Κουβέλης για στρατιωτικούς: Εξέλιξη δεν έχουμεΟ Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, στον ρ/φ σταθμό Alpha 989 και στους δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο και Σπύρο Λάμπρου μεταξύ άλλων ανέφερε:

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ανέφερε:

Nα ξεκινήσουμε από αυτό που πρόκειται να συμβεί, από την έξοδο  από τα μνημόνια. Η χώρα θα αποκτήσει αυτονομία πολιτικών κινήσεων. Μπροστά μας βρίσκεται το μεγάλο στάδιο που λέγεται δίκαιη ανάπτυξη, εξισορρόπηση αντιθέσεων, περιορισμός των κοινωνικών αντιθέσεων  και μία σειρά άλλων ρυθμίσεων που είναι δυνατόν να  αντιρροπήσουν όλα εκείνα τα οποία κατεγράφησαν ως δυσμενείς ασυνέπειες των μνημονίων στη χώρα. Το κάθε ζήτημα φυσικά έχει τα επιμέρους θέματά του. Με πρώτο και σημαντικότερο την οικονομική, δίκαιη ανάπτυξη.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα προλάβει να υλοποιήσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, επεσήμανε:

Οι εκλογές θα γίνουν μετά από ένα ολόκληρο έτος. Μέσα στη  χρονιά αυτή είναι δυνατόν πολλά από αυτά τα ζητήματα  να αντιμετωπισθούν.

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και τις δυνατότητες συγκλίσεων σημείωσε:

Υπάρχουν οι δυνατότητες και τούτο ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται κόμματα τα οποία ανήκουν στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Δεν είναι ενιαία η συμπεριφορά ακόμα και στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων. Από ‘κει και πέρα υπάρχει ο ελληνικός λαός, υπάρχουν οι πολίτες οι οποίοι μπορούν και πρέπει να συγκροτήσουν τον προοδευτικό πόλο και όταν ο ελληνικός λαός, όταν τα κοινωνικά στρώματα διαμορφώνουν τέτοιες επιλογές, έχω την εκτίμηση, όσο και τη βεβαιότητα ότι καθορίζουν και τις πολιτικές συμπεριφορές και επιλογές και στο επίπεδο του πολιτικού συστήματος. Βεβαίως, οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κέντρο, στην κεντροαριστερά, στη σοσιαλδημοκρατία πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποκοπούν ή δεν θ’ αποκοπούν από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτό είναι και ζητούμενο και διεκδικούμενο.

Σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε:

Εξέλιξη δεν έχουμε, εκτός από τις πυκνωμένες πιέσεις που ασκούνται σε πολλαπλά επίπεδα και με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Συνεχώς δραστηριοποιούμαστε προς την κατεύθυνση να πιεστεί η Τουρκία και να αφήσει ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς μας.

Για το αν χρησιμοποιεί το θέμα ο Τούρκος πρόεδρος ενόψει εκλογών:

Αναμφισβήτητα ναι. Παρακολουθώντας και τις χθεσινές δηλώσεις θα διαπιστώσατε ότι ένα ζήτημα, όπως αυτό της φερόμενης ως παράβασης από την πλευρά των δυο στρατιωτικών μας στελεχών, το έχει εντάξει ο Ερντογάν στην πολιτική της έντασης, με αποτέλεσμα τα δυο στρατιωτικά μας στελέχη να κρατούνται παράνομα. Επιλέγω τη διατύπωση αυτή με έμφαση και ένταση. Λέω παράνομα για τον λόγο ότι στοιχειωδώς δεν έχει ακόμη ασκηθεί ποινική δίωξη με την έννοια του συγκεκριμένου κατηγορητηρίου, διότι η Δικαιοσύνη της Τουρκίας είναι χειραγωγούμενη, είναι ετεροκαθοριζόμενη από μια αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν και όχι μόνο του Ερντογάν. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε σε αυτό το χρονικό σημείο, να έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας.

Για την πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να εντάξει τα δύο στρατιωτικά στελέχη στην ελληνική διπλωματική αποστολή στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα:

Να θυμίσω ότι στις πολλές αιτήσεις άρσης της προφυλάκισης που έχουν κατατεθεί, είχε δηλωθεί ως κατοικία στην οποία θα διαμένουν εφόσον απελευθερώνονταν το ελληνικό προξενείο. Γεγονός που η ανεξάρτητα Ελληνική Δικαιοσύνη θεώρησε ότι μπορεί να αποτελεί κατοικία το τουρκικό προξενεία και άφησε ελεύθερους τους δύο Τούρκους πολίτες στην περιοχή της Κυλλήνης.

Εκτιμώντας την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και τις προοπτικές εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, ανέφερε:

Δεν το βλέπω και δεν το βλέπω αν συνδυαστικά εκτιμήσω τα όσα ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και ο Ακαρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ο οποίος μίλησε και για την «άσκηση του καθήκοντος», αναφορικά με όλους εκείνους, προφανέστατα τους Έλληνες, που θεωρούν ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό. Πρόκειται για μια κλιμάκωση της ρητορικής έντασης. Αν ρωτήσετε, γιατί αυτή η ένταση, θα σας πω την εκτίμησή μου: ο Ερντογάν θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των δήθεν διαφορών, διεκδικήσεων και περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, στην προσπάθεια του να διαμορφώνει, όπως αφελώς πιστεύει, ένα πλαίσιο για διαπραγμάτευση με στόχευση από τη μεριά της Τουρκίας να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό είναι που τους πονάει, αυτό είναι που τους ενδιαφέρει.

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά