14:15 | 26/02/2024
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να εγκρίνει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας δεν έχει μόνο στρατιωτική διάσταση, αλλά είναι μια απόφαση πολιτική και διπλωματική, καθώς ενισχύει τη θέση της χώρας στη διεθνή κοινότητα την ώρα που και η Τουρκία κινείται επίσης στρατιωτικά και διπλωματικά στην ευρύτερη περιοχή.
Της Αλεξίας Τασούλη
Eίναι πλέον θέμα ωρών, η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να λύσει κάβους και να βάλει πλώρη προς το Σουέζ ώστε να περάσει στην Ερυθρά Θάλασσα και μαζί με την υπόλοιπη αρμάδα της Επιχείρησης να αναλάβει δράση. Ο ρόλος της ξεκάθαρος όπως είπε και ο υπουργός εθνικής άμυνας, η προστασία των εμπορικών πλοίων τα οποία κινούνται στην περιοχή απέναντι στην απειλή των βαλλιστικών πυραύλων και των drones τα οποία εκτοξεύουν οι Χούθι της Υεμένης. Κι αυτό την ώρα που συνεχίζονται οι επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών, παρά την ασπίδα προστασίας που έχουν υψώσει τα Συμμαχικά πλοία στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian» η οποία ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται και τα υπόλοιπα πλοία τα οποία θα συμμετέχουν στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ώστε όταν δοθεί η σχετική διαταγή να κινηθούν μαζί προς την περιοχή ενδιαφέροντος. Και τα τέσσερα πολεμικά πλοία θα πλέουν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοϋποστηρίζονται, ενώ θα μπορούν να κινούνται και σε ζεύγη με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» να συνεργάζεται με τη γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedo. Τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά πλοία θα κινούνται σε σχετικά κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο ώστε να αλληλοκαλύπτονται έναντι κάθε μορφής επίθεση σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή που ξεπερνά σε μήκος τα 1000 χλμ.
Την ίδια στιγμή , η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή μετά την απόφαση του πρόεδρου της Σομαλίας Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ να εγκρίνει την αμυντική συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της χώρας του με την οποία η Άγκυρα αναλαμβάνει ρόλο στην υπεράσπιση των σομαλικών χωρικών υδάτων για διάστημα δέκα ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύεται ο ρόλος της Τουρκίας στην Αφρικανική ήπειρο αφού θα παρέχει υποστήριξη που ήδη παρέχει στην ξηρά για την καταπολέμηση της τρομοκρατία ς και στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.
Η Τουρκία παρέχει υποστήριξη για περισσότερα από 10 χρόνια στον στρατό της Σομαλίας για τη συγκρότηση την εκπαίδευση και την αναδιάρθρωση. Διατηρεί εδώ και χρόνια μεγάλη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου της Σομαλίας, ενώ το τουρκικό ναυτικό συμμετέχει σε αποστολές στις ακτές της Σομαλίας υπό την αιγίδα του OHE για την καταπολέμηση
της πειρατείας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου