ΘΕΜΑ: Οικονομικά (Μισθολογική Αποκατάσταση Αξιωματικών ΕΜΘ)
ΣΧΕΤ.: α. Ν. 4472/2017 (ΦΕΚ Α΄ 74, «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο»)
β. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 703/2023 έγγραφό μας
γ. Ν. 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25, «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»)
δ. Ν. 5036/2023 (ΦΕΚ Α’ 77, «Πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και άλλες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό και άλλες διατάξεις για τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.»
Κύριοί Υπουργοί.
Σε μια εποχή που πλέον αποτελεί κοινή ομολογία ότι τα σοβαρά προβλήματα του προσωπικού (αυξανόμενες παραιτήσεις, ανεπαρκείς αποζημιώσεις, επιδεινούμενο βιοτικό και εργασιακό επίπεδο, υποστελέχωση, αυξημένα καθήκοντα, χαμηλή επαγγελματική ικανοποίηση κλπ), διαπιστώνουμε με αγανάκτηση ότι από την Πολιτεία δεν υπάρχει απολύτως καμία βούληση επίλυσης των προβλημάτων. Ένα εξ αυτών είναι και η χρονίζουσα αδικία ως προς τη μισθολογική αποκατάσταση των Αξιωματικών ΕΜΘ.
Υπενθυμίζουμε ότι, το περιβόητο μισθολογικό κλιμάκιο για τους Αξιωματικούς ΕΜΘ που βρισκόταν σε εκκρεμότητα επί σχεδόν τέσσερα (4) έτη, «επιλύθηκε» (βεβαίως άνευ αναδρομικότητας) με το άρθρο 91 του (δ) σχετικού, έφερε μια απίστευτη πρωτοτυπία: ενώ με προηγούμενο νόμο [άρθρο 46 του (γ) σχετικού] θεσπίστηκε ένας ακόμα διοικητικός βαθμός, η μισθολογική εκκρεμότητα επιλύθηκε με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο που τροποποιήθηκε.
Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη [ενδεικτικά με το (β) σχετικό έγγραφο μας], η διαρκής παραπομπή των επιλύσεων των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων των στρατιωτικών στις καλένδες είναι η μεγαλύτερη ομολογία αδιαφορίας για τους στρατιωτικούς. Ωστόσο, όσο η κυβέρνηση αδιαφορεί, Αξιωματικοί ΕΜΘ οδεύουν, αφενός προς το διοικητικό βαθμό του Υπολοχαγού (και ομοίων), αφετέρου προς την αποστρατεία (άρα και το εφάπαξ), όπου σε όλες τις περιπτώσεις είναι άγνωστο τι αποζημιώσεις τους αναλογούν. Το γεγονός αυτό φέρνει μια απίστευτη πρωτοτυπία, οι ΕΜΘ να είναι, ίσως, οι μόνοι εργαζόμενοι που δεν γνωρίζουν τους οικονομικούς όρους υπό τους οποίους εργάζονται και παράλληλα δεν μπορούν να τους διεκδικήσουν δικαστικά ελλείψει σχετικής ρύθμισης.
Κύριοι Υπουργοί.
Θα επαναλάβουμε τη θέση μας ότι η μη συμπερίληψη του βαθμού του Υπολοχαγού καθώς και του αποστρατευτικού βαθμού του λοχαγού στο (δ) σχετικό νόμο που τροποποίησε το άρθρο 127 του (α) σχετικού, δεν ήταν τυχαία, ούτε διέφυγε της προσοχής. Ήταν απολύτως σκόπιμη και έγινε στο πλαίσιο της διαχείρισης διαθεσίμων πόρων και μετακύλισης των εκκρεμοτήτων και των ευθυνών. Μια τέτοια τακτική δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΠΟΕΣ και δεν πρόκειται να την αφήσουμε αναπάντητη.
Κατόπιν των ανωτέρω απαιτούμε:
- την άμεση τροποποίηση του άρθρου 127 του (α) όμοιου με τη συμπερίληψη των βαθμών του Υπολοχαγού (και αντιστοίχων) και Λοχαγού, καθώς και στα ανάλογα έτη υπηρεσίας σύμφωνα με τις ισχύουσες μελέτες και τίποτα λιγότερο.
- τη χορήγηση αναδρομικότητας για το σύνολο των ετών και όχι μόνο από 1/1/2022 όπως ο (δ) σχετικός προβλέπει. Πρόκειται για δεδουλευμένα τα οποία δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τα υφαρπάξετε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου