Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στα εγκαίνια του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, παρέστη στα εγκαίνια του διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς μετά την ολοκλήρωση του έργου στερέωσης και αποκατάστασης.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε μία εκδήλωση που έχει μεγάλη σημασία για το Πολεμικό Ναυτικό και τους κατοίκους της Μονεμβασιάς.

 

Εδώ στη χερσόνησο της Μονεμβασιάς, τόπο φυσικού κάλλους, ο Φάρος που λειτουργεί από το 1897 αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου. Η αποκατάσταση, προστασία και αξιοποίηση αυτού του Μνημείου σηματοδοτεί την ανάδειξη και διατήρηση της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης, που είναι απαραίτητη για τη διάσωση της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

 

Είμαστε εδώ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον Αρχηγό ΓΕΝ, με όλη την ηγεσία του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος για να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στη λεβεντομάνα Μονεμβασιά, στη λεβεντομάνα Λακωνία, διότι δυστυχώς δεν έχουμε πολύ συχνά αυτή τη δυνατότητα.

 

Πολλές φορές ακούω παράπονα γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν βρίσκονται πιο συχνά εδώ, στην Πελοπόννησο, σε αυτά τα μέρη. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε στο Ανατολικό Αιγαίο, στη Θράκη. Οι απειλές εκ μέρους της Τουρκίας, η ανασυγκρότηση που γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις προωθούν τις δυνάμεις της πατρίδας μας προς εκείνες τις περιοχές οι οποίες δέχονται την άμεση απειλή.

 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τιμούμε περιοχές όπως η Μονεμβασιά, η Λακωνία, η Πελοπόννησος οι οποίες έχουν δώσει παλικάρια στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν δώσει ήρωες, κρατούν ψηλά τη σημαία, διατηρούν τις παραδόσεις, κρατούν ψηλά το ηθικό και διδάσκουν τα νέα παιδιά να υπηρετούν την πατρίδα είτε ως στρατιώτες είτε ως αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων με περίσσεια υπερηφάνεια.

 

Θέλουμε λοιπόν με την παρουσία μας σήμερα εδώ, μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, να αποδώσουμε τιμή σε όλες και όλους τους κατοίκους της Μονεμβασιάς, της Λακωνίας και της Πελοποννήσου τους οποίους πολλές φορές δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε.

 

Με το προσήκοντα σεβασμό στην ανάδειξη των τοπολογικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του διατηρητέου κτιρίου και τη δυνατότητα χρήσης του Φάρου ως εκθεσιακού χώρου - μουσείου, επετεύχθη ένα έργο στολίδι για την περιοχή της Μονεμβασιάς, το οποίο εξασφαλίζει επίσης την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο Νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου.

 

Από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, η οποία αποτέλεσε βασική πτυχή της πολιτικής, ήταν η ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου και η συνεργασία τους με τις υπόλοιπες κρατικές δομές. Η υψηλού επιπέδου κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύει τους δεσμούς με την κοινωνία και σφυρηλατεί την κοινωνική συνοχή. Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να είμαστε ενωμένοι, Ένοπλες Δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς της πατρίδας μας, για την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.

 

Η δράση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέσω της αμέριστης συνεργασίας των Υπηρεσιών της με τις αντίστοιχες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καταδεικνύει έμπρακτα τα ανωτέρω, και αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικότερα του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Μην ξεχνάμε ότι η ιστορία του Ελληνισμού συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της ναυτικής ισχύος. Από την εποχή του Ομήρου το Ναυτικό μας, Εμπορικό και Πολεμικό, αποτελούσε την ίδια τη ψυχή του λαού μας και ήταν ο φωτοδότης φάρος για τους αγώνες της απελευθέρωσης και της ανεξαρτησίας του Έθνους.

 

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και σήμερα με τη σημαντική συνεισφορά της ναυτιλίας μας στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας μας. Αποτυπώνεται επίσης με την παρουσία του Πολεμικού μας Ναυτικού σε όλα τα μήκη και πλάτη των θαλασσών, ενισχύοντας την εξωτερική πολιτική της χώρας, την αμυντική μας διπλωματία και ενδυναμώνοντας την θέση και το ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον.

 

Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια, το Δήμο και τους κατοίκους της Μονεμβασιάς για τη συμβολή και τη συνεργασία τους στο έργο «Στερέωση και Αποκατάσταση Διατηρητέου Φάρου Μονεμβασιάς», που αποτελεί άλλη μία ψηφίδα που κοσμεί την πορεία της ναυτοσύνης των Ελλήνων και τη σημασία της για την οικονομική, πολιτική και την κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

 

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, στο προσωπικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι με συντονισμένες προσπάθειες και άψογη συνεργασία, μας παρέδωσαν ένα τόσο άρτιο και εξαιρετικό έργο, ένα έργο το οποίο θα αντέξει στο χρόνο, αναβαθμίζοντας την περιοχή.

 

Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι στο πρόγραμμά μας είναι όλοι οι φάροι που βρίσκονται στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος να αναβαθμιστούν και να βρίσκονται σε λειτουργική κατάσταση.

 

Η τεχνολογία προχωρά. Όλοι πλέον έχουν γίνει «καπετάνιοι» με ένα GPS ή ένα Plotter και χαράσσουν πορείες μέσα από μία οθόνη. Όταν όμως έρθει μία πολεμική κρίση ίσως τίποτε από αυτά δεν θα λειτουργεί. Οι φάροι είναι αυτοί που θα λειτουργούν και θα είναι το μόνο μέσο το οποίο θα μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις προστασίας της εθνικής μας κυριαρχίας και της κυριαρχίας των θαλασσών. Γι’ αυτό η Ελλάδα είναι ισχυρότερη. Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την πατρίδα μας και διά του Ναυτικού, γιατί η ναυτοσύνη των Ελλήνων δεν στηρίζεται ούτε σε δορυφόρους ούτε σε ηλεκτρονικά μέσα.

 

Είναι εκείνοι που δημιούργησαν την ελληνική εμπορική ναυτιλία, που έδωσαν μαθήματα με το Πολεμικό Ναυτικό, στην παράδοση που θέλει τον Κουντουριώτη με το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», μετά από μία οικονομική κρίση, να διπλασιάζει την Ελλάδα, κάνοντας τον περίπλου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στο σημερινό Πολεμικό μας Ναυτικό, το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα και γι’ αυτό είμαστε όλοι υπερήφανοι.

 

Να ευχηθώ, ο Άγιος Νικόλαος, Προστάτης των ναυτικών μας, να δίνει τη δύναμη σε όσους περνούν έχοντας ως σημάδι το Φάρο της Μονεμβασιάς να περιπλέουν τις θάλασσες με ασφάλεια. Να έχουν το Φάρο δίπλα τους ως βοήθεια και στην πλώρη τους τον Άγιο Νικόλαο για να μπορούν να κάνουν περήφανη την Ελλάδα σε όλους τους ωκεανούς».

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά