Δικαιώθηκε η οικογένεια του υπολοχαγού Χαραλάμπους-Έσωσε με τον θάνατο του τέσσερις Εθνοφρουρούς

Δικαιώθηκε η οικογένεια του υπολοχαγού Χαραλάμπους-Έσωσε με τον θάνατο του τέσσερις Εθνοφρουρούς

εννιά χρόνια μετά τη θυσία του, δικαιώθηκε η οικογένεια του υπολοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους που έχασε τη ζωή του μετά από έκρηξη οπλοβομβδίδας σε φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς.
 
Η εκδίκαση της αγωγής που κατατέθηκε από την μητέρα και την αδερφή του υπολοχαγού ξεκίνησε το 2015 ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο χθες ανακοινώνοντας την απόφαση του ανακοίνωσε πως αποδέχεται την εκδοχή της οικογένειας πως η οπλοβομβίδα ήταν ελλαττωματική και επικίνδυνη και επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους  105 χιλιάδων ευρώ.

Το χρονικό 

Στις 5 Νοεμβρίου 2009,  με μελανά χρώματα γράφεται στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς η τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε φυλάκιο της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία, όπου μετά από έκρηξη οπλοβομβίδας έπεσε νεκρός ο υπολοχαγός Χαράλαμπος Χαραλάμπους, 29 ετών, ο οποίος μάλιστα με τη θυσία του έσωσε άλλα τρία νεαρά παιδιά.
Ήταν 10 και 50 το πρωί.

Κατά την διαδικασία καταμέτρησης πολεμικού υλικού ακούστηκε μια εκκωφαντική έκρηξη στο χώρο των πυρομαχικών του φυλακίου.

Σε κάποια στιγμή ο υπολοχαγός πήρε μια οπλοβομβίδα και άρχισε να την επεξεργάζεται. Η οπλοβομβίδα που ήταν ελαττωματική εξερράγη με αποτέλεσμα να τον πλήξουν 2.500 ατσάλινα σφαιρίδια.

Λίγα μέτρα απόσταση από το σημείο της έκρηξης, βρίσκονταν ένας δόκιμος αξιωματικός και δυο στρατιώτες, που έντρομοι αντίκρισαν το ματωμένο σώμα του άτυχου υπολοχαγού.
Στο χώρο εκτυλίχθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης ενώ έντρομοι στρατιώτες εξήλθαν από το φυλάκιο και να φωνάζουν ότι έγινε έκρηξη. Ο χώρος γέμισε πρόσωπα με φαιοπράσινη στολή πνιγμένα στον πόνο. Δεν πίστευαν στα μάτια τους ότι ο υπολοχαγός με τον οποίον έπιναν πριν λίγο καφέ, είχε σκοτωθεί εν ώρα καθήκοντος.

Κάλυψε με το σώμα του την οπλοβομβίδα και έσωσε 3 στρατιώτες…

Ο άτυχος υπολοχαγός, όταν αντελήφθη πως κάτι πήγε στραβά και θα προκαλείτο η έκρηξη, κάλυψε με το σώμα του την οπλοβομβίδα, ώστε να μην πληγούν από τα σφαιρίδια οι άλλοι 3 στρατιώτες. Την τοποθέτησε κοντά στο στήθος του ενώ τους διέταξε να εγκαταλείψουν τον χώρο. Και έτσι έγινε. Οι στρατιώτες πρόλαβαν να απομακρυνθούν και σε 5 δευτερόλεπτα η οπλοβομβίδα εξερράγη…
Ο δόκιμος γύρισε μετά από λίγα δευτερόλεπτα πίσω και βρήκε διαμελισμένο το λοχαγό του σε μια λίμνη αίματος, πεσμένο μπρούμυτα. Είδε ότι ήταν νεκρός. Βγήκε ακολούθως έξω και με το κινητό του τηλεφώνησε στο Νοσοκομείο και στο ΓΕΕΦ.


Ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι «ανθρώπινο λάθος»

Λίγη ώρα μετά την τραγωδία, ο τότε Υπουργός Άμυνας  Κώστας Παπακώστας, είχε δηλώσει ότι ο υπολοχαγός είχε σκοτωθεί από «ανθρώπινο λάθος».

Τελικά μετά από έρευνες διαπιστώθηκε ότι από ελαττωματική οπλοβομβίδα και όχι ανθρώπινο λάθος έχασε τη ζωή του ο 29χρονος.
Η έρευνα κατέδειξε πως όχι μόνο η συγκεκριμένη φονική οπλοβομβίδα αλλά και χιλιάδες άλλες του ίδιου τύπου, αλλοιώθηκαν στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς. Συγκεκριμένα είχε σπάσει πλαστικό περίβλημα το οποίο κρατούσε τον μηχανισμό πυροδότησης.
reporter. com.cy

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά