάντε και συμμετοχή του τότε Ανθυπολοχαγού Κ. Κόρκα. Δεύτερο 10ήμερο Νοεμβρίου 1943. Μάχη της Λέρου Βρετανών – Ιταλών – Ελλήνων Ιερολοχιτών κατά Γερμανών Αλεξιπτωτιστών. Καταβύθιση του Ελληνικού αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα από γερμανικά Στούκας. Ο Κυβερνήτης πλωτάρχης Γ. Μπλέσσας, πίπτει ηρωικώς μαχόμενος, ως μοναδικός χειριστής του αντιαεροπορικού του σκάφους.
1944: Μάχες Συμμάχων Στρατάρχης Αλεξάντερ 8η Βρετανική Στρατιά, Μοντγκόμερυ 3η Αμερικανική Στρατιά, Στρατηγός «θρύλος» Πάττον 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία Συνταγματάρχης Θ. Τσακαλώτος, στα Απέννινα Όρη – Γοτθική Γραμμή κατά Γερμανικής Ομάδος Στρατιών του Κέσσερλινγκ
22/9/1944: Απελευθέρωση Ρίμινι από την ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία.
12 Οκτωβρίου 1944: Σμήνος 335 Μοίρας Διώξεως υπό τον Σμηναγό Ε. Κοττά, προσβάλλει φάλαγγα υποχωρούντων Γερμανών στη Γιουγκοσλαβία. Ο Κοττάς, εισερχόμενος σε φραγμό αντιαεροπορικού πυρός χτυπιέται και πίπτει ηρωικώς μαχόμενος στο δρόμο Ζάγκβοντ – Τζαβλάνικα (Βοσνία).
Το αξιοσημείωτο εδώ είναι ότι οι σύμμαχοι είχαν, όχι απλώς αεροπορική υπεροχή στην περιοχή, αλλά κυριαρχία αέρος μέχρι Δούναβη, αλλά οι Γερμανοί είχαν ισχυρή επίγειο αντιαεροπορική άμυνα.
Νύχτα 5ης προς 6η Ιουνίου 1944. D Day landing επιχείρηση Overboard Νορμανδία. Ακτές αποβάσεως με κωδικές UTAH, OMAHA, GOLD, JUNO, SWORD: σε 4266 αποβατικά σκάφη με συνοδεία 722 πολεμικών πλοίων (ελληνικά ΚΡΙΕΖΗΣ – ΤΟΜΠΑΖΗΣ) ενεργούν καταιγιστική απόβαση στη Νορμανδία.
31η Ιουλίου δημιουργείται ρήγμα 30 χιλιομέτρων μέσω του οποίου εξορμά η ΙΙΙ Αμερικανική Στρατιά του Πάττον η οποία δια μιας κεραυνοβόλου προελάσεως τύπου «blitzkrieg» 20/8/44, επιτυγχάνει κύκλωση και εκμηδένιση της 7ης Γερμανικής Στρατιάς του Στρατηγού Κλούγκε.
Είχε προηγηθεί στη Νότια Γαλλία (Προβηγκία) στις 15 Αυγούστου, απόβαση αμερικανογαλλικών δυνάμεων, που συνενώθηκαν μετά των δυνάμεων της Νορμανδίας.
Εδώ συμμετείχαν τα ελληνικά αντιτορπιλλικά Θεμιστοκλής, Πίνδος, Ναυαρίνο και Κρήτη καθώς και ελληνικά αρματαγωγά που μόλις είχαν παραληφθεί.
(ΓΕΝ Πολεμικό Ναυτικό Ισχύς και Δόξα σελ. 64, Ουίνστ. Τσώρτσιλ Β’ ΠΠ)
Το Παρίσι απελευθερώνεται στις 25/8/1944. Ανεπιτυχής αντεπίθεση των Γερμανών στις Αρδέννες, 16/12/1944 (η αντεπίθεση των Αρδεννών ήταν θέμα στις εισαγωγικές για την ΑΣΠ 1966).
Οι συμμαχικές στρατιές ενεργούν βιαία διάβαση του Ρήνου και ο προωθημένες δυνάμεις πάλι του Πάττον προελαύνουν στην Τσεχοσλοβακία (90 χιλιόμετρα από την Πράγα) όπου συνενώνονται 25 Απριλίου 1945 με τα σοβιετικά στρατεύματα επί του Έλβα π. και την 3η Μαΐου επιτυγχάνεται επίσης συνένωση σοβιετικών μετά συμμαχικών δυνάμεων του στρατάρχου Μοντγκόμερυ.
Οι Δυτικοί σύμμαχοι απελευθερώνουν Βέλγιο και Κάτω Χώρες και οι Σοβιετικοί του Στρατάρχου Ζούκωφ καταλαμβάνουν το Βερολίνο 2 Μαΐου 1945.
