Αέρας «ολικής επαναφοράς» για τον στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας



.© Παρέχεται από: Huffington Post.


Σημαντική βελτίωση της κατάστασης όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται εντός των επόμενων μηνών, με αριθμό σκαφών να τίθενται/ επανέρχονται σε υπηρεσία, αυξάνοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες αερομεταφοράς της ΠΑ.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, στον απόηχο των ανακοινώσεων περί παραχώρησης νέων C-130 από τις ΗΠΑ και των νέων περί αποκατάστασης/ επαναφοράς σε υπηρεσία αεροσκαφών που ήταν καθηλωμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μέχρι το τέλος του εξαμήνου αναμένεται να είναι διαθέσιμα και σε υπηρεσία γύρω στα 4 C-130 και 3 με 4 C-27 Spartan. Σημειώνεται επίσης πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ 100,3 είπε, ερωτηθείς για τα C-130 πως «φτάσαμε στα τρία» (αεροσκάφη του τύπου που πετάνε), προσθέτοντας πως «θα καταφέρουμε να έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και τουλάχιστον πέντε C-27 κι ελπίζω πολύ σύντομα δηλαδή να περάσουμε τα 10 μεταγωγικά αεροσκάφη».








H αναμφίβολα θετική αυτή εξέλιξη λαμβάνει χώρα μετά από μακροχρόνιες προσπάθειες- υπογραμμίζεται πως το θέμα των μεταγωγικών της ΠΑ είχε καταδείξει τα τελευταία χρόνια με σχετικές αναφορές και εισηγήσεις ο προηγούμενος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος- και με φόντο τις εξελίξεις όσον αφορά στην ΕΑΒ, η οποία φαίνεται να αποτελεί μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεδομένου ότι, όπως έχουν υπογραμμίσει τόσο ο υπουργός Άμυνας όσο και πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς την ΕΑΒ «δεν ζούμε».

Όσον αφορά στο πώς το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των ελληνικών C-130 κατέληξε να βρίσκεται καθηλωμένο για χρόνια, στρατιωτικές πηγές υποδεικνύουν ως κομβική εξέλιξη το πέρασμα της συντήρησης 3ου-4ου-5ου κλιμακίου των αεροσκαφών στην ΕΑΒ. Η περίοδος της κρίσης, τα προβλήματα στην ΕΑΒ, η έλλειψη ανταλλακτικών και η σταδιακή αποχώρηση έμπειρων τεχνικών, που είχαν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, με τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα διαθεσιμότητας στον στόλο των μεταγωγικών – ζήτημα που αναδείχθηκε έντονα πέρυσι, με αφορμή τους σεισμούς στην Τουρκία (ωστόσο ελληνικά αεροσκάφη C-130 και C-27 απομάκρυναν επιτυχώς Έλληνες και ξένους πολίτες από το εμπόλεμο Σουδάν, με αποκορύφωμα την απόλυτα επιτυχή στρατιωτική αποστολή διάσωσης σε αεροδρόμιο βόρεια του Χαρτούμ, με C-130 και προσωπικό των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων).


msn
Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά