Εκτός μάχης το Στεφανοβίκειο: Που μετακομίζει μόνιμα η μονάδα του Στρατού





Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας αναμένεται να μετακομίσουν και επισήμως από φέτος τα ελικόπτερα της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, καθώς το Στεφανοβίκειο παραμένει ακόμη κάτω από τα νερά της λίμνης Κάρλας.



Σχεδόν η συνολική έκταση του αεροδρομίου παραμένει «βυθισμένη» εντός των ορίων της λίμνης, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την κακοκαιρία Daniel. Η καταστροφή των εγκαταστάσεων είναι ολοσχερής, αφού τα νερά παραμένουν σε τεράστιο ύψος εδώ και τρεις μήνες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν πρόκειται κανείς να επιστρέψει στο στρατόπεδο, καθώς η επισκευή του θα χρειαστεί εκατομμύρια ευρώ.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην επικοινωνία που είχε με τους Αμερικανούς, αντιπρότεινε τη χρήση του αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, λύση την οποία αποδέχθηκε η άλλη πλευρά προσωρινά.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το ΤheNewspaper.gr, αυτή η λύση δε φαίνεται να είναι προσωρινή, αλλά για πάντα, με αποτέλεσμα, περίπου 800 οικογένειες που διαμένουν σε Βόλο και Λάρισα να απαιτηθεί να μετακομίσουν σύντομα.



Βάση με πλεονεκτήματα

Ανώτατα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, επισημαίνουν ότι η επιλογή της Αλεξάνδρειας είναι η καλύτερη δυνατή για μία σειρά από λόγους. Ενας από τους σημαντικότερους είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από το αεροδρόμιο και εξυπηρετεί τη γρήγορη μετακίνηση των ελικοπτέρων.

Πρόκειται, άλλωστε, για το λιμάνι που χρησιμοποίησαν ως «είσοδο» οι Αμερικανοί για τη μετακίνησή τους σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης μόλις τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της νατοϊκής άσκησης «Atlantic Resolve».

Ένας ακόμη λόγος που προκρίνεται η Αλεξάνδρεια, είναι ότι βρίσκεται κοντά στην περιοχή που έχουν συνηθίσει να εκπαιδεύονται οι Αμερικανοί χειριστές.

Ο λόγος που αρχικώς επελέγη το Στεφανοβίκειο έχει να κάνει με την ποικιλία του προσφερόμενου πεδίου εκπαίδευσης, καθώς στην ίδια «έξοδο» το ελικόπτερο μπορούσε να επιχειρήσει τόσο σε ορεινό όσο και σε θαλάσσιο περιβάλλον ενώ η εγγύτητα του πεδίου βολής Λιτοχώρου έδινε τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών με πραγματικά πυρά όλων των τύπων, όπως πύραυλοι Hellfire, ρουκέτες Hydra και πολυβόλα των 30 και 50 χιλιοστών.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ημαθίας, αν και εκ διαμέτρου αντίθετο σε σχέση με το Στεφανοβίκειο, βρίσκεται εξίσου κοντά στις περιοχές εκπαίδευσης που προτιμούν οι Αμερικανοί.

Εξάλλου, η Αλεξάνδρεια διαθέτει και τους χώρους αλλά και το προσωπικό για να υποστηρίξει τα μέσα και το προσωπικό της 3ης CAB. Τα τελευταία χρόνια, οι υποδομές του αεροδρομίου αναβαθμίστηκαν σημαντικά με την κατασκευή νέων υποστέγων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα αμερικανικά Apache και Blackhawk. Οσο για τη φιλοξενία των πληρωμάτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται η λύση της διαμονής τους σε γειτονικά στρατόπεδα.

«Εκτός μάχης» το Στεφανοβίκειο

Η επιλογή της Αλεξάνδρειας έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο υπέστη σημαντικές ζημιές από τις πλημμύρες και ότι δεν είναι δυνατή η αποκατάσταση, καθώς υπάρχει ο φόβος νέων πλημμυρών σε επόμενη κακοκαιρία.

Το πιθανότερο σενάριο που προκρίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το αεροδρόμιο να εγκαταλειφθεί και η 1η ΤΑΞΑΣ να μεταφερθεί σε νέα βάση στην Αλεξάνδρεια και αυτό θα συμπαρασύρει την υποχρεωτική μετακίνηση του προσωπικού, περίπου 800 ατόμων που διαμένει σήμερα σε Μαγνησία και Λάρισα. Για το θέμα δεν έχει υπάρξει αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών Αρχών (βουλευτών, δημάρχων, περιφέρειας).

Πηγή: thenewspaper.gr

Share on Google Plus

About Newsroom

Δημοσιογράφος Αρκαδίας με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι Υπεύθυνη Δημοσίων σχέσεων σε γνωστά πρόσωπα και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.Έχει κάνει μετεκπαιδευση στο Λονδίνο.Καθηγήτρια Δημοσιογραφίας.Μέλος Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας Ενόπλων Δυνάμεων, μέλος Συλλόγου Εφέδρων Πελοποννήσου- Μέλος Δημοσιογραφικών Ενώσεων. Διευθύντρια Δημοσίων σχέσεων UNESCO Πειραιώς και Νήσων και της International Action Art, Παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής ¨Μαζί στην Πρώτη Γραμμή. Μεταπτυχιακό στην Διαδικτυακή Δημοσιογραφία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των άρθρων χωρίς την έγκριση της ιδιοκτήτριας .
Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Η μη αναφορά στην πηγή διώκεται ποινικά