Την εκδήλωση στη Σύμη τίμησαν με την παρουσία τους οι:
Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, Αρχηγοί Στρατηγός Μ. Κωσταράκος ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Β. Τελλίδης ΓΕΣ, Διοικητής ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Μ. Μεϊμάρης. Διοικητής 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Κ. Ματζάκος, Διοικητής 549 ΤΕ Ανχης Α. Πράγιας, Δήμαρχος Σύμης Ε. Παπακαλοδούκας, Αντιστράτηγος Κ. Κάρκας, Ιερολοχίτης ετΔ της Στρατιάς Υποστράτηγος Ε. Δανιάς Πρόεδρος ΕΑΑΣ μετά μελών Αντιστρατήγων Η. Παρασκευόπουλου, Σ. Κουτρή Ταξ/χου Γ. Λέκκα, αντιπροσωπεία Λέσχης Καταδρομέων – Ιερολοχιτών από τους Αντιστράτηγο Α. Καμπουρίδη, Συνταγματάρχες Β. Μαντασσά, Φ. Καζαντζάκη, Ανθυπολοχαγούς Π. Βενετσάνο, Β. Πανορμίτη και κυρία Κατερίνα σύζυγο Ιερολοχίτη Αντιστρατήγου Π. Παπαθανασίου, οι Διευθύντριες Δημοσίων Σχέσεων 95 ΑΔΤΕ Υπολοχαγός Μ. Μαστοράκη μετά του βοηθού Υπαξ/κού Κ. Ζυγογιάννη και Δήμου Σύμης Κ. Μεγαλούδη, εκπρόσωποι περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Πολεμικού Ναυτικού, Αεροπορίας και Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη και προσωπικό των Επιτελείων του Υπουργού και Αρχηγών ΓΕΕΘΑ – ΓΕΣ, μαθητές σχολείων και πλήθος κόσμου.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε: ειδική τελετή στο Μνημείο πεσόντων Φ. Ζουγανέλη (Δ.133) ηγουμένου Χρυσάνθου Μαρουλάκη στη Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πανορμίτη Σύμης, Δοξολογία στον Ι. ναό του Τίμιου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Μεγίστης κ. Χρυσοστόμου, εκφώνηση πανηγυρικού από τον Αντιστράτηγο Ιερολοχίτη Κ. Κόρκα, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον της πόλεως, κατάθεση στεφάνων, παρέλαση και πρόγραμμα τοπικών παραδοσιακών χορών.
Ο κεντρικός ομιλητής, διακεκριμένος βετεράνος της δεκαετίας 1940 (και Ι. Λόχου) καταδρομέας Στρατηγός Κόρκας ετ Δ/τής Στρατιάς έκανε σύντομη αναδρομή των γεγονότων των αρχών της αναφερόμενης δεκαετίας, στη συγκρότηση των αναγεννώμενων Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στις προθέσεις των αντιπάλων κρατών στο χώρο, στην προσφορά και στα ολοκαυτώματα της χώρας μας για την παγκόσμια ελευθερία, στις συνθήκες καταρρεύσεως του Άξονα, εστιάζοντας την ομιλία του στη δράση του Ιερού Λόχου, ο οποίος μετά την καταιγιστική προέλαση κατά μήκος των χωρών της Βόρειας Αφρικής, μεταφέρθηκε Απρίλιο 1943 στα νησιά του Αιγαίου όπου, επιχειρώντας με τη μορφή καταδρομικών αγώνων, κατόρθωσε να διατηρήσει την περιοχή όπως ήταν, δηλαδή ελληνική λίμνη και να απελευθερώσει τα Ελληνικά Δωδεκάνησα. Ο έγκριτος ομιλητής έκλεισε την χειμαρρώδη ομιλία του με το επίγραμμα «Τα Δωδεκάνησα δεν μας τα δωρίσανε. Εμείς οι Ιερολοχίτες με τη βοήθεια των Βρετανών και των κατοίκων τα ελευθερώσαμε».
Την επιμέλεια της εκδηλώσεως είχαν από κοινού η Διευθύντρια 7ου ΕΤ (Δημοσίων Σχέσεων) 95 ΑΔΤΕ Υπολοχαγός Μαριάννα Μαστοράκη για το στρατιωτικό μέρος και από τον Δήμο Σύμης η τελετάρχης κα Μεγαλούδη, οι οποίες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για την άψογη ροή του προγράμματος.
Ο στρατηγός Κ. Ματζάκος υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της Λέσχης Καταδρομέων Ιερολοχιτών συμβούλεψε αυτούς να επαναλαμβάνουν αυτό το ταξίδι κάθε χρόνο, εγκωμιάζοντας συγχρόνως τους αγώνες του Ιερού Λόχου για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.
Σε ό,τι αφορά το μέρος της παρελάσεως στη Σύμη, οι παριστάμενοι εντυπωσιάστηκαν από τους άψογους σχηματισμούς των μαθητών, το υπερεκχειλίζον φρόνημα και υπερηφάνεια Στρατιωτών και Εθνοφυλάκων, στοιχεία που αποτυπώνουν την πίστη και αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Η πίστη και η αποφασιστικότητα καλλιεργούνται από τους τοπικούς ηγήτορες στα πλαίσια του πνεύματος Μονάδας, αλλά και από τις συχνές επισκέψεις στη μεθοριακή θαλάσσια ζώνη του Διοικητού 95 ΑΔΤΕ Υποστρατήγου Κ. Ματζάκου.
Ιωάννης Δάφνης
eaas.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου