Άδεια Ανατροφής: Στρατιωτικοί. "τα παιδιά ενός κατώτερου θεού"

Σύμφωνα με τον νόμο 4210 του έτους 2013 που ψηφίστηκε προς συμμόρφωση στην οδηγία 2006/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αναφέρεται στην εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, δίνεται η δυνατότητα 9μηνης άδεια ανατροφής τέκνου και στα ζευγάρια που εργάζεται μόνο ο ένας εκ των συζύγων. Μέχρι τώρα άδεια μπορούσε να πάρει ο ένας εκ συζύγων, μόνο στις περιπτώσεις που ήταν και οι δύο εργαζόμενοι. Έτσι αποκαταστάθηκε μια εξόφθαλμη αδικία. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που ζει μόνο με ένα μισθό να θεωρείται προνομιούχος και να μην δικαιούται της συγκεκριμένηςάδειας. Η νομοθεσία άλλαξε και εφαρμόσθηκε άμεσα, σε όλους,στο δημόσιο αλλά και στα Σώματα ασφαλείας, πλην των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Για ανεξήγητους λόγους η πολιτεία θεώρησε ότι οι Αξιωματικοί -Υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς,της Αεροπορίας και του Ναυτικού δεν δικαιούνται το ευεργέτημα του νόμου. Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών θίγεται από την μη εφαρμογή του παραπάνω μέτρου καθώς είναι νεαρής σχετικά ηλικίας και δημιουργούν τώρα οικογένειες. Οι περισσότεροι συντηρούν τα σπίτια τους με ένα μισθό, καθώς λόγο των συχνών μεταθέσεων δεν είναι δυνατόν να εργασθούν οι σύζυγοι,εκτός εάν έχουν διορισθεί στο δημόσιο. Σε αντίθεση με όλους τους άλλους εργαζόμενους,οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν μόνιμα σε σταθερό μέρος,συνήθως στον τόπο καταγωγής ενός εκ των δύο συζύγων. Έτσι έχουν οικεία πρόσωπα κοντά τους,γονείς,πεθερικά, συγγενείς,οι οποίοι μπορούν να προσέχουν τα παιδιά, όταν λείπουν οι ίδιοι από το σπίτι, αλλά και περισσότερες γνωριμίες ώστε οι γυναίκες τους να μπορούν να βρουν εργασία. Πολλές φορές προκειμένου η σύζυγος να μην χάσει την δουλειά της, δεν ακολουθεί τον άντρα στην μετάθεση,αλλά μένει πίσω με τα παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα οικογενειακά έξοδα πολλαπλασιάζονται. Συντήρηση δύο σπιτιών, συχνά ταξίδια κ.λ.π. Πλην του οικονομικού κόστους, υπάρχει το ψυχολογικό για τα παιδιά και τους γονείς. Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Υπήρχε πάντοτε και θα υπάρχει στο μέλλον, ανεξάρτητα εάν θα έχει ή όχι κρίση η χώρα. Οι οικογένειες των στρατιωτικών αποτελούσαν πάντοτε ένα από τα πιο αδικημένα τμήματα της κοινωνίας.
Το κοινωνικό μέτρο της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, θα μπορούσε να δώσει μια βαθιά ανάσα στα στελέχη. Καμιά άλλη ομάδα εργαζομένων δεν καλύπτεται σε τόσο μεγάλο ποσοστό από αυτό το μέτρο. Είναι μια ευνοϊκή ρύθμιση που εάν εφαρμοσθεί, θα ευεργετηθεί το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών που είναι εν ενεργεία αυτή την στιγμή. Παρά ταύτα βλέπουμε για άλλη μια φορά οι στρατιωτικοί και οι οικογένειες τους να αντιμετωπίζονται σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Αναμφισβήτητα η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας. Ζούμε σε μια επικίνδυνη περιοχή όπου οι γείτονες εποφθαλμιούν τα εδάφη και τις θάλασσες μας. Πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση και ετοιμότητα για την περίπτωση αιφνιδιασμού.Κάπου όμως ανάμεσα θα μπορούσε να χωρέσει ένα κοινωνικό μέτρο που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ και έχει σαν σκοπό την ίση μεταχείριση των παιδιών μας με όλων των υπολοίπων εργαζομένων.
Μ.Κ.
Μέλος Ε.Σ.Πε.Κ.Μ.
http://espekm.gr/home/?p=3998
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